Ekologické prodejny: Nový trend ve světě řetězců. Billa otevře první celodřevěnou prodejnu

Prodejna Penny se solárním parkovištěm Penny

Významní hráči na poli maloobchodního prodeje, jako jsou BILLA, Kaufland a PENNY, se aktivně zapojují do ekologických projektů, které mají za cíl snížit dopady jejich činnosti na životní prostředí. Tyto kroky ukazují, že nejen zákazníci, ale i samotné společnosti si uvědomují důležitost udržitelnosti a ekologické odpovědnosti. Pojďme se podívat na některé z jejich nejnovějších projektů.

Přečtěte si také

Do Česka míří německý řetězec Woolworth. Konkurence pro Pepco, Action i Kik

BILLA: První celodřevěná ekologická prodejna ve Vracově

V červenci tohoto roku zahájila společnost BILLA výstavbu své první celodřevěné prodejny ve Vracově na Hodonínsku. Tento projekt je významným milníkem nejen pro Českou republiku, ale i pro celou střední a východní Evropu. Andreas Jüterbock, COO BILLA ČR, říká: „Uvědomujeme si dopad naší činnosti na životní prostředí, proto neustále hledáme cesty, jak se chovat k okolí a přírodě co nejšetrněji.

Moderní technologie a udržitelnost

Nová prodejna bude postavena z dřevěných CLT panelů a bude využívat moderní technologie jako potravinové chlazení se zbytkovým teplem, podlahové topení nebo řízení LED osvětlení. V budoucnu prodejna také plánuje instalaci fotovoltaické elektrárny s bateriovým uložištěm. „Výhodou dřevostavby je nejen zkrácení doby výstavby, ale snižují se i nároky na samotnou výstavbu,“ říká Lukáš Krbec ze společnosti A2 Timber.

Vizualizace první ekologické celodřevěné prodejny BILLA Billa

Kaufland: Moderní ekologická prodejna v Lovosicích

Společnost Kaufland otevřela novou prodejnu v Lovosicích, která nabízí zákazníkům nejen široký sortiment potravin a produktů, ale také moderní technologie usnadňující nákup. „Součástí nové prodejny jsou i regály s produkty od regionálních dodavatelů a moderní technologie, které usnadňují zákazníkům nákup,“ popisuje tisková mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

Ekologické a pohodlné nakupování

Nová prodejna v Lovosicích disponuje moderními boxy na chlazené a mražené zboží, které minimalizují ztrátu chladu a snižují spotřebu energie. Zákazníci mohou využít také moderní pokladní zónu s 8 samoobslužnými pokladnami a technologií K-SCAN. Prodejna je připravena na budoucí instalaci fotovoltaických panelů a střešní parkoviště je vybaveno LED osvětlením.

Grantový program Milion pro Lovosice

Součástí otevření nové prodejny je i spuštění grantového programu Milion pro Lovosice, který má za cíl podpořit místní komunity. „Touto částkou během následujících tří let podpoříme zajímavé lokální projekty, sousedské vztahy a kulturní akce v Lovosicích,“ dodává Renata Maierl.

 Kaufland v Lovosicích Kaufland

PENNY: Největší solární parkoviště v České republice

PENNY otevřelo u své prodejny v Počátkách na Vysočině největší veřejné solární parkoviště v České republice. Parkoviště nabízí 70 zastřešených parkovacích míst a je vybaveno fotovoltaickou elektrárnou, která zajistí energetickou soběstačnost prodejny. „Přebytky elektřiny vyrobené přes den se budou skladovat v nově vybudovaném velkokapacitním bateriovém úložišti,“ říká vedoucí stavebního oddělení PENNY Václav Šíma.

Solární energie a udržitelnost

Fotovoltaická elektrárna na střeše parkoviště má kapacitu 305 kWp a spolu s další fotovoltaikou na střeše prodejny zajišťuje výrobu až 370 MWh elektřiny ročně.Celkový roční přebytek odhadujeme na více než 100 MWh elektrické energie,“ uvádí Václav Šíma. Zastřešené parkoviště také nabízí zákazníkům praktickou výhodu ochrany vozidel před přímým slunečním svitem.

Zdroj: Billa, Kaufland, Penny, Kupi