Vychytávka z Ikey za 149 Kč ušetří ročně tisíce za vodu. Ještě ji nemáte?

Perlátor na baterii na umyvadle IKEA

Plýtvá vaše rodina vodou a vy už zkrátka nevíte, jak snížit její spotřebu? Pak se vám bude líbit vychytávka šetřící průtok vody, která dokáže snížit spotřebu vody z kohoutku až o neuvěřitelných 95 %! Jak funguje a za kolik si ji můžete pořídit? To se dozvíte v článku.

Přečtěte si také

Lidl prodával „tajemné balíčky“ za směšnou cenu, někteří zákazníci na nich brutálně vydělali

Vychytávek ulehčujících život není nikdy dost a přesně to platí i o těch, které dokáží ušetřit nějaké ty peníze za vodu. Co byste řekli na perlátor, který koupíte už za 149 Kč a ušetříte díky němu až tisíce?

Perlátor sníží spotřebu vody

Perlátor je šikovný nástavec na vodovodní baterii, který dokáže snížit průtok vody. Obvykle u něj lze nastavit alespoň dva režimy, některé však mají pouze jeden. Můžete si jej nastavit třeba na koupelnovou baterii, abyste šetřili vodou při mytí rukou nebo čištění zubů, je ale samozřejmě vhodný na jakoukoliv baterii. Tento pomocník zaručeně pomůže šetřit s vodou i tomu, komu se to dosud příliš nedařilo.

Perlátor má však i svou nevýhodu. Ta spočívá v tom, že vás někdy může i omezovat – třeba když potřebujete rychle natočit větší množství vody. Pak nezbývá nic jiného než počkat, anebo využít jinou vodovodní baterii v domácnosti.

Na kartáček s pastou teče voda z kohoutku PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock.com

Cenově dostupný perlátor nabízí i IKEA, a to pod názvem ÅBÄCKEN. Stojí 149 Kč a má dva šikovné režimy: Ve standardním režimu je snížen průtok vody na 1,9 litru a v režimu rozprašování až na pouhé 0,25 litru.

Průměrný průtok vody z umyvadlové baterie činí přibližně 5,7 litru, po nasazení perlátoru jej lze snížit až na 0,25 litru, což je skutečně velký rozdíl, nemyslíte? V případě perlátoru nebo baterie s perlátorem ušetří tříčlenná rodina v režimu jemného rozprašování přibližně 1 800 Kč ročně.

Baterie s perlátorem

Kromě nástavce na baterii si můžete pořídit rovnou celou baterii s perlátorem, který už je uvnitř zabudovaný. Má jeden či dva nastavitelné režimy, které můžete střídat podle potřeby. Mezi oblíbené a cenově dostupné patří baterie s perlátorem Duschwell (koupíte na Lidl.cz za 2 199 Kč), kuchyňská baterie s perlátorem Granitan (koupíte na Allegro.cz za 1 172 Kč) nebo umyvadlová baterie s perlátorem Colorado (koupíte na bps-koupelny.cz za 2 299 Kč). Perlátory i výše zmíněné baterie ale dnes nabízí již spousta firem.

Umyvadlová baterie bps-koupelny.cz

Jak doma šetřit vodou?

Šetřit vodou můžete kromě perlátoru i díky několika snadným návykům, které můžete naučit celou rodinu:

  • Sprchujte se kratší dobu nebo si místo sprchování napusťte vanu (stačí ⅓ vany, napustit celou vanu by už bylo plýtvání).
  • Při čištění zubů vypínejte vodu.
  • Zkontrolujte, jestli dobře těsní toaleta a jestli neprotéká voda.
  • Používejte myčku, protože spotřebuje mnohem méně vody než při ručním mytí nádobí.
  • Zkontrolujte, jestli těsní hadice, kohoutky a potrubí.
  • Zahradu zalévejte užitkovou vodou z barelu.

Zdroj: Ikea, Kupi