Šťavnatá a křehká jako nikdy předtím: Roštěná sous vide se šťouchanými bramborami a pepřovou omáčkou

Hovězí roštěná na talíři s bramborami a pepřovou omáčkou Kupi.cz

Hovězí roštěná je jedním z pilířů české kuchyně, ale tradiční příprava může vést k tomu, že maso bývá suché. Zde přichází na scénu metoda sous vide, která je sice časově náročnější, ale velmi snadná na přípravu a zaručuje skvělé výsledky. Pokud máte doma vakuovačku, můžete si připravit roštěnou jako od špičkového šéfkuchaře – nádherně měkkou a šťavnatou.

Přečtěte si také

Co byste měli mít doma v zásobě pro případ nečekané situace? Nepodlehněte panice ani reklamním trikům

Co je to vaření „sous vide“

Sous vide je kuchařská technika, při které se jídlo vaří ve vzduchotěsných plastových sáčcích ponořených ve vodní lázni při přesně kontrolované nízké teplotě po delší dobu. Tato metoda umožňuje dosáhnout rovnoměrného vaření a zachování šťavnatosti a chuti potravin. Výhodou sous vide je, že potraviny jsou vařeny rovnoměrně, aniž by byly převařené nebo nedovařené. Tato technika je oblíbená mezi profesionálními kuchaři i domácími kuchaři, kteří chtějí dosáhnout přesných a konzistentních výsledků.

  • Chcete-li si tuto techniku vyzkoušet doma, ideálním pomocníkem je Sous vide cirkulátor, který se postará o udržení konstantní teploty vody a lze jej použít s různými nádobami. Ale nebojte se, i bez něj si s trochou trpělivosti a spolehlivým teploměrem poradíte. Nezbytností jsou však kvalitní vakuovací sáčky a vakuovačka, které zajistí, že maso bude dokonale uzavřeno.
Pepřová omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Pepřová omáčka

Pepřová omáčka patří mezi nejoblíbenější omáčky k masu a perfektně se hodí ke steakům, vepřové panence, kuřecímu masu nebo třeba k rybě. Je vhodná pro všechny příležitosti a skvělou variantou pro slavnostní obědy nebo večeře.

Pepřová omáčka
Vídeňská roštěná
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Vídeňská roštěná

Vídeňská roštěná z hovězího masa není na přípravu vůbec složitá, stačí znát pár základních triků a máte připravený lahodný pokrm jako od šéfkuchaře. Ozdobená smaženou cibulkou, podáváná s dušenou rýží bude doslova delikatesou. Pojďte si ji s námi vyzkoušet, určitě si na ní skvěle pochutnáte.

Vídeňská roštěná

Počet porcí: 4

Délka přípravy: 3,5 hodiny

Ingredience:

  • 600 g hovězí roštěné
  • 1 kg brambor
  • nakládaný zelený pepř
  • 200 g smetany na vaření (minimálně 12%)
  • 2 střední cibule
  • rozmarýn a tymián
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Postup přípravy:

  1. Nízký roštěnec důkladně osolíme, opepříme, posypeme čerstvým rozmarýnem a potřeme kvalitním olivovým olejem.
  2. Připravené maso vložíme do vakuového sáčku, ze kterého pomocí vakuovačky odsajeme veškerý vzduch, a sáček pevně uzavřeme svárem.
  3. Následně umístíme sáček s masem do vodní lázně vyhřáté na 56 °C na dobu tří hodin.
  4. Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme je na menší kostičky a uvaříme v osolené vodě do měkka.
  5. Na pánvi osmahneme cibuli na tuku dozlatova.
  6. Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme, přidáme osmaženou cibuli, pepř a tymián a vše důkladně promícháme.
  7. Na přípravu pepřové omáčky orestujeme na másle nebo oleji kuličky zeleného pepře, následně je zalijeme smetanou a přivedeme k varu.
  8. Omáčku vaříme, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci, a dle chuti osolíme.
  9. Po třech hodinách maso vyjmeme z vodní lázně a ještě krátce opečeme z obou stran na pánvi.

Servírujeme s bramborovou kaší a pepřovou omáčkou.

Jak vybrat maso na hovězí roštěnou

Výběr masa na hovězí roštěnou je klíčový pro dosažení chutného a šťavnatého pokrmu. Zde je několik tipů, jak vybrat to správné maso:

  1. Druh masa: Hovězí roštěná se tradičně připravuje z nízkého roštěnce nebo vysokého roštěnce. Nízký roštěnec je jemnější a šťavnatější, zatímco vysoký roštěnec obsahuje více tuku a je vhodný pro delší přípravu.
  2. Kvalita masa: Maso by mělo být čerstvé, bez šedivých nebo zelených skvrn. Vybírejte maso s jemným mramorováním (prorostlé tukem), protože tuk dodává masu chuť a šťavnatost.
  3. Zrání masa: Zralé maso je křehčí a chutnější. Některé řeznictví nabízí „dry-aged“ nebo „wet-aged“ maso, které bylo zráno po určitou dobu, což může zvýšit jeho chuť a texturu.
  4. Barva masa: Kvalitní hovězí maso by mělo mít jasně červenou barvu. Pokud je maso příliš tmavé nebo naopak příliš světlé, může to být známka nekvalitního masa.
  5. Původ masa: Pokud je to možné, zjistěte, odkud maso pochází. Lokální farmy často nabízí kvalitnější maso než velké průmyslové podniky.
  6. Řezník: Jestli máte možnost, nakupujte maso od spolehlivého řezníka, který vám poskytne rady a doporučení ohledně nejlepšího výběru masa na roštěnou.

Zdroj: Kupi