Zelený pudink z máty: Osvěžující dezert pro každou příležitost

Zelený pudink ozdobený malinami sri widyowati / Shutterstock.com

Máta není jen obyčejnou bylinkou, která dodává svěžest vašim pokrmům, ale je to také zázračná rostlina s mnoha zdravotními výhodami. Její svěží vůně a výrazná chuť promění každý dezert v jedinečný zážitek. V následujícím receptu vám ukážeme, jak z máty vykouzlit lahodný a neodolatelný zelený pudink, který si získá vaše srdce.

Přečtěte si také

Kočkolit není jen pro kočky! Dokáže zachránit váš telefon a má i další naprosto geniální použití

Všestranná máta

Věděli jste, že máta podporuje trávení, zmírňuje bolesti hlavy a obsahuje antioxidanty? Není divu, že se stala stálicí nejen v lidovém léčitelství, ale i v kuchyni.

Recept na mátový pudink

Ingredience

  • 1 hrst čerstvé máty
  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • zelené potravinářské barvivo (volitelné)
  • čerstvé lístky máty na ozdobu

Postup

  1. Čerstvé lístky máty důkladně omyjte a jemně nasekejte. Můžete je také rozmixovat s trochou mléka, aby se lépe uvolnila jejich chuť.
  2. V hrnci zahřejte mléko spolu s cukrem a vanilkovým extraktem.
  3. Přidejte nasekanou mátu a na mírném ohni nechte povařit, aby se chuť máty krásně prolnula do mléka. Pro intenzivnější barvu můžete přidat pár kapek zeleného potravinářského barviva.
  4. V malé misce rozmíchejte kukuřičný škrob s trochou studeného mléka, aby nevznikly hrudky. Postupně přilévejte do horkého mléka a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne.
  5. Vychladlý pudink lehce promíchejte a vmíchejte do něj šlehačku, aby byl jemnější a nadýchanější. Pro efekt přidejte několik lístků čerstvé máty.
  6. Pudink nalijte do formiček nebo misek a dejte do lednice ztuhnout.
Zelený vrstvený pudink na keramickém talíři sri widyowati / Shutterstock.com

Tip: Pokud si chcete vyhrát s texturou, můžete stejně jako my dát do formičky vrstvu pudinku, nechat ztuhnout, na to dát tenkou vrstvu čiré želatiny obarvenou mátou nebo barvivem a opět nechat ztuhnout v lednici. Nakonec přidejte zbytek pudinku.

Před servírováním vyklopte na talířek pudink z formiček a ozdobte čerstvými lístky máty. Můžete jej také doplnit kousky čerstvého ovoce podle chuti.

Čokoládový pudink s avokádem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový pudink s avokádem

Pokud milujete sladké, rozhodně vám zachutná lahodný čokoládový pudink s avokádem. Tento recept musíte určitě vyzkoušet, neboť je velmi jednoduchý a obsahuje spoustu vitamínů.

Čokoládový pudink s avokádem
Mandlový pudink s chia semínky
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Mandlový pudink s chia semínky

Bezlaktózový mandlový pudink s chia semínky je na přípravu velmi rychlý a vhodný pro celiaky i pro lidi s intolerancí nebo alergií na laktózu. Pochutnají si na něm i vitariáni, protože se nevaří a neobsahuje vejce.

Mandlový pudink s chia semínky

Tipy šéfkuchaře

Jak vylepšit váš zelený mátový pudink?

  • Experimentujte s příchutěmi: Pokud jste milovníky bylinek, zkuste kombinovat mátu s bazalkou nebo meduňkou.
  • Sladké variace: Pro extra sladkou variantu můžete do pudinku přidat rozpuštěnou bílou čokoládu, která skvěle doplní mátovou chuť.
  • Ozdobte kreativně: Kromě lístků máty můžete pudink ozdobit plátky kokosu, karamelem nebo jedlými květy.

Zelený mátový pudink je ideálním dezertem pro horké letní dny i jako osvěžení po těžkém jídle. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek vás jistě nadchne. Pusťte se do toho a překvapte své blízké netradičním a chutným dezertem!

Zdroje: Kupi, Healthline