Pro koho jsou určené levné bedýnky s ovocem a zeleninou a kdo na ně má nárok? Lidé nemají jasno

Muž drží v obchodě bedýnku s ovocem SeventyFour / Shutterstock.com

Velmi oblíbeným zbožím jsou levné již sestavené bedýnky, které si zákazníci mohou koupit za pár korun a dostanou tak hodně muziky za málo peněz. Jsou velmi žádané a také často nedostupné. Pro koho jsou ale ve skutečnosti určené? Lidé se přou, kdo má právo si je koupit!

Přečtěte si také

Lipozomální vitamíny jsou mnohem účinnější než ty obyčejné. Ty se jim nemohou vyrovnat

Narazit v obchodech na bedýnky za pár korun je celkem výjimečné. Není jich totiž mnoho a jsou hned pryč, jelikož se jedná o velmi výhodnou koupi. Bedýnky obsahují nejrůznější druhy ovoce a zeleniny, které jsou předem namíchané, a zákazníci si nemohou vybrat jednotlivé kusy. Zkrátka si je musí koupit tak, jak jsou sestavené.

Pravdou je, že bedýnek je vždy k dispozici jen pár, a proto je ukořistí ti, kteří jsou v obchodě co nejdřív. Většinou to jsou typicky důchodci, kteří chodí nakupovat brzy ráno. Bedýnky ale mohou být doplňovány i během dne, takže mají šanci i ostatní zákazníci.

Kdo má nárok na bedýnku za symbolickou cenu?

Tyto levné bedýnky jsou koupí dne, jak říkají ti, které je ukořistí. Může si je ale vzít kdokoliv? Ano, platí zde, že kdo dřív přijde, ten bedýnku má. A vzhledem k omezenému množství opravdu nevyjde na každého. Lidé se ale bouří proti tomu, kdo je uloví. Někteří mají totiž ten názor, že jsou určené pro chudší skupinu lidí.

Rozbroje vyvolal příspěvek nejmenované influencerky, která se na sociální síti pochlubila, že narazila na levnou bedýnku a koupila si ji, což se nelíbilo některým fanouškům, kteří se vyjádřili v diskuzi, kde influencerku kritizují za to, že nežije v chudobě a tyto bedýnky zkrátka nejsou určené pro ni a že by je měla z lidského hlediska přenechat někomu jinému, kdo si jinak tolik zeleniny a ovoce nemůže dovolit.

Žena drží bedýnku se zeleninou Krasula / Shutterstock.com

Rozpor v názorech

Lidé se ohledně tohoto tématu rozdělují na dvě skupiny, kdy se jejich názory rozchází. „Bedýnky jsou zboží jako každé jiné a může si ji koupit kdokoliv. Nikdo nemá to privilegium, že by si mohl koupit přednostně zboží dříve než ostatní. Je to nesmysl a je to podobné, jako kdybychom někomu zakázali kupovat potraviny ve slevách, protože si slevy zaslouží jen někdo. To by byla zvláštní diskriminace. Z bedýnky může mít radost i chudší člověk, ale i milionář. A pokud má někdo jiný názor, je to minimálně zvláštní a pravděpodobně ho bude mít ten, kdo by bedýnku rád získal, ale nedaří se mu to,“ vyjadřuje svůj postoj Alena.

„Myslím si, že tyto bedýnky jsou určeny lidem, kteří nemají tolik peněz a počítají každou korunu. Proto mi přijde sobecké, aby si je kupovali ti, kteří s financemi nemají žádný problém. Já když na ně narazím, tak si je nikdy neberu a raději přenechám starším lidem nebo lidem se slabším zázemím. Mám pak z toho i radost, že jsem udělala dobrý skutek. A tak by to podle mého názoru mělo být.

Dokonce jsem jednou byla přítomna situaci, kdy byly v obchodě čtyři bedýnky a všechny čtyři si vzala jedna paní. Nevydržela jsem to a šla za ní a zeptala se jí, proč si hamounsky bere všechny bedýnky a nepřenechá je někomu jinému? Důvod jsem se nedozvěděla, jednu tam vrátila, na mě se zle zatvářila a odkráčela k pokladně. Pro tyto lidi to určené jistě není,“ přidává názor Simona.

A co na to řetězec?

Oslovili jsme zástupce řetězce, který tyto zvýhodněné tašky (dříve bedýnky) má. „Tašky plné ovoce a zeleniny jsou určeny bez výjimky všem našim zákazníkům. Jedná se o součást našeho projektu ‚S Lidlem šetříme jídlem‘, který má za cíl zamezit plýtvání potravinami. Zákazníci si mohou ve všech prodejnách zakoupit tříkilovou tašku (dříve bedýnka) plnou rozmanitého ovoce a zeleniny za jednotnou cenu 25 korun.

Využijeme tak nepoškozené kusy například s protrženou síťkou či obalem nebo ovoce a zeleninu z větších balení, kde byl špatný třeba jen jeden kus. To na kvalitu ovoce a zeleniny samozřejmě vliv nemá, rozhodli jsme se je proto zákazníkům nabídnout jiným způsobem. Díky těmto taškám ‚S Lidem šetříme jídlem‘ ročně zachráníme až 4 800 tun ovoce a zeleniny.

Muž nese bedýnku s nákupem SpeedKingz / Shutterstock.com

„V rámci cíleného zlevňování jsme také spustili prodej třech nových sortimentních skupin: Maso, ryby a chlazené zboží. Rozšíření našeho projektu ‚S Lidlem šetříme jídlem‘ o výše uvedené sortimentní skupiny se mezi zákazníky těší velké oblibě. Změny zaměřené na omezení plýtvání potravinami se týkají také sortimentu pečiva.

Zákazníci mají možnost zakoupit chléb z předešlého dne se slevou 70 % a se stejnou slevou také pečivo v sáčcích umístěné ve stejném stojanu jako tašky s ovocem a zeleninou. Připravené sáčky obsahují několik kusů stejného druhu nebaleného pečiva a zákazníci je mohou nakoupit do poledne následujícího dne,“ komentuje pro Kupi tisková mluví řetězce Lidl Eliška Froschová Stehlíková.

Zdroj: respondenti redakce, Lidl