Levné robotické sekačky z OBI či Lidlu. Kolik stojí a opravdu fungují?

Robotická sekačka na trávě New Africa / Shutterstock.com

Mít nohy na stole, popíjet drink a nechat za sebe sekat zahradu robotickou sekačku je jistě lákavá představa, ovšem jejich cena bývá vysoká. Většinou od 20 do 50 tisíc korun. Právě proto nás zaujaly robotické sekačky z OBI a Lidlu, které koupíte už od 6 499 Kč. Jak je hodnotí zákazníci? A vyplatí se si je pořídit?

Přečtěte si také

Vlasy jako ze salonu: Vyzkoušeli jsme o polovinu levnější variantu Dysonu Airwrap. Jak si vedla?

V tomto článku jsme se zaměřili na nejlevnější robotické sekačky z hobbymarketu OBI a ze supermarketu a e-shopu Lidlu. Posvítíme si na jejich klíčové parametry a uživatelské recenze. Pro srovnání najdete níže ještě nejlépe hodnocenou robotickou sekačku z Heureky, která stojí pětkrát více.

OBI – Robotická sekačka LUX-TOOLS za 6 499 Kč

Akumulátorová robotická sekačka A-RMR-300-24 od privátní značky LUX-TOOLS si drží na webu OBI solidní hodnocení 3,9 hvězdiček z pěti. Hodnocení pocházejí od českých, ale i zahraničních zákazníků OBI, především z Německa. Aktuálně stojí na prodejnách i e-shopu 6 499 Kč.

Kvalitní sekačka za dobrou cenu, momentálně nejlevnější na trhu. Instalace vodícího drátu podle návodu bez problémů. Sekačka je velmi tichá, seka rovnoměrně, na 100% nabití pracuje kolem 2h,“ píše jeden ze zákazníků.

Robotická sekačka z OBI OBI

Jak funguje? Jako většina robotických sekaček – na zahradě jí najdete ideální parkovací místo, kam umístíte nabíjecí stanici do 230V zásuvky. Následně ohraničíte svůj trávník dodaným kabelem o délce 100 m. Sekačku naprogramujete tak, aby ve vámi určeném čase sekala trávník a to je vše – sama si naplánuje jízdu po vymezené ploše i zastávky pro dobití akumulátoru. Nechybí detekce překážek pomocí snímače nárazu.

Ovšem u produktu jsou i negativní recenze, které se týkají většinou chybové hlášky: „Tři dny sekala v pohodě, ale teď se po zapnutí hned otočí a naráží do obrubníku. Neumí si určit směr a vypisuje E11. Nevím, co je třeba ještě zkusit,“ lamentuje jeden ze zákazníků. Tento problém řada z nich vyřešila reklamací.

Sekačka funguje na akumulátor s maximálním napětím 20 V a kapacitou 2 Ah. Dle výrobce se hodí na plochy do 300 m². Motor dosahuje 3 000 otáček za minutu a hlučnosti 61 dB. Hmotnost činí 5,5 kg. Co se týče záběru, sekačka na jeden průjezd poseče 16cm pás trávníku a na průjezd potřebuje 80 cm, přičemž minimální výška sečení je 20 mm a maximální 50 mm. Stoupání zvládne v maximálním úhlu 27 %. Sekačku nelze ovládat přes mobilní aplikaci, nemá Bluetooth ani WiFi.

Lidl – Robotická sekačka Parkside za 6 999 Kč

Robotická sekačka Parkside PMRA 20-Li B2, 2 Ah z Lidlu je v mnohém podobná té z OBI. Má hodnocení 3,7 hvězdiček z pěti a na e-shopu stojí 6 999 Kč, na prodejnách zatím dostupná není. Ovšem od 15. do 18. 8. je na prodejnách k zakoupení vyšší model s kapacitou akumulátoru 4 Ah za 7 999 Kč.

Tato sekačka opět potřebuje, abyste jí našli ideální parkovací místo, kam umístíte nabíjecí stanici do 230V zásuvky. Následně ohraničíte trávník pomocí kabelu, v balení je délka 130 m.

„Sekačka funguje a dělá co má. Občas se někde zasekne a potřebuje vysvobodit. Hodně návodů je od uživatelů na internetu. Nejtěžší bylo natáhnout kabel kolem pozemku. Jak říkám, otázka je, proč jsem si ji nekoupil dříve :-),“ píše jeden ze zákazníků.

Zelená robotická sekačka Lidl

I zde se nachází senzor překážek a senzor automatického ukončení sečení v případě nestandardní situace. Sekačku Parkside musíte opět naprogramovat ručně, jelikož nepodporuje nastavení přes mobilní aplikaci.

Sekačka funguje na akumulátor s maximálním napětím 20 V a kapacitou 2 Ah. Dle výrobce se hodí na plochy do 500 m². Motor dosahuje 2 900 otáček za minutu a hlučnosti 60,9 dB. Hmotnost činí 8,6 kg. Co se týče záběru, sekačka na jeden průjezd poseče 18cm pás trávníku a na průjezd potřebuje 41,3 cm, přičemž minimální výška sečení je 25 mm a maximální 60 mm. Stoupání zvládne v maximálním úhlu 25 %.

„Zdá se, že sekačka je primárně určena pro udržovaný anglický trávník, ale nehodí se na přírodní louku s pampeliškami a robustními stébly trávy. Stébla trávy o výšce 20 cm byla rozpoznána jako překážka, což způsobilo, že se robot pohyboval tam a zpět jen o několik centimetrů,“ upozorňuje jeden z německých zákazníků.

Lídrem Heureky je sekačka Segway za 32 599 Kč

Pokud se podíváme na recenze, tak absolutní jedničkou je podle hodnocení zákazníků robotická sekačka Segway Navimow i108E za cenu okolo 32 599 Kč. Koupíte ji na různých e-shopech. Je jasné, že parametrově je oproti levným sekačkám z OBI a Lidlu někde jinde. Jen pro srovnání…

Hlavní rozdíl je v celkovém zpracování, ale také v tom, že pro svůj provoz nepotřebuje kabelové mantinely. Model i108E využívá při určování polohy GPS signál ve spolupráci s RTK senzory a kamerou VisionFence. Detekce překážek je samozřejmostí.

Díky kapacitě akumulátoru 5,1 Ah zvládne sekačka pracovat až 120 minut v kuse. Doporučená plocha trávníku je 800 m². Šířka záběru činí 18 cm, výška sečení je nastavitelná od 20 do 60 mm a zvládá výjezdy do kopce s úhlem až 30 %. Také hladina hluku je lepší oproti levnějším sekačkám – maximálně 58 dB.

Robotická sekačka Segway Heureka

Rozhřešení a výhody robotických sekaček oproti klasickým

Ze zkušeností členů redakce Kupi a po pečlivém pročtení recenzí a diskuzí na téma „robotické sekačky“ vyplývá, že levné robotické sekačky jsou vhodné spíše na menší plochy trávníků a pro méně náročné uživatele.

Levné robotické sekačky výše z OBI nebo Lidlu svůj úkol splní, ovšem chybí pokročilé funkce nebo pohodlné nastavení přes mobilní aplikaci. Velkým problémem může být také ohraničující kabel – například pokud chcete trávník podrobit jednou za čas vertikutaci, která jej vytrhává. Reklamace zpravidla OBI i Lidl řeší bez problémů.

Robotické sekačky vám především ušetří čas, protože pracují samostatně, často i v předem nastavených časech. Díky senzorům se vyhýbají překážkám a některé modely zvládají i složité terény. Jsou tiché a ekologické, protože využívají elektrický pohon, ne spalovací motor. Na druhou stranu, vyšší pořizovací cena a potřeba pravidelné údržby, například čištění senzorů, mohou být pro některé uživatele nevýhodou.

Klasické sekačky, které člověk tlačí, poskytují více kontroly nad sečením, například při úpravě těžko dostupných míst na zahradě. Jsou často levnější a jednodušší na údržbu, ale vyžadují fyzickou námahu a čas. Hlučnost a emise jsou také větší, zejména u benzínových modelů. Robotické sekačky tedy představují zajímavou alternativu.

Zdroje: Kupi, Lidl, OBI, Heureka, Zboží