Odborníci radí, jak zhubnout a zbavit se celulitidy na stehnech

Žena si drží stehno s celulitidou 9nong / Shutterstock.com

Ač by si to nejedna z nás přála, bohužel neexistuje žádné instantní řešení, díky němuž bychom se lusknutím prstu přes noc zbavily tolik démonizované celulitidy. Existuje však řada pomocníků, kteří nám v boji s celulitidou mohou pomoci a zajistit štíhlá a pevná stehna. Nejúčinnějším pomocníkem k redukci celulitidy je pohyb a zdravá strava, a to jde ruku v ruce s dalšími aspekty, jako je spánek, stres či hormonální rovnováha, sdělila pro Kupi, certifikovaná výživová poradkyně a masérka Lenka Nunvářová.

Přečtěte si také

Jak vyprat žluté skvrny od potu? Metodou našich babiček, která funguje perfektně i dnes

Hlavní příčiny celulitidy

Adipocyty jsou buňky, v nichž se uchovávají tuky, které se mohou přeměnit na energii, když ji organismus potřebuje. Jestliže se tyto buňky plní rychleji, než se vyprazdňují, skladování lipidů nabere na obrátkách. Další roli hraje i zadržování vody v adipocytech a povolení příslušné podkožní tkáně. K faktorům patří také genetika, ztráta kolagenu, špatný krevní oběh nebo ztenčení vnější vrstvy kůže.

Dle American Society for Dermatologic Surgery (ASDS) je celulitida na stehnech ve většině případů problémem žen. Trpí ji 85 % žen ve věku od 21 let a více. Oblast stehen má více tukové tkáně, a proto se na nich může vytvořit nehezká celulitida.

Jak poznám, že mám celulitidu na stehnech?

Rozeznáváme tři stupně celulitidy:

  • 1. stupeň (lehká celulitida) – Při zmáčknutí kůže se objeví slabé zvlnění na povrchu kůže. Když sedíte, ležíte, stojíte, tak deformace není vidět nebo se projevuje opravdu ve velmi mírné formě. První příznaky jsou ale citelné, když se dostaví pocit těžkých nohou nebo chodidel.
  • 2. stupeň (středně těžká celulitida) – Můžete pozorovat drobné nerovnosti, které se objeví nejprve a nejčastěji na zevní straně stehen. Deformace jsou patrné při napnutí svalu, když sedíte, stojíte i ležíte. Kůže v postižených místech reaguje citlivě a někdy i bolestivě při stlačení. V tomto stupni stačí upravit pohybový a stravovací režim.
  • 3. stupeň (těžká celulitida) – Deformace kůže jsou vidět zcela zřetelně, jsou na omak nepružné a tvrdé. Vazivová tkáň je rozvolněná, měkká a špatně prokrvená. Nohy i paže nepříjemně ztěžknou.

V případě, že celulitida není nevzhledná a nepoškozuje vaše sebevědomí, není konzultace s lékařem nutná. Nicméně, není na škodu se poradit. Abyste si osvojili nové stravovací návyky, můžete se poradit s dietetikem nebo odborníkem na správnou výživu. Chcete-li se cítit ve svém těle lépe, zkuste zdravotní cvičení, skvělá je Pilatesova metoda nebo energetické cvičení tajči či jóga.

Žena si masíruje stehno kei907 / Shutterstock.com

Jak se zbavit celulitidy a mít štíhlá stehna?

„Pokud se zaměříme na vyvážený a pestrý jídelníček, dostatečný pitný režim, kvalitní spánek a do své každodenní rutiny zařadíme pohyb a přírodní prostředky, jako je suché kartáčování, baňkování či kávové peelingy, můžeme výskyt celulitidy minimalizovat,“ doporučuje Lenka Nunvářová, která provozuje masážní studio v Pardubicích.

Nejúčinnějším lékem je prevence. Jíst v klidu, pomalu a pečlivě žvýkat každé sousto. Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály. Konzumujte dostatek sezónního ovoce a zeleniny, kvalitní bílkoviny a celozrnné výrobky.

Naopak omezte na minimum konzumaci ultrazpracovaných potravin, smažených pokrmů, slaností a sladkostí, slazených a alkoholických nápojů. „Dejte si pozor na přílišné solení, protože právě nadměrná konzumace soli může vést k zadržování vody v těle. A nezapomeňte na dostatečný pitný režim, především pak v těchto horkých letních dnech,“ osvětluje výživová poradkyně.

Jak se můžeme zbavit celulitidy sami doma?

Kromě výše zmíněných rad můžete lokálně masírovat zasažená místa drsnou žínkou a poté nanést speciální krém proti celulitidě nebo vyzkoušet zábal. „Osobně mám nejlepší zkušenost s bahenními zábaly značky GUAM, které v posledních měsících zaznamenaly veliký boom. Taktéž mám velice dobré zkušenosti s termoaktivními zábaly značky Styx, jež pomáhají nejen v boji s celulitidou, ale také s otoky a redukcí lokalizovaného tuku díky použití infrasaunových kalhot,“ vysvětluje pro Kupi Lenka Nunvářová.

Vyzkoušejte doma

  • Na čerstvě projevenou celulitidu aplikujte obklady s nálevem z břízy, popínavého břečťanu a sporýše (1 hrst směsi na ½ litru vody).
  • Hladivá a kartáčová masáž. Masáž provádíte rukama nebo peelingovou rukavicí. S masáží začínejte vždy co nejdál od srdce a postupujte směrem k němu, třeba od kolene k zadečku. Masírujte dlouhými rovnými nebo krouživými pohyby, bříško vezměte spirálovým pohybem dle směru hodinových ručiček, boky masírujte také krouživými pohyby. Kartáčování je nejlepší provádět ráno, aby se povzbudil krevní oběh. Pozor, kůže by měla být červená jen mírně a přes křečové žíly nikdy nemasírujte.
Maderoterapie na klientce Kamil Macniak / Shutterstock.com
  • Jako doplněk si po masáži dopřejte střídavé sprchování teplou a studenou vodou nebo anticelulitidním zábalem.

Hitem posledních let je maderoterapie. Jedná se o přírodní masážní techniku bez bolesti, která vylepšuje vzhled pokožky. Lenka Nunvářová však upozorňuje, že výsledky se budou lišit podle stupně celulitidy i genetických predispozic: „Vždy je nutné sestavit plán ošetření na míru každé klientce, co do počtu a intenzity ošetření a návštěv, či následné a podpůrné péče."

Švestkový ovocný salát
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Švestkový ovocný salát

Švestkový ovocný salát může být velmi příjemným zpestřením jídelníčku a ideální je třeba na svačinu. Stačí jen pár ingrediencí, chvilka času a můžete podávat.

Švestkový ovocný salát

TIP redakce!

Za vyzkoušení rozhodně stojí také lymfatická masáž u odborníka. Cílem této masáže je rozproudit tok lymfy pomocí jemného a mírného tlaku. Správnými pohyby dojde k rozbití podkožního tuku a díky tomu se projevy celulitidy zmírňují. Dokonce může dojít i k úbytku přebytečných centimetrů v problémových partiích.

Lymfatická masáž se provádí malým tlakem, nesmí bolet, kůže a podkoží se v podstatě jen hladí. Hmaty jsou kruhovité, velkoplošné, maloplošné, spirálovité a jedná se o pomalou masáž. Tuto masáž však rozhodně nechte na odborníkovi, ať si omylem neublížíte.

Zdroje: Kupi, Healthline, American Society for Dermatologic Surgery