Dokonalý recept na rychlou zapečenou cuketu s rýží a sýrem

Zapečená rýže, v pozadí cukety Peredniankina / Shutterstock.com

Chcete připravit chutný a zdravý pokrm z oblíbené letní zeleniny? Vyzkoušejte náš recept na zapékanou cuketu s rýží a sýrem. Tato vydatná pochoutka potěší chuťové buňky celé rodiny a navíc je velmi jednoduchá na přípravu. Kombinace jemné cukety, syté rýže a lahodného sýru vytváří dokonalou harmonii chutí.

Přečtěte si také

Levnější alternativy AirTag od Apple? Známe vychytávky za pár kaček

Zapékaná cuketa s rýží a sýrem – recept

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 15 minut

Ingredience

  • 1 velká cuketa
  • 1 velká cibule
  • 150 g vařené rýže
  • 100 g nastrouhaného sýra (ideálně eidam nebo čedar)
  • vejce
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř, olej na vymazání pekáče
Cuketa v pivním těstíčku
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Cuketa v pivním těstíčku

Recept na cuketové plátky v pivním těstíčku si rozhodně zamilujete. Jejich příprava je naprosto jednoduchá a podávat je můžete jen tak samotné k pivu jako pohoštění pro návštěvu nebo s vařenými bramborami.

Cuketa v pivním těstíčku
Cuketová polévka
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Cuketová polévka

Jemná cuketová polévka se sýrem feta je naprosto vynikající a její příprava vám nezabere moc času. Stačí jen nakrájet cuketu, nechat povařit, nakonec přidat smetanu a trochu okořenit. Výslednou chuť polévky pak zvýrazní rozdrobený sýr feta.

Cuketová polévka

Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C, aby byla připravená na pečení.
  2. Mezitím si vezměte jednu větší cuketu, důkladně ji omyjte a zbavte konců. Nastrouhejte ji i se slupkou, vložte do cedníku, lehce osolte a nechte odkapat přebytečnou vodu.
  3. V rendlíku na kapce olivového oleje orestujte dohněda velkou cibuli nakrájenou na tenké plátky a ke konci přihoďte česnek.
  4. Mezitím si v míse smíchejte uvařenou rýži s opraženou cibulí, vymačkanou cuketou, rozšlehanými vejci a strouhaným sýrem.
  5. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem podle chuti.
  6. Zapékací mísu nebo formu na koláč vymažte olejem a připravenou směs do ní rovnoměrně rozprostřete. Skvěle bude pečená cuketa vypadat, i když použijete košíky na muffiny nebo formičky na puding.
  7. Vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 40 minut dozlatova.
  8. Nechte mírně vychladnout a podávejte jako hlavní chod nebo lehčí večeři.

Tip šéfkuchaře

Pro ještě výraznější chuť můžete použít uzený sýr nebo přidat na kostičky nakrájenou slaninu. Zapékaná cuketa skvěle chutná i za studena, takže ji můžete druhý den vzít s sebou do práce jako rychlý oběd. Pokud máte rádi bylinkové aroma, posypte pokrm před podáváním čerstvou nasekanou petrželkou nebo bazalkou.

Zdroj: Kupi