Třídit neznamená recyklovat. Češi třídí plasty zodpovědně, často však zcela zbytečně

Plastové lahve v černém pytli Golden Shrimp / Shutterstock.com

Neudržitelná situace v oblasti recyklace PET lahví a plechovek v České republice volá po akci. I přes svědomité třídění plastů českými domácnostmi končí, podle Iniciativy pro zálohování, většina použitých obalů ve spalovnách nebo na skládkách, místo aby se využily k výrobě nových produktů. Současný systém sběru a recyklace zkrátka nefunguje dostatečně efektivně.

Přečtěte si také

Tašku zadarmo už dostanete málokde. Zákazníci za ni platit nechtějí, prodavači zuří

Třídění automaticky neznamená recyklaci

Alarmující statistiky ukazují, že pouze 17 % PET lahví se recykluje na nové lahve a u plechovek je situace ještě tristnější – ani jedna se nevyužije k výrobě nové plechovky. Třídění zkrátka automaticky neznamená recyklaci, na což upozorňuje i Iniciativa pro zálohování.

Problém s plechovkami

Plechovky představují ještě větší problém, protože se téměř netřídí. Tři ze čtyř plechovek končí v komunálním odpadu. Společnost EKO-KOM uvádí, že se v Česku podaří vytřídit asi 30 % plechovek, ale žádná z nich se nepoužije k výrobě nové plechovky.

Možné řešení: Opakované využití obalů

Řešením by mohlo být opakované využití obalů v uzavřené materiálové smyčce, jak navrhuje Iniciativa pro zálohování. Tento přístup vyžaduje až o 95 % méně energie a produkuje až o 80 % nižší uhlíkovou stopu. Havligerová z Iniciativy pro zálohování zdůrazňuje, že oběhové hospodářství funguje pouze tehdy, když materiál skutečně cirkuluje. Pokud končí v přírodě, spalovnách nebo na skládkách, nesplňuje to podstatu cirkulární ekonomiky.

Spousta plechovek a plastových lahví Martha Almeyda /Shutterstock.com

Plánovaná novela ministerstva životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí pracuje na novele, která by měla zřídit až 11 tisíc odběrových míst. Tento krok by mohl významně přispět ke zlepšení situace. Inspiraci lze hledat například v sousedním Německu, kde funguje úspěšný zálohový systém. Díky němu se daří recyklovat přes 98 % PET lahví a plechovek.

Je zřejmé, že Česká republika musí podniknout razantní kroky ke zvýšení míry recyklace PET lahví a plechovek. Zavedení efektivního zálohového systému se jeví jako slibné řešení. Vyžaduje to však spolupráci všech zainteresovaných stran – vlády, průmyslu i spotřebitelů. Pouze společným úsilím lze dosáhnout skutečně oběhového hospodářství a snížit zátěž pro životní prostředí.

Zdroj: Iniciativa pro zálohování, Deutsche Pfandsystem GmbH, Zálohujme, ČTK, Kupi, EKO-KOM