Diskutujme: Tepelné čerpadlo už Češi tolik nechtějí. Máte ho, nebo mu nevěříte?

Muž v pracovní kombinéze klečí s kufříkem nářadí u tepelného čerpadla. Virrage Images / Shutterstock

Signifikantní pokles zájmu poprvé za deset let potvrzují data Evropské asociace tepelných čerpadel i Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Podle odborníků může za nižšími prodeji stát vystřízlivění ze „zázračného ušetření“ díky tepelnému čerpadlu, ale i zlevnění plynu a dalších alternativ.

Přečtěte si také

Vadí vám papírová brčka? Nápoj Capri-Sun založil petici proti EU a požaduje zpět plastová

Napište nám do diskuze, jaký máte na tepelná čerpadla názor. V posledních více než deseti letech zažila tato technologie velký boom, protože podle odborníků v dlouhodobém horizontu výrazně ušetří náklady na provoz domácnosti. A také je u nových domů tepelko zpravidla nutností, aby vyšel energetický štítek PENB stavby.

Má to ovšem jednu nevýhodu, a to poměrně vysokou počáteční investici do zakoupení venkovní jednotky (dotace nezíská každý) a napojení na vnitřní systém vytápění nebo ohřev vody. Je právě počáteční investice důvodem poklesu zájmu Čechů i celkově Evropanů?

Dodávka tepelných čerpadel do ČR klesla

Podle zprávy MPO ČR došlo v roce 2023 k poklesu prodeje tepelných čerpadel o 8 %. Vyjádřeno konkrétními čísly se jedná o pokles ze 60 500 na 55 500 kusů.

„Většina tepelných čerpadel však byla dodána na tuzemský trh v první polovině roku (cca do 40 tis. ks), kdy byly realizovány ještě zakázky masivně nasmlouvané v roce předchozím,“ uvádí ministerstvo ve své zprávě. Propad zájmu je tedy reálně ještě větší.

K nejprodávanějším patří stále tepelná čerpadla typu vzduch-voda, která tvoří 95 % všech objednávek. O čerpadla typu země-voda nebo vzduch-vzduch (více níže) je zájem násobně menší. V roce 2022 činil podíl nově dokončených bytů v rodinných a bytových domech vytápěných tepelnými čerpadly na celkovém počtu zkolaudovaných bytů přes 20 %.

Tepelná čerpadla jsou sázkou EU na odchod od fosilních paliv a snížení závislosti na zemním plynu nejen z ruských zdrojů. Přitom za poklesem zájmu o čerpadla stojí podle Evropské asociace tepelných čerpadel mj. právě levnější ceny plynu.

Graf zobrazující prudký nárůst prodeje tepelných čerpadel v roce 2022 a následný mírný propad MPO ČR

EHPA: Plyn je levný, úvěry drahé

„Podle nového šetření na 16 evropských trzích jsou levný plyn a drahé bankovní úvěry dva klíčové důvody, proč loni klesly prodeje tepelných čerpadel,“ uvádí Evropská asociace tepelných čerpadel (EHPA).

Zatímco v Česku je pokles 8 %, v Evropě „jen“ 6 % – průměr výrazně zvedá například Německo, kde je o čerpadla stále zájem. V roce 2022 se v EU údajně prodalo 2,77 milionu čerpadel a v roce 2023 jen 2,64 milionů, čímž došlo k zastavení více než desetiletého růstu v prodejích.

„I když je situace v každé zemi jedinečná, za poklesem prodeje jsou společná témata,“ uvádí zpráva EHPA. „Například ohlášené budoucí vyšší dotační schéma v Rakousku mohlo způsobit, že spotřebitelé odložili nákup tepelného čerpadla. Na druhou stranu v Itálii mohlo snížit zájem omezení státních dotací.“

Další zásadní dopad má podle asociace zejména pokles ceny plynu a vyšší ceny za elektřinu. Tak je tomu například v Polsku, kde je nyní elektřina čtyřikrát vyšší než cena plynu. Podobnou zkušenost zažívá Slovensko, kde jsou ceny elektřiny třikrát vyšší než u plynu. Ve Finsku a Francii jsou zase vysoké úrokové sazby, takže montáže čerpadel do nových bytů a domů nejsou na pořadu dne.

Graf zobrazující nárůst a následný pokles prodeje tepelných čerpadel EHPA

Druhy tepelných čerpadel a jak fungují

Tepelná čerpadla jsou zařízení, která dokážou využít energii z okolního prostředí k vytápění domů. Existují různé typy čerpadel, z nichž každé funguje na jiném principu.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda odebírá teplo z venkovního vzduchu a používá ho k ohřevu vody, která poté cirkuluje v topném systému domu. Je to oblíbená volba, protože nevyžaduje složité instalace a funguje dobře i v mírnějších zimních podmínkách. Tento systém může být skvělou volbou pro domácnosti, které už mají instalované radiátory nebo podlahové topení.

Čerpadlo vzduch-vzduch pracuje na podobném principu, ale místo ohřevu vody ohřívá vzduch, který pak fouká do místností. Tento typ je často používán v kombinaci s klimatizací, protože zvládá i chlazení v létě. Tepelné čerpadlo země-voda čerpá teplo z půdy, kde je teplota stabilnější, což zajišťuje spolehlivější výkon i v zimě. Ohřátá voda pak proudí do topného systému domu.

Zdroje: Kupi, EHPA, MPO ČR, EnergoŽrouti.cz