Nadýchat za volantem můžete i po Mile, Margotce, frgálu nebo Listerinu. Hrozí zabavení řidičáku?

Řidič je podroben dechové zkoušce Pazargic Liviu / Shutterstock.com

Případy, kdy řidiči nadýchají, aniž by před jízdou pili alkohol, nejsou u policistů vůbec ojedinělé. Málokdo si totiž uvědomuje, že je seznam „rizikových“ potravin a přípravků delší, než se může zdát. A že alkohol obsahují i některé běžně dostupné cukrovinky. Na co si dávat před jízdou pozor? A jak policie v takto sporných případech postupuje?

Přečtěte si také

Hrozny s příchutí cukrové vaty jsou hitem internetu. Víme, kde je koupíte a zda za to stojí

Co se stane, když nadýcháte po jídle?

V České republice je sice nulová tolerance alkoholu v krvi, při naměření tzv. neprokazatelné hodnoty do 0,24 promile (kterou může mít i abstinent) ještě nicméně nedochází k uložení pokuty a zadržení řidičského průkazu na místě.

Při prvním pozitivním výsledku dechové zkoušky je postup takový, že se měření po pěti minutách na čerstvém vzduchu zopakuje. Pokud opravdu nedošlo k pozření alkoholu, druhý nebo třetí výsledek bude již s největší pravděpodobností negativní. Řidiči pak mohou bez jakéhokoli dalšího sepisování oznámení pokračovat v jízdě, protože se nejedná o přestupek řízení vozidla po požití alkoholu.

Policista provádí test na alkohol, žena drží alkoholtester Andrey_Popov / Shutterstock.com

Po čem se dá nadýchat?

Na vině může být celá řada faktorů. Malé množství alkoholu lze nadýchat po užití léků nebo sirupů proti nachlazení, důkladné zubní hygieně, po sladké svačince, dokonce i po údržbě vlastního auta.

„Může to být tím, že řidič požil nějaké léky obsahující alkohol nebo použil ústní vodu. Nadýchat se dá podle policistů také z tyčinky Margot, z pralinek nebo z různého sladkého pečiva, např. z plněných šátečků. (…) Pozitivní alkoholová zkouška může být i po nadýchání se výparů ze směsi do ostřikovačů,“ uvedla Lenka Javorková za Policii České republiky s tím, že policisté již zaznamenali i případ, kdy malé množství alkoholu způsobil hruškový frgál.

Je pak samozřejmé, že se na silnicích objevují i opačné situace, kdy se opilí řidiči zkouší na sporné hygienické či léčivé přípravky vymluvit. Klíčem k odhalení pravdy je potom právě již zmíněná opakovaná dechová zkouška.

„Je pravdou, že někteří řidiči se na požití léků nebo ústní vody vymlouvají. To ale policistům buď vyvrátí, nebo potvrdí opakovaný test na alkohol, protože ti, co jedli hruškový frgál nebo něco obdobného, mají druhou dechovou zkoušku, která následuje po několika minutách, vždy negativní,“ popsala dále Javorková.

Řidiči z vlastní zkušenosti varují před kompoty i parfémem

Nedávno vzbudil rozruch na sociálních sítích Policie ČR také případ mladé řidičky, která údajně nadýchala a vymlouvala se na požití rumových perníkových řezů. Pod příspěvkem se následně rozpoutala diskuze, v níž uživatelé popisovali své vlastní zkušenosti, kdy jim při dechové zkoušce překvapivě vyšly pozitivní výsledky. A důvody byly nejrůznější.

Kromě výše popsaného se zmiňovaly například také oplatky Mila, sójové suky, makové buchty, povidla, kompotované ovoce, žvýkačky, Hašlerky nebo zubní pasty, dokonce i výpary z parfémů nastříkaných v blízkosti obličeje.

„Mně se stalo, že jsem použila ostřikovače asi minutu před tím, než mě zastavili, a nadýchala jsem (naštěstí do limitu), počkali jsme 5 minut a výsledek byl samozřejmě nula,“ uvedla například jedna z komentujících.

„Máme vyzkoušeno, že po oplatce Mila nadýcháte asi 0,7 promile, ovšem po pár minutách jste zase na nule,“ potvrdila v komentářích zrádnost oblíbené oplatky další z uživatelek.

„Nafoukat se dá i po ústní vodě, švestkovém kompotu, bonbonech Mon cherry...,“ popsal svou zkušenost zase jiný komentující.

Mladý muž a žena za volantem jedí čokoládové tyčinky a usmívají se Vera Petrunina / Shutterstock.com

Je opravdu alkohol v pečivu nebo sladkostech?

Proč dočasně nadýcháme z ústní vody, sirupu proti kašli, kompotovaného (fermentovaného) ovoce nebo výparů ostřikovačů, je poměrně jasné. Kde se ale bere alkohol v potravinách? Nejčastěji se přidává jako konzervant a najdete ho i ve složení některých, již zmíněných oblíbených cukrovinek.

Opravdu je mezi ingrediencemi v Mile, Margot nebo Kofile. Překvapivě se hojně přidává i do sladkého a slaného baleného pečiva, kde obvykle figuruje jako aroma. Obsahují ho některé balené hamburgerové housky, buchty, záviny nebo plněné croissanty.

Zdroj: Policie ČR, Facebook, Kupi