Korejský salát je tukožroutský hit léta. Jeho základem je obyčejná okurka

Salát z okurek, chilli a sezamových semínek v keramické misce Nina Firsova / Shutterstock.com

Pamatujete na tukožroutské polévky? Pokud hubnete a horké pokrmy vás v létě příliš nelákají, vyzkoušejte aktuální hit internetu: Korejský tukožroutský salát z marinovaných okurek neboli Oi Muchim. K vysněné váze i zdravějšímu tělu vám pomůže hned několika způsoby a zamilují si ho i sportovci. V čem spočívá jeho kouzlo a jak ho připravit?

Přečtěte si také

Nakupujte chytře: Seznam 10 zbytečně drahých potravin, na kterých můžete ušetřit

V hlavní roli voda a minimum kalorií

Zaručených receptů pomáhajících ke štíhlejší linii koluje po internetu nespočet, toto léto se však v záři digitálních reflektorů nachází okurky. Vynikají totiž celou řadou benefitů a nejen nyní v horkých dnech jsou ideální pro hydrataci, osvěžení, zasycení a dodání potřebných minerálů a vitamínů. Oceníte je tak při hubnutí, fyzických aktivitách a klidně i v boji s kocovinou po noci plné letních drinků.

Okurky jsou totiž až z 96 % tvořeny vodou. Zbytek dužiny je potom bohatý na vlákninu, antioxidanty, vitamín K a C nebo draslík. Díky tomu jsou skvělé pro podporu imunity a svalové činnosti, pro zdravé kosti i krev a pro obnovu buněk čelících volným radikálům, uvádí odborníci z portálu Healthline.

Kus okurky a z ní nakrájené tenké plátky Maria Tebriaeva / Shutterstock.com

Proč jíst okurky při redukci váhy?

Tým vědců provedl v roce 2016 analýzu šesti studií zkoumajících vliv potravin s vysokým množstvím vody (resp. nízkokalorických potravin) na hubnutí. Na základě souhrnných výsledků od několika tisíců respondentů došel k závěru, že opravdu existuje významná souvislost mezi potravinami s nízkou energetickou hodnotou a poklesem tělesné hmotnosti u obézních jedinců.

Kromě vysokého obsahu vody a velmi nízkého počtu kalorií (na 100 gramů asi 16 kcal) obsahují okurky navíc látky, které vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Díky této stabilizaci výkyvů přispívají mimo jiné k pocitu sytosti nebo potlačování chuti na sladké po jídle.

Recept: Korejský okurkový salát

Když potom spojíte osvěžující a zdraví prospěšné účinky okurek a doplníte je marinádou s návykovou umami chutí, pochopíte, proč je tento rychlý a lehký salát tak populární. Jak na to?

  1. Omyté salátové okurky nakrájejte nebo škrabkou (případně struhadlem na zeleninu) nastrouhejte na tenké plátky i se slupkou. Budou díky tomu příjemně křupavé a zároveň absorbují co nejvíce chutí.
  2. V misce si připravte marinádu: Na každou 1 okurku dejte 1 až 2 lžičky rýžového octa, 1 lžíci sójové nebo rybí omáčky, 1 lžičku cukru (nebo jiného alternativního sladidla či sirupu), 1 lžíci sezamového oleje a podle chuti i prolisovaný malý stroužek česneku (ale nemusí být).
  3. Plátky okurek důkladně promíchejte s marinádou a dejte alespoň na 30 minut do lednice odstát, aby se vše propojilo.
  4. Hotový salát se typicky posypává ještě sezamovými semínky, syrovou červenou cibulí a kousky čerstvých nebo sušených chilli papriček.
Barevný salát z okurek, chilli a sezamu s přiloženými jídelními hůlkami Ostranitsa Stanislav / Shutterstock.com

Funguje okurkový salát při hubnutí?

Na žádný magický efekt odsátých kil se samozřejmě spoléhat nelze. Základem zdravého hubnutí je vždy pestrá strava bohatá také na bílkoviny, komplexní sacharidy a prospěšné tuky. Korejským okurkovým salátem však můžete denně nahradit některé kaloričtější pokrmy (různé přílohy, majonézové saláty, slané snacky k televizi apod.) a bez výčitek si ho dopřávat ve velkých porcích. Ideálně vás zasytí, potlačí chuť na nezdravé mlsání a doplní důležitou hydrataci. A tím vás zase o kousek přiblíží k vysněné váze.

Zdroje: Healthline, NCBI, TwoSleevers, Allrecipes, Kupi