Vajíčka by si měl v obchodě kontrolovat každý, a to zejména pro své vlastní dobro. Prodavačky je většinou kontrolují také, ty to ale dělají z úplně jiného důvodu než zákazníci.
Nákup vajíček je běžná věc, kterou nejspíš všichni děláme často. V domácnosti je používáme téměř denně k vaření, pečení i připravování různých dezertů a salátů. Napadlo vás ale někdy, že byste měli v obchodě před nákupem otevřít krabičku a zkontrolovat její obsah?
Spoustu lidí nenapadne, že by si měli svá vajíčka zkontrolovat ještě v obchodě před samotným zaplacením, aby jim doma nezůstaly oči pro pláč. Důležité je to tedy zejména pro zákazníka, protože vajíčka se mohou při přepravě rozbít nebo mohou v balení dokonce i chybět.
Dalším problémem je i trus na vejcích, který může být původcem nemocí a nebo peří, které může být napadeno parazity. Zkrátka je vhodné si je si je před vložením do nákupního košíku rychle prohlédnout.
Možná už jste si někdy všimli, že prodavačky během skenování vašeho nákupu většinou vajíčka kontrolují. Pokud jste si mysleli, že to dělají z toho důvodu, aby vaše vajíčka zkontrolovaly, pak byste se spletli. Mají k tomu totiž úplně jiný důvod. Úkolem zaměstnanců obchodu je zkontrolovat, jestli si zákazník do krabičky od vajíček nepřihodil nějakou věc, která by tam neměla být. Prodavačky tedy kontrolují, jestli nějaký nepoctivý zákazník něco neukradl a jestli v krabičce nemá místo klasických vajec třeba drahá čokoládová vajíčka.
Lidé někdy kontrolují vajíčka za tím účelem, aby si ověřili jejich kvalitu. Uznávají tmavší vajíčka a těm bílým se vyhýbají. Barva ale neznačí kvalitu, nýbrž geny slepic. Bílé slepice mají bílá a světlá vajíčka, hnědé mají zase vajíčka tmavší. Někteří lidé si dokonce myslí, že bílá vajíčka mají pouze slepice z halového chovu, kdežto tmavá vajíčka mají být z podestýlkového chovu. To samozřejmě není pravda.
Zdroje: Kupi, Slepičář.cz