Stolovací etiketa: Víte, co příborem říkáte obsluze?

Talíř se slaninou a zeleninou, ruce držící příbor guys_who_shoot / Shutterstock.com

Stalo se vám někdy, že jste v restauraci odložili talíř s nedojezeným jídlem a číšník si pro něj nepřišel? Možná si myslel, že budete v jídle pokračovat. Dle stolovací etikety existuje univerzální signál pro personál, že mohou talíř odnést. Znát správnou etiketu při stolování, včetně chování u stolu, by mělo být základní dovedností každého z nás. Jejím dodržování může zpříjemnit atmosféru nejen sobě, ale i svému okolí.

Přečtěte si také

Pizza medvídci: Hravá dobrota, která se skvělé hodí na oslavu i jako rychlá svačinka pro děti

Kdy je etiketa stolování důležitá?

Základní pravidla etikety stolování by se měla dodržovat vždy, nejen v luxusní restauraci. Vyhnete se tak nechtěnému faux pas a ulehčíte práci personálu.

Základy slušného chování a etikety u stolu využijete především:

  • na svatbě,
  • firemním večírku,
  • v restauraci,
  • při jednání se zákazníkem.

TIP! Než půjdete do lepší restaurace, vyzkoušejte si správné stolování doma a vytvořte si návyky například při nedělním rodinném obědě.

Jak se chovat u stolu

  • Do restaurace vstupuje první muž.
  • Pokud máte domluvenou schůzku, dejte si pozor na pozdní příchod.
  • U stolu se nerozvalujeme a dbáme na postoj našeho těla.
  • K otírání pusy využíváme ubrousky, nikoliv hřbet ruky.
Ženské ruce drží telefon a fotí jídlo na stole shisu_ka / Shutterstock.com
  • Mobilní telefon nechte v tašce, je krajně neslušné dívat se neustále do telefonu a nevěnovat se tomu, s kým jste do restaurace přišli.
  • S mobilním telefonem se nese ruku v ruce další nešvar, a to focení jídla, které do restaurace taktéž nepatří.
  • Jíst začínáme, až když mají všichni stolující pokrm na stole.
  • Nemluvte s plnou pusou.
  • Pokud jste v lepší restauraci a očekáváte více chodů, budete mít na stole připraveno několik druhů příborů. Začněte těmi od vnějšího kraje. Výjimkou je pizza nebo hamburger, na které příbor nepotřebujete a můžete jíst rukama.
  • Věděli jste, že žena si smí pivo dolít z lahve sama, ale víno jí dolévá muž?

Nejčastější chyby Čechů ve stolovací etiketě

„Mezi nejčastější chyby patří používání mobilního telefonu během jídla. Mnoho lidí má tendenci odložit telefon na stůl, což působí rušivě a nezdvořile. Telefon by měl zůstat mimo dosah očí, ideálně v kapse nebo kabelce. Mezi další pochybení patří nevhodné oblečení do prostředí restaurace. Každá restaurace má určitou atmosféru a úroveň formálnosti, kterou bychom měli respektovat,“ sdělila pro redakci Kupi, Iva Pluháčková, lektorka etikety.

Jak položit příbor po jídle

Součástí etikety je zacházení s příborem. „Když jste dojedli, příbor by měl být odložen na talíř tak, aby vidlička a nůž byly rovnoběžně, rukojetí směřovaly k pravému dolnímu rohu talíře, čímž signalizujete obsluze, že jste skončili. Pokud plánujete v jídle pokračovat, můžete buď opřít příbor o okraje talíře nebo lehce zkřížit příbor na talíři tak, že vidlička je ve spod hroty nahoru, ostří nože směřuje k vám,“ dodává lektorka etikety.

Pokud použijete tyto dva signály, nepotřebujete žádnou další verbální komunikaci, aby personál věděl, jakou akci má provést.

Zkřížený příbor na bílém talíři mohdizuan / Shutterstock.com

Problémy se špagetami

Největším strašákem v restauraci bývají špagety. Mnoho lidí s nimi doslova svádí boj o to, aby si s nimi neušpinili oblečení. Stačí se však naučit jednoduchý trik se lžící a vidličkou, abyste i špagety jedli jako králové.

„Lžíce se ke špagetám tradičně podává jako pomůcka pro snadnější manipulaci s těstovinami. Lžíci držíme v levé ruce a vidličku v pravé. Při jídle pak opřeme hrot vidličky o vnitřní okraj lžíce a lehce ji otáčíme, aby se špagety namotaly na vidličku. Tím zabráníme tomu, aby nám špagety padaly z vidličky zpět na talíř, a jídlo bude vypadat mnohem elegantněji. S trochou praxe lze špagety jíst pouze s vidličkou a natáčet si smotek těstovin v ohbí talíře,“ vysvětluje Iva Pluháčková.

5 lidí okolo stolu jí špagety s boloňskou omáčkou MandriaPix / Shutterstock.com

Látkové a papírové ubrousky

Účelem látkového ubrousku je ochrana před ušpiněním a otření úst. Pokud jej budete mít k dispozici, dejte si ho na kolena. Použitý látkový ubrousek poskládejte a položte na stůl po ukončení hostiny. Neměly by na něm být vidět nečistoty a skvrny od jídla. Papírový ubrousek se odkládá vlevo od talíře. Když dojíte, položte ho na talíř.

Příjemné posezení v restauraci není jen o dobrém jídle, ale i atmosféře, na které se podílí slušné chování všech zúčastněných u stolu.

Zdroj: Kupi