Proč nepatří geotextilie na plot? Odborníci varují před jejím užíváním

Zahrada s terasou, záhony a plotem s geotextilií Kinek00 / Shutterstock.com

Pletivové ploty jsou stále oblíbenou volbou pro ohraničení zahrad a pozemků díky své cenové dostupnosti a jednoduché instalaci. Nicméně tato varianta není vždy ideální, zejména pokud vám záleží na soukromí nebo chcete zabránit nechtěným pohledům ze sousedních pozemků. Právě v těchto situacích někteří majitelé zahrad přistupují k použití geotextilie jako doplněk k pletivovému plotu. Ale je to opravdu vhodné řešení?

Přečtěte si také

Kuřecí prsíčka v aromatické citronové omáčce, která musíte ochutnat

Textilie na plot: Proč ne?

Geotextilie, které jsou často používané v zahradnictví a stavebnictví pro různé účely, mohou na první pohled vypadat jako praktické řešení pro zvýšení soukromí a zábranu růstu plevele. Nicméně, odborníci se shodují, že jejich použití na plot nemusí být nejlepší volbou.

Podle zahradního architekta Jana Novotného, který se specializuje na design a stavbu zahrad, je geotextilie na plotu problematická z několika důvodů: „Geotextilie nejsou navrženy pro použití na ploty. Jsou propustné a často se rychle opotřebovávají, což znamená, že nezajistí dlouhodobou ochranu ani soukromí. Navíc může dojít k jejich znečištění a poškození větrem, což zhoršuje jejich estetický vzhled.“

Jedním z hlavních problémů je, že geotextilie může být nestabilní a náchylná k poškození. Pokud je použita jako krytina na plot, může se rychle roztrhnout nebo zničit působením povětrnostních vlivů, což povede ke ztrátě její funkčnosti a estetického vzhledu. Navíc vám může poničit i plot při větších poryvech větru. Musíte počítat i s tím, že stíní, takže se na trávu a další zeleň nedostane tolik slunečního světla.

Textilie na plot: Kdy ano?

Existují však situace, kdy je geotextilie na plotu užitečná. Například při dočasné instalaci během stavebních prací nebo při ochraně rostlin před silným větrem a přímým sluncem. V těchto případech je důležité zvolit vhodný typ geotextilie a správně ji nainstalovat, aby byla zajištěna její stabilita a účinnost.

Lavička před živým plotem Jokue-photography / Shutterstock.com

Jak vybrat (geo)textilii na plot?

Pokud se rozhodnete použít geotextilii na plot, je důležité pečlivě vybrat správný typ materiálu.

Zde je několik tipů, jak vybrat vhodnou geotextilii:

  • Odolnost: Zvolte geotextilii s vysokou odolností proti UV záření a mechanickému poškození. Tím zajistíte, že materiál vydrží déle a bude lépe chránit váš plot.
  • Propustnost: Zkontrolujte, zda je geotextilie propustná pro vzduch a vodu. To je důležité, aby se zabránilo hromadění vlhkosti a růstu plísní.
  • Instalace: Dbejte na správnou instalaci geotextilie. Ujistěte se, že je materiál pevně přichycen k plotu a zabezpečen proti větru.

Podle zahradní architektky Kateřiny Procházkové je výběr správné geotextilie klíčový: „Pokud se rozhodnete použít geotextilii na plot, investujte do kvalitního materiálu a pečlivě zvažte jeho vlastnosti. Správně zvolená a nainstalovaná geotextilie může posloužit jako dočasné řešení, ale pro dlouhodobé použití doporučuji zvolit jiné materiály, jako jsou například živé ploty nebo neprůhledné panely,“ řekla specialistka pro redakci Kupi.

Zdroj: Kupi