Recept na zdravé domácí Monte: Stačí pár surovin a během chvilky budete mít hotovo

Hnědý oříškový krém ve skleničce Vladislav Chusov / Shutterstock.com

Monte je oblíbený dezert pro děti i dospělé, který se už roky úspěšně drží na českém trhu. Věděli jste, že si můžete doma připravit jeho zdravější verzi?

Přečtěte si také

Neztrácejte čas na zahradě: Zářijové a říjnové práce, které nesmíte zameškat

Připravte si doma zdravé Monte, které je hotové během chvilky a vyjde vás na pár korun. Základem dezertu je tvaroh, který tělu doplní důležité bílkoviny, nechybí ani zdravé oříšky a zejména med, díky kterému nemusíte přidávat ani gram cukru.

Recept na domácí Monte

Pro přípravu domácího Monte budete potřebovat pouze pět základních surovin, z nichž většinu nejspíš máte doma:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 100 ml bílého jogurtu s obsahem 3,5 % tuku
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 100 g lískových ořechů
  • vysokoprocentní hořká čokoláda na posypání

Příprava domácího Monte se neobejde bez trouby, kde opražíte oříšky, mixéru, ve kterém je rozmixujete a případně i promícháte jednotlivé suroviny, a oceníte i struhadlo pro nastrouhání čokolády.

Čokoládový dezert ve skleničce WS-Studio / Shutterstock.com

Příprava krok za krokem

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C a nachystejte si pečicí papír na plech, abyste si mohli připravit oříšky.
  2. Rozložte ořechy na plech a pražte je v troubě přibližně 10 minut.
  3. Jakmile máte ořechy opražené, nechte je několik minut vychladnout a poté je zbavte slupek. To uděláte jednoduše tak, že je budete mnout mezi dlaněmi. Pár si jich dejte stranou na ozdobení dezertu.
  4. Spodní kakaová vrstva: Do mixéru nasypte 250 g tvarohu, 50 ml jogurtu, 1 lžíci medu, kakao a ořechy. Vše rozmixujte a rozdělte do skleniček.
  5. Nyní je na řadě světlá vrstva, kterou vytvoříte smícháním 250 g tvarohu, 50 ml jogurtu a 1 lžíce medu. Vše pořádně smíchejte a nalijte na kakaovou vrstvu.
  6. Poté už můžete své domácí Monte jen ozdobit. Posypejte jej strouhanou čokoládou a přidejte zbylé lískové ořechy. Strouhanou čokoládu můžete nahradit nadrcenými sušenkami či oplatkami.
  7. Hotový dezert dejte vychladit do lednice a zkonzumujte jej do 2–3 dnů.

Tip: Pro maximální sladké potěšení můžete na povrchu dezertu vytvořit čokoládovou krustu, která pořádně křupe. Jak na to? Rozehřejte hořkou nebo mléčnou čokoládu a nalijte ji na povrch dezertu. Pak už vše dejte na několik hodin do ledničky, aby čokoláda ztuhla. Dobrou chuť!

Zdroj: Kupi