Co zasadit na skalku, aby hýřila barvami? Tyto rostliny jsou krásné, a přesto nenáročné na péči

Rostliny na skalce Jolanta Wojcicka / Shutterstock.com

Skalka je perfektní místo pro barvami hýřící rostliny, které vám budou dělat radost pokaždé, když o ni zavadíte pohledem. A nejen vám, i vaše návštěvy budou vaši skalku obdivovat! Které kvetoucí rostliny jsou ty nejkrásnější?

Přečtěte si také

Dýně vám konečně bude chutnat! 4 originální recepty, které vám nesmí utéct

Skalka může skrývat spoustu rostlin, nejlepší jsou ale ty kvetoucí. Pokud se ptáte proč, máme pro vás jasnou odpověď: V jarních měsících rozzáří zahradu pestrými barvami, které vydrží po celé léto, a někdy dokonce až do podzimu.

Všudypřítomné barvy jsou lákadlem pro oči, pohlazením pro duši a nepochybně zaujme každou návštěvu, která vkročí na vaši zahradu. Péči o skalku zvládne s trochou snahy i začátečník, stačí vědět, které rostliny do ní zasadit. Podívejte se na ty nejkrásnější.

Plamenka šídlovitá (Phlox Subulata)

Plamenka šídlovitá je nízkorostoucí rostlina, která vaši skalku obohatí různými barvami – růžovou, fialovou nebo třeba i bílou. Často se šíří jako hustý půdní pokryv, a roste dokonce i na kamenných zdech. Plamence se nejlépe daří ve vlhké, mírně kyselé a dobře propustné půdě bohaté na organické látky. Má ráda plné slunce, nevadí jí ani polostín. Pokud ji ale budete pěstovat ve stínu, pravděpodobně nepokvete. Myslete na to, že plamenka nemá ráda suchou půdu, proto jí zajistěte zálivku každý týden.

Fialové květiny na kamenech Sergey V Kalyakin / Shutterstock.com

Hořec (Gentiana)

Hořec je mrazuvzdorná rostlina, která má nádherné zvonkovité květy v intenzivních modrých odstínech. Roste nejčastěji v horských oblastech a jeho výhodou je, že nemá téměř žádné nároky na péči. Je vhodné jej důkladně zalévat zejména v období sucha, jinak si se zálivkou nemusíte příliš lámat hlavu.

Kosatec (Iris)

Kosatce jsou velice oblíbené pro své barevné květy, které kvetou v nespočtu barev. Existuje spousta druhů, díky čemuž je můžete pěstovat kdekoliv – nejen na skalce, ale třeba v květináči nebo i poblíž rybníku. Kosatce kvetou v létě, jsou nenáročné na péči a při správném pěstování vydrží roky. Péče o ně je snadná, ale snažte se, aby cibule kosatců nebyly příliš mokré, jinak se může objevit hniloba.

Úrazník (Sagina)

Úrazník je půdopokryvná rostlina, která je jako stvořená pro skalky, využití si najde také jako náhrada trávníku. Je velmi odolný a roste pomalu – rozrůstat se může i několik měsíců. Jakmile se ale rozvine, pak může být velmi užitečný. K dobrému růstu potřebuje plné slunce a nepříliš vlhkou půdu. Pokud mu to dopřejete, bude úrazník bohatě růst.

Tařička (Aubrieta)

Tařičce se bude dařit jak ve skalce, tak i na kamenné zídce nebo podél cesty. Rostlina je vhodná i pro začátečníky, péče o ni totiž není nijak náročná. Vyhovuje jí dobře propustná, zásaditá půda a zvládne sucho i vlhko. Dopřejte jí plné slunce a mírnou zálivku a odmění vás jemnými barevnými květy.

Zdroj: The Spruce, Gardeners World