Máte nárok na příspěvek na bydlení? Stát si nyní zjistí náklady na energie sám

Vějíř tísícikorunových bankovek Zhak Yaroslav / Shutterstock

Pokud žádáte o příspěvek na bydlení, musíte Úřadu práce, který tuto dávku spravuje, posílat čtyřikrát ročně přehled nákladů na energie. Připomínáme, že od července 2024 se vám výrazně zjednoduší práce, protože po udělení vašeho souhlasu si stát bude zjišťovat vaše náklady od poskytovatelů elektřiny nebo plynu sám.

Přečtěte si také

Poštěstil se vám plný košík čerstvých hub? Připravte si nepřekonatelnou houbovou smaženici

Jedná se o další krok směrem k digitalizaci státní správy. „Tento krok je součástí modernizace a zlepšování služeb úřadu. Cílem je zjednodušit přístup k službám klientům, kteří se ocitli v těžké životní situaci a potřebují pomoc, okomentoval změnu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Doložení nákladů pro příspěvek na bydlení je snazší

Jediné, co musí žadatel udělat, je udělit souhlas, aby si výši jeho nákladů na bydlení zjišťoval Úřad práce sám. Tuto možnost mohou využít klienti jak u digitálního podání v Klientské zóně Jenda, tak při osobním podání na pobočce Úřadu práce. (Do Jendy se přihlásíte podobně jako do datové schránky např. přes svou bankovní identitu.) Stačí když v žádosti klient uvede svého dodavatele energií a čísla odběrných míst (EAN – elektřina / EIC – plyn) a o nic dalšího se již nemusí starat.

Potřebné údaje najde klient na své faktuře za elektřinu/plyn nebo ve smlouvě o dodávce elektřiny/plynu. A pokud nezmění dodavatele, údaje se automaticky načtou i pro další období. Jedinou podmínkou, aby Úřad práce mohl automaticky stáhnout náklady, je smlouva o dodávce elektřiny nebo plynu napsaná na klienta nebo jinou společně posuzovanou osobu.

Občané ČR můžou samozřejmě doložit potvrzení o nákladech na provoz domácnosti i sami, jako tomu bylo dosud.

Úvodní stránka klientského portálu MPSV MPSV

Stát se snaží digitalizovat procesy

Příspěvek na bydlení pobírá v ČR podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí cca 280 tisíc domácností. Ty musí pravidelně (čtvrtletně) dokládat své náklady na energie, což je často náročné nejen pro ně, ale také pro zpracování ze strany úřadu.

„Klientům jsme slíbili zjednodušení celého systému a postupnou optimalizaci Úřadu práce. V rámci měření kvality a dostupnosti našich služeb jsme zjistili, že pro žadatele bývá často problém s dokládáním potřebných dokumentů, jako jsou právě třeba náklady na energie. Nyní, pokud si klient nebude jistý, může dát souhlas Úřadu práce, aby si jeho náklady zjistil od dodavatele sám. Je to další krok k tomu, udělat pomoc dostupnější,“ vysvětlil zavedení modernizace ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Automatizace mezi MPSV a dodavatelem energie už funguje ve spolupráci s pěti největšími společnostmi – ČEZ, PRE, PPAS, EON a Innogy. Zbývající společnosti se mohou na integrační rozhraní také připojit, pokud tak neučiní, bude je Úřad práce vyzývat k doložení nákladů prostřednictvím datových schránek. Uvedenou službu mohou tedy využít klienti všech dodavatelů energií.

Od roku 2023 je možné online žádat přes klientskou zónu Jenda také o rodičovský příspěvek, přídavek na dítěprávě příspěvek na bydlení. Konkrétně u dávky na bydlení tuto možnost využívá třetina žadatelů.

Portál MPSV o příspěvku na bydlení MPSV

Kdo má na příspěvek na bydlení nárok?

Příspěvek na bydlení je dávka určená na pomoc rodinám a jednotlivcům s nízkými příjmy při úhradě nákladů na bydlení. Tento příspěvek je vyplácen na základě výše příjmů domácnosti a pokrývá náklady spojené s bydlením, jako je nájemné, energie a další poplatky. Žádost o příspěvek je možné podat i zpětně, až tři měsíce dozadu.

Nárok na příspěvek mají vlastníci, nájemci nebo podnájemci bytů, přičemž o dávku může požádat i manžel či manželka vlastníka bytu. V případě, že na příspěvek splňuje podmínky více osob, je vyplácen pouze jedné osobě na základě dohody. Výše příspěvku se vypočítává podle konkrétních podmínek a příjmové situace domácnosti.

Od roku 2023 mohou o příspěvek požádat i osoby, které k trvalému bydlení využívají stavbu určenou původně pro individuální či rodinnou rekreaci, pokud splňuje podmínky trvalého bydlení.

Zdroje: Kupi, MPSV ČR, Úřad práce ČR