Proč rajčata praskají a jak tomu zabránit? Zahradnice vám poradí jednoduchý trik

Prasklá rajčata na keříku AliaksaB / Shutterstock.com

Těšili jste se na úrodu rajčat, ale při jejich sklízení jste zjistili, že jsou plody popraskané? Prasklina sice není škodlivá, ale kazí celkový vzhled rajčat a přitahuje i škůdce, včetně houbových chorob. Proč rajčata na keři praskají a existuje způsob, jak tomu zabránit?

Přečtěte si také

Víte, jak se liší kreditní a debetní karta? Většina lidí stále nemá tušení

Proč rajčata praskají na keři?

Rajčata vypěstovaná na vlastní zahrádce, skleníku nebo květináči se nemusí podobat tvarem těm, co známe z obchodu. Plody nejsou tak dokonalé a lesklé, ale chuťově jsou mnohem lepší. Pokud zjistíte, že vaše rajčata mají prasklinky, stojí za to zjistit důvod.

  • K praskání může dojít, když je na rostlině málo listů.
  • Stát se to může i v případě přelití keřů.
  • „Hlavní příčinou praskání dozrávajících rajčat je však kolísání vlhkosti půdy a také té vzdušné. Když rostliny nejsou pravidelně zalévány, nemají dostatek vody. Po vydatné zálivce nebo dešti si rostlina vytvoří vodní deficit a snaží se co nejvíce vody vypít do rezervy. Rajčata pak nabobtnají a praskne jim slupka,“ vysvětluje pro Kupi zahradnice Stanislava Erbenová.
  • Používání hnojiv s velkým množstvím dusíku vede k lámavosti tkání, což zvyšuje náchylnost k praskání.
  • Velké teplotní změny, které se vyskytují na přelomu léta a podzimu. Když teploty překročí 10 °C zvyšuje se riziko popraskání slupky.

Popraskaná rajčata můžete sníst

Pokud jsou praskliny povrchní a rajče ještě není dozrálé, ponechte ho na keři nebo ho můžete položit na slunný parapet, kde dozraje. Počítejte, že kyselé aroma může přilákat mušky. V případě, že je prasklina velká a otevřená, je lepší rajče sebrat a vyhodit. Nemusíte se bát, rajčata s prasklinou jsou vhodná ke konzumaci, nesmí mít nepříjemný zápach a být příliš měkká. Jsou vhodná k okamžité spotřebě.

Prasklá rajčata na rostlině Hanna Taniukevich / Shutterstock.com

Co dělat, aby rajčata nepraskala?

Praskání rajčat není nemoc, nicméně je vhodné zajistit podmínky, aby k popraskání docházelo minimálně.Důležitý je především způsob zalévání rajčat. V létě, při vysokých teplotách je lepší zalévat rajčata častěji, ale menším množstvím vody. Díky tomu bude půda, ve které rajčata rostou, mírně vlhká a nebudou vystaveny šoku při náhlé změně počasí,“ vysvětluje zahradnice Stanislava Erbenová.

Máte-li u rajčat půdu vyschlou, nezalévejte ji najednou, ale postupně. Máte-li více sazenic rajčat, stojí za zvážení investice do skleníku, tam vám praskliny nehrozí a navíc jsou plody chráněny před větrem a vyššími teplotami. Pokud se předpovídá bouřka nebo silný déšť, je dobré rajčata posbírat, a to i ty, která jsou méně zralá,“ dodává zahradnice.

Tipy na závěr

Doma máme s tímto nelibým jevem na rajčatech také bohaté zkušenosti, proto si již vybíráme odrůdy rajčat, které nejsou tolik náchylné k praskání slupky, letos jsme zasadili Brutus, Spencer a Mandant F1.

Nezapomeňte ani na základní zahradnický postup mulčování. Půda pokrytá slámou nebo jiným mulčem déle udrží vlhkost a v období sucha se voda rychle neodpařuje.

Pěstování rajčat je vhodné i pro zahradníky začátečníky. Přináší velké potěšení, když si z vlastního keře můžete utrhnout vlastní ovoce, ale i tato zelenina má své požadavky, se kterými se vyplatí seznámit, aby docházelo k nejmenším ztrátám. Pěknou úrodu zajistíte především, když budete dbát na zálivku a správnou teplotu ve skleníku.

Zdroje: Kupi, Better Homes Gardens, Stanislava Erbenová