Zapečená ovesná kaše s jahodami: Lehká a zdravá snídaně, která zasytí na dlouhou dobu

Zapečená ovesná kaše s jahodami Kupi

Zapečená ovesná kaše s jahodami je ideální snídaní pro perfektní začátek dne. Pokud si své ráno nedokážete představit bez ovesné kaše, ale chcete něco trochu jiného, než obvykle, vyzkoušejte náš recept na zapečenou variantu.

Přečtěte si také

Co byste měli mít doma v zásobě pro případ nečekané situace? Nepodlehněte panice ani reklamním trikům

5 důvodů, proč ráno snídat ovesnou kaši

Zapečené ovesné kaše se stávají stále oblíbenější volbou pro zdravou a výživnou snídani. Existuje hned několik důvodů, proč byste měli tuto chutnou a nutričně bohatou variantu zahrnout do svého jídelníčku.

  1. Výborný zdroj energie: Ovesné vločky obsahují složené sacharidy, které poskytují stabilní a dlouhotrvající energii. Díky tomu nebudete brzy po jídle pociťovat hlad a budete mít dostatek energie na celé dopoledne. Zapečená forma ovesných kaší zajišťuje postupné uvolňování sacharidů, což pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
  2. Vysoký obsah vlákniny: Ovesné vločky jsou skvělým zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení a pocit sytosti. Vláknina také napomáhá regulaci hladiny cholesterolu v krvi, což je klíčové pro prevenci srdečních onemocnění. Zapečené ovesné kaše často obsahují i další ingredience bohaté na vlákninu, jako jsou ořechy, semínka a sušené ovoce.
  3. Bohatý zdroj bílkovin: Přidáním mléka, jogurtu nebo rostlinných alternativ do zapečené ovesné kaše zvýšíte obsah bílkovin. Bílkoviny jsou důležité pro regeneraci svalů a udržení pocitu sytosti. Jsou také klíčové pro růst a obnovu tkání, což činí tuto snídani ideální volbou pro aktivní jedince.
  4. Snadná příprava a variabilita: Zapečené ovesné kaše jsou velmi snadné na přípravu a nabízejí nekonečné možnosti variací. Můžete experimentovat s různými přísadami, jako jsou čerstvé nebo sušené ovoce, ořechy, semínka, koření (např. skořice, vanilka) či čokoládové kousky.
  5. Vhodné pro různé diety: Zapečené ovesné kaše lze snadno přizpůsobit různým dietním potřebám. Můžete je připravit v bezlepkové variantě použitím certifikovaných bezlepkových ovesných vloček. Pro veganskou stravu lze použít rostlinná mléka a alternativní zdroje bílkovin.

Recept na zapečenou ovocnou kaši s jahodami

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 25 minut

Ingredience:

  • 80 g ovesných vloček
  • 100 ml mléka
  • 20 g třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 vejce
  • 2 hrsti jahod
Nepečené ovesné kuličky
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Nepečené ovesné kuličky

Ovesné kuličky s rozinkami patří mezi to nejjednodušší nepečené vánoční cukroví vůbec. Do jeho přípravy tedy můžete bez obav zapojit i děti.

Nepečené ovesné kuličky
Banánovo-ovesné lívance
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Banánovo-ovesné lívance

Milujete lívance a chcete si připravit jejich zdravější variantu? Ochutnejte naše banánovo-ovesné lívance. Je to rychlovka – vše jen rozmixujete v mixéru a můžete smažit. A chutnají naprosto skvěle. Doporučujeme je zakápnout javorovým sirupem a doplnit třeba čerstvým ovocem, které máte zrovna po ruce.

Banánovo-ovesné lívance

Postup:

  1. V zapékací misce spojíme ovesné vločky, třtinový cukr a špetku skořice.
  2. Přilijeme mléko a přidáme vajíčko, směs důkladně promícháme.
  3. Navrch rozložíme nakrájené jahody a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, kde pečeme přibližně 20 minut.
  4. Po upečení necháme lehce vychladnout a následně podáváme.

Zdroje: Kupi, Healthline, MedicalNewsToday