Holou rukou, v rukavici nebo sáčkem – aneb jak si Češi nabírají pečivo

Starší žena si nabírá kleštěmi pečivo v supermarketu. Caftor / Shutterstock.com

Příspěvek na facebookovém profilu Kupi.cz ohledně nabírání pečiva holou rukou nebo sáčkem vyvolal hojnou diskuzi. Pro někoho je naprosto nepřípustné nabírat pečivo v obchodech holou rukou, druzí v tom nevidí problém. Hrozí nám z osahaného pečiva nějaké onemocnění? Existuje způsob, který dá věčným osahávačům pečiva pomyslnou stopku?

Přečtěte si také

V Česku otevřela první SMS prodejna. Pomocí zpráv nakoupíte ve Veverských Knínicích

Bezpečnost pečiva začíná u dodavatelů

Špatná manipulace s potravinami je jednou z nejčastějších příčin nemocí z potravin, jelikož můžete do pečiva přenést nebezpečné patogeny a šířit alimentární onemocnění typu Salmonella nebo Listeria. Ve Spojených státech amerických sanitační pravidla a předpisy Food Service uvádějí, že zaměstnanci potravin nemohou manipulovat s potravinami určenými k přímé spotřebě holýma rukama. Jedná se o potraviny, které budou konzumovány bez dalšího mytí, vaření nebo přípravy. Z tohoto důvodu většina pracovníků s potravinami nosí rukavice. Ty však nikdy nenahradí důkladné umytí rukou, a to i v případě nasazení rukavic.

Představte si v České republice paní prodavačku v obchodě, která nemá na starosti pouze manipulaci s pečivem, ale plní další funkce, včetně pokladní. V tomto případě bude sundávání a nandávání rukavic nepohodlné a je možné používat kleště. Na tento postup poukazují i některé odpovědi ve zmíněné diskuzi na Facebooku, například Lenka Kohoutová Lisá píše: „A pekaři a přepravci? Ti také pracují v rukavičkách? A bedny na podlaze, které se skládají na sebe. Nemá význam brát si rukavice, když pečivo kupujete nebo dorazilo plné bacilů“. Jak je vidět, zcela zásadní v oblasti bezpečnosti potravin je dodržování správné hygieny u zaměstnanců v průběhu celého výrobního procesu.

Čerstvě napečené pečivo a v pozadí pracovníci pekárny v pracovních úborech WBMUL / Shutterstock.com

Osahávači pečiva holou rukou

Mezi největší nešvar Čechů patří osahávání a testování tvrdosti pečiva. Zkuste si to představit, vezmete si do ruky rohlík, promáčknete ho a zjistíte, že vám nevyhovuje. Vrátíte ho zpátky? Většina lidí to skutečně dělá! Ten samý rohlík si poté koupí někdo s citlivým zažíváním a problém může být na světě.

Vzít si rukavice nebo obrátit sáček a nabrat pečivo považuje čím dál tím více lidí za samozřejmé. „Vzít si rukavice, nesnáším, když to někdo nabere holou rukou, pomačká a vrátí,“ uvedla v komentářích u diskuze Monika Čekal. Skvělý tip píše třeba Věra Rešlová, která napsala: „Dám si sáček na ruku, vezmu pečivo a sáček přendám přes. A většinou si vezmu pečivo, co je vzadu, neosahané.

Inspirace ze zahraničí

Ani jeden způsob nabírání pečiva není jasně dominantní. Například u našich sousedů v polské Biedronce je pečivo za vitrínou, můžete si jej tak prohlédnout očima a vybrat si pomocí kleští, které se dostanou dovnitř úzkým otvorem. Tento systém je i v našich supermarketech, například v Globusu. V Německu využívají atomatizované linky s pečivem. Stačí stisknout tlačítko s pečivem a z otvoru vám vypadne vámi vybrané pečivo, včetně množství. Další z možností je kupovat balené pečivo, což je oblíbené ve větších supermarketech nebo některých vietnamských večerkách. Než k nám dojdou moderní vymoženosti ze zahraničí, je na každém z nás, jakou možnost nabírání pečiva zvolíme.

Zdroje: Kupi, FoodSafety Magazine, StateFoodSafety, Champaign-Urbana Public Health District