Kreditní karty mají spoustu výhod, stačí je správně používat

Kreditní karty mají spoustu výhod, stačí je správně používat Česká spořitelna

Kreditky jsou běžnou součástí našich peněženek a mohou nám výrazně usnadnit život, pokud víme, jak s nimi správně zacházet. Tento článek vám představí jejich hlavní výhody a nabídne praktické rady, jak z nich vytěžit maximum.

Přečtěte si také

Domácí gumoví medvídci z Aperolu se stanou hitem každé pořádné party

Základní výhody kreditních karet jsou následující:

  1. Bezúročné období: Kreditní karty nabízejí bezúročné období až 55 dní. Pokud svou kartu splatíte v tomto období, neplatíte žádné úroky.
  2. Odměny a cashback: S kreditní kartou můžete získat až 1 % z každé platby na internetu a v zahraničí zpět. U vybraných obchodníků navíc můžete čerpat zajímavé slevy.
  3. Ochrana nákupů a cestovní pojištění: Kreditky často zahrnují ochranu nákupů a některé poskytují cestovní pojištění.
  4. Bezpečná rezerva na cesty: Kreditka může sloužit jako bezpečná rezerva při cestování. V případě neočekávaných výdajů máte vždy k dispozici finanční prostředky. Navíc mají držitelé karet často přístup do letištních salónků za zvýhodněné ceny.

Jak správně používat kreditku:

  1. Sledujte své výdaje: Pravidelně kontrolujte své výdaje a nastavte si limity, abyste nepřekročili svůj rozpočet.
  2. Plaťte včas: Snažte se splatit celou částku v rámci bezúročného období, abyste se vyhnuli vysokým úrokům a poplatkům za pozdní platby.
  3. Využívejte odměny: Informujte se o odměnách, které vaše karta nabízí, a snažte se je maximálně využívat.
  4. Stanovte si limit: Doporučuje se nastavit si měsíční limit na úrovni jednoho měsíčního příjmu. Tento limit vám pomůže udržet výdaje pod kontrolou a zajistit, že budete schopni svou kartu včas splatit.

Co když kreditní karta nestačí?

Pokud potřebujete financovat větší nákupy, může být pro vás výhodnější půjčka. Půjčky jsou vhodné pro dlouhodobější financování větších výdajů, jako je nákup auta nebo rekonstrukce bydlení. Další možností je využití kontokorentu, který poskytuje flexibilní rezervu na běžném účtu. Kontokorent umožní přečerpat účet do určitého limitu a je ideální jako stálá finanční rezerva pro nečekané výdaje.

Využijte potenciál kreditky naplno

Kreditní karty mohou být skvělým nástrojem pro správu osobních financí, pokud jsou využívány správně. Klíčem k úspěchu je sledovat své výdaje a platit včas.