Pozor na platby kartou v zahraničí! Platit v korunách, nebo v místní měně? DCC se prodraží

Žena v restauraci platí kartou Jose Calsina / Shutterstock.com

Jedno drobné přehlédnutí při placení kartou nebo výběru peněz na dovolené vás může připravit o stovky až tisíce korun. Nepřeháníme. Jakto? Před nevýhodnou konverzí měny DCC varují banky, Ministerstvo financí ČR i Evropská unie a my vám teď přehledně vysvětlíme, o co jde.

Přečtěte si také

Zbytek marmelády nebo vůně ještě nevyhazujte! Dokážete s nimi ještě vykouzlit zázraky

Plaťte kartou vždy v místní měně

Představte si, že jste na dovolené, třeba v Maďarsku. Objednali jste si k večeři něco dobrého a teď přišla řada na placení. Forinty v hotovosti si šetříte, takže požádáte servírku o placení kartou.

Pokud platíte svou českou kartou, která je napojena na účet v českých korunách, terminál se vás zeptá, jestli chcete platit v místní měně (v našem případě maďarských forintech), nebo rovnou v českých korunách. A to je právě kámen úrazu. Řada lidí vidí na displeji částku v CZK, takže tuto možnost rychlé konverze potvrdí.

„Ačkoli se služba jeví na první pohled výhodně, neboť zákazník ihned ví, kolik po přepočtu zaplatí, směnný kurz je ve většině případů méně výhodný než následná konverze provedená bankou klienta,“ varuje Ministerstvo financí ČR. Provozovatel terminálu má v rámci DCC zpravidla velmi nevýhodný kurz.

Ministerstvo financí i české banky proto doporučují platit vždy v místní měně – tedy v maďarsku ve forintech, v Chorvatsku v eurech (od roku 2023 už nemají kuny), v Rakousku v eurech, v USA v dolarech, v Tunisku v dinárech a tak dále.

Žena platí kartou, platební terminál ViDI Studio / Shutterstock.com

Pozor na drahou konverzi DCC. O co jde?

S takzvanou dynamickou konverzí, která se označuje jako DCC (z anglického dynamic currency conversion), se setkáte v zahraničí při placení v obchodech a restauracích i při výběru hotovosti v bankomatu.

Jak jsme už naznačili výše, služba DCC vám přepočítá cizí měnu na měnu vašeho účtu. Když platíte kartou, terminál by se vás vždy měl zeptat, jestli si přejete provést platbu v měně svého účtu, nebo jestli chcete zaplatit v místní měně. Tato volba je pro vás zásadní, protože určuje, podle jakého kurzu se měna převede.

Pokud si zvolíte platbu v místní měně dané země, řídí se platba kurzem vydavatele vaší karty, případně vaší banky. „Když ale zvolíte v zahraničí platbu rovnou v českých korunách, převod zajišťuje provozovatel terminálu. A na směnném kurzu si často přihodí velkou marži. Kurz tedy dopředu často ani neznáte a platby se mohou lišit o desítky a klidně až o stovky korun,“ uvádí Česká spořitelna. V případě výběru hotovosti z bankomatu je situace podobná – kurz směny si určuje provozovatel bankomatu.

Někdy se stává, že prodejce nebo personál restaurace tuto možnost odklikne za vás; v takovém případě máte právo požadovat zrušení akce a chtít opětovné vyvolání platby, kde DCC zrušíte. Že je všechno v pořádku poznáte tak, že na displeji uvidíte částku v cizí měně, nikoliv v korunách.

Při výběru z bankomatu můžete DCC také zamítnout (viz obrázek). Čemu se obvykle nevyhnete, to je poplatek za samotný výběr, který se označuje jako surcharge fee nebo access fee. Ovšem u některých bank, například pokud máte třeba Českou spořitelnu, a vybíráte v síti bankomatů Erste, neplatíte žádný poplatek.

Ilustrace DCC od Ministerstva financí ČR MF ČR

Někdy je lepší mít hotovost

Platby kartou jsou pohodlné. Nemusíte před odjezdem do zahraničí řešit výměnu hotovosti a na místě jenom jednoduše platíte kartou, hodinkami nebo mobilem. Ovšem je dobré mít i fyzické peníze. „Mít u sebe alespoň malý obnos se hodí vždycky, nicméně tahat s sebou balík peněz se vám nevyplatí ani z praktického, ani z bezpečnostního hlediska,“ radí Moneta.

Když se vám v Česku podaří najít solidní směnárnu s výhodným kurzem a nevadí vám nosit v peněžence hotovost, jedná se zpravidla o tu nejvýhodnější variantu, protože se vyhnete všem teoretickým poplatkům spojeným s platbou kartou. Navíc jsou země, v nichž platby kartou nejsou tak rozšířené jako v České republice nebo třeba ve Švédsku, kde se v hotovosti uskuteční pouze 1 % plateb. S odmítnutím karty se můžete setkat překvapivě třeba v sousedním Rakousku nebo v Německu a pak také v exotických zemích mimo EU.

V případě, že jste si v ČR nevybrali zahraniční měnu nebo vám peníze na dovolené došly, buďte obezřetní. Hledejte solidní směnárny s kurzem blízkým Evropské centrální bance (ověříte si snadno na internetu) nebo si peníze vyberte z bankomatu některé ze světových bank, např. v už zmíněné síti Erste pro klienty České spořitelny. Ovšem i zde na vás může při výběru vyskočit možnost DCC, tak ji nezapomeňte odmítnout.

Zdroje: Kupi, Česká spořitelna, Moneta, Česká bankovní asociace, Ministerstvo financí ČR