Nechte si bílou plombu proplatit pojišťovnou. Na co dalšího můžete dostat příspěvek?

Žena si u lékaře nechává na paži nalepit náplast. Pixel-Shot / Shutterstock.com

Nenechte si utéct peníze od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Můžete si nechat přispět na bílou plombu, preventivní vyšetření nebo třeba pohybovou aktivitu. Podívejte se na přehled toho, na co vám pojišťovna může přidat.

Přečtěte si také

Květinové vody: Dokáží s vaší pletí zázraky, vybrat musíte ale tu správnou pro váš typ

Každá pojišťovna má jiné programy a jiné příspěvky, proto se i lehce liší to, na co přispívá. Vybrali jsme pro přehled největší pojišťovnu, abychom zmapovali, na co vlastně přispívá. Stačí pak jen zpětně doložit potvrzení o zaplacení či důkaz o čerpání a za pár dní máte peníze na účtu. Může vás pak stát méně třeba očkování nebo dentální hygiena.

Všeobecná zdravotní pojišťovna

VZP má nejvíce klientů, je to něco přes 6 milionů. A protože si jich váží, každý rok jim přispívá na nejrůznější vyšetření nebo na je podporuje v prevenci a pohybu.

Pohyb

V poslední době se vyzdvihuje potřeba aktivního a pravidelného pohybu, který chybí nejen dospělým, ale i dětem. VZP proto přispívá 2 000 Kč dětem a 1 000 Kč dospělým (včetně důchodců) na pohyb. U dětí může jít o členské příspěvky, permanentku, lyžařský kurz nebo dokonce zdravotní prohlídku. Dospělí mohou využít příspěvek na lekce, tréninky, předplatná, permanentky, ale i zdravotní cvičení. O příspěvek lze žádat jednorázově nebo ho rozložit do více částek. Dospělí lidé mohou po absolvování preventivního screeningového vyšetření získat příspěvek 2 000 Kč na rehabilitační a rekondiční aktivity lázeňského typu.

Očkování

Pojišťovna přispívá také na očkování, přičemž částky jsou různé dle druhu očkování a jsou rozdělené i dle věku. Jde například o chřipku, klíšťovou encefalitidu nebo různé typy cestovního očkování. Více najdete zde.

Muž v bílé košili vyplňuje formulář. Krakenimages.com/ Shutterstock.com

Prevence

Prevence je nejúčinnější ochrana před onemocněním a ví to i pojišťovna. Proto má ve svém programu široké spektrum příspěvků. Oblíbený je příspěvek na dentální hygienu, a to 1 000 Kč pro klienty od jednoho roku, ale také podpora odvykání kouření (příspěvek je 2 500 Kč na lék Champix, který je na předpis a na volně prodejné léky). Dále pojišťovna zájemcům přidá 3 000 na komplexní onkologickou prohlídku a 500 Kč na ultrazvukové vyšetření prsou a taktéž 500 Kč na vyšetření kožních znamének.

Příspěvky pro nemocné

Až 6 000 Kč pro pacienty s diabetes mellitus, 8 000 Kč celiakům na dietu, 12 000 na nízkobílkovinovou dietu a také 2 000 Kč pro jedince postižené alopecií nebo těm po onkologické léčbě. Konkrétně jde o nákup paruky, protetické podprsenky nebo chladicí čepice po chemoterapii.

Duševní zdraví

Přibývá nejen lidí, kteří mají psychické problémy, ale i těch, kteří tyto potíže neřeší. Dle VZP jde konkrétně o 7 % populace, kterou trápí úzkostné poruchy, 5,5 % lidí se potýká s poruchami nálad a 4 % lidí s depresemi. Všeobecná zdravotní pojišťovna se rozhodla podpořit tyto jedince od 7 let věku a ulehčit jim léčbu příspěvkem až 5 000 Kč (500 Kč/1 sezení). Stejně tak pojišťovna přidává stejně vysokou částku na zvýšení dostupnosti psychosociální podpory pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Senioři nad 65 let mají možnosti využít příspěvek 1 000 Kč pro trénink paměti.

Porodní a poporodní příspěvky

Těhotné ženy a ženy až 12 měsíců po porodu se mohou těšit na 5 000 Kč, které využijí na vyšetření, aktivity a pomůcky a také na podporu kojení. A pokud se rodičům narodilo miminko předčasně a váží do 1 500 kg, pojišťovna myslí i na ně, konkrétně příspěvkem 3 000 Kč, který lze využít na nákup umělé výživy, mateřského mléka z banky nebo rehabilitační péči.

Žena s propiskou poslouchá jinou ženu. VH-studio / Shutterstock.com

Bílá plomba

Věděli jste, že vám pojišťovna může zaplatit bílou plombu? Podmínkou je, že buď vám musí být do 18 let nebo musí být zhotovení výplně na jedničkách, dvojkách nebo trojkách. Jedná se o bílé výplně z chemicky tuhnoucích, tj. samopolymerujících kompozit (např. Evicrol).

Další pojišťovny

Ostatní pojišťovny mají podobné příspěvky i ve srovnatelných výších, ale například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna přispívá ještě navíc 500 Kč na vysoký tlak, mužskou erektilní disfunkci nebo 200 Kč pro jedince se zvýšenou hladinou tuku a cholesterolu.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra také přispívá v rámci ochrany před zraněními na ochranné pomůcky pro děti (přilby, chrániče apod.) nebo na test okultního krvácení.

Zdroje: VZP, ČPZP, ZPMV