Květy bazalky: Jsou jedlé? Ano, ale vždycky je odlamujte

Bazalka s květy Nadya So / Shutterstock.com

S bazalkou se setkáváme zejména v italské a řecké kuchyni. Mezi klasické odrůdy patří „bazalka pravá“ a oblíbená je také „bazalka trpasličí“. Mohou se vyskytovat i další podoby, které se mírně liší vzhledem, ale i vůní. Například bazalka se skořicovou vůní, citronovou vůní nebo s tmavě červenými listy. Co dělat s listy většina lidí ví, jak ale využít bazalku pokud začne nakvétat? Dají se květy konzumovat?

Přečtěte si také

Zasaďte na záhonku vřes! Magická rostlina, která vydrží i tuhé mrazy a předpovíte díky ní, jaká bude zima

Jak pěstovat bazalku?

Bazalka je teplomilná rostlina. Pokud jí najdete slunné, světlé a teplé místo, které je chráněné před deštěm a větrem, pak bude vaše bazalka nejspokojenější. Skvělým místem pro pěstování bazalky může být zastřešený balkon nebo slunná terasa. Zasadit ji můžete na záhon nebo do květináče s bylinkami. Přes zimu ji můžete uchovávat ve světlé místnosti uvnitř interiéru, kde nezmrzne.

Kdy a jak sklízet bazalku?

„Lístky bazalky můžete sklízet, jakmile je rostlinka dostatečně vzrostlá a má vytvořeno několik listových pater. Ideálně stříhejte vždy hlavní stonek asi 1 cm nad úžlabím s postranními lístečky. Takto se bazalka hezky rozroste do stran a rozkošatí,“ sdělila pro redakci Kupi.cz botanička Monika Kopčilová. Ke sklizni byste měli použít ostrý nůž nebo nůžky.

Žena nůžkami odstřihává bazalku DimaBerlin / Shutterstock.com

Květy bazalky: Jedlé, nebo ne?

Květy bazalky jsou velké a bílé. Pravidelnou sklizní můžete oddálit kvetení rosltiny, avšak tato doba není důvodem k přerušení sklizně. „Jakmile rostlina bazalky začne nakvétat, je potřeba květy odlomit nebo zastřihnout. Plně kvetoucí rostlina totiž soustředí svou energii do květů, a listy tak přijdou o intenzitu chuti. Ostříhané květy bazalky nevyhazujte, jsou stejně jako zbytek rostliny jedlé,“ vysvětluje botanička. Zapomenout nesmíme ani na včeličky, neboť v květech se nachází nektar a pyl.

Jak využít květy bazalky v kuchyni?

S rostlinou bazalky na zahradě nebo okenním parapetu budete mít při ruce vždy čerstvou a aromatickou bylinu. „V kuchyni lze květy využít třeba na výrobu bazalkového oleje nebo usušit na čaj. Zároveň skvěle dochutí saláty, dozdobí nejrůznější jídla a přidat je můžete společně s listy do bazalkového pesta. Většinou mají květy jemnější chuť než listy, raději je však předem ochutnejte, někdy mohou chutnat hořce,“ dodává pro Kupi.cz Monika Kopčilová. Bazalku si můžete také zamrazit nebo usušit. Stačí zavěsit celé stonky vzhůru nohama na tmavém místě. Zhruba po dvou týdnech můžete listy rozdrtit a smíchat s kořením nebo solí.

Skleničky s tmavým nápojem, kolečky citronu, ledem a lístky tmavé bazalky Julie208 / Shutterstock.com

Tip redaktorky!

Osvěžte se v létě ledovým černým čajem s citronovou šťávou a květy bazalky. Do sklenice vložte čajový sáček černého čaje, přidejte šťávu z citronu, cukr dle chuti a květy bazalky. Do půlky sklenice zalijte vodou, promíchejte a přidejte led. Na dozdobení přidejte plátek citronu, list z bazalky a nechte pár minutek louhovat.

Zdroje: Kupi, Gardening KNOW HOW, Monika Kopčilová