Je čas na výměnu starého kotle! Od 1. září začne platit zákaz jejich využívání

Kotel s otevřenými dvířky Africa Studio / Shutterstock.com

Již prvního září letošního roku začne platit zákaz využívání některých druhů kotlů. V našem článku vám prozradíme, o jaké kotle se přesně jedná a co se stane, pokud si kotel nenecháte vyměnit. Hrozí vám totiž pokuta až 50 tisíc korun! Pozitivem ale určitě je, že na nový kotel můžete čerpat dotace.

Přečtěte si také

Nadýchaná vajíčková hnízda s parmezánem a šunkou. Snídaně jako z luxusní restaurace

Zákaz se nejčastěji týká kotlů na uhlí

Plánovaný zákaz starých kotlů se týká mnoha domácností, které budou muset svůj starý kotel vyměnit za novější. Zákaz se bude týkat kotlů 1. a 2. emisní třídy, což nejčastěji odpovídá kotlům na uhlí, výjimkou ale nejsou ani kotle na další tuhá paliva. Tyto kotle lze v dnešní době využívat už jen v rodinných či bytových domech a stavbách pro rodinnou rekreaci.

Přikládání dřeva do kotle Skylines / Shutterstock.com

Jak poznat emisní třídu svého kotle

Může se stát, že už nemáte dokumentaci ke svému kotli a nejste si jistí, jakou emisní třídu máte a tím pádem nevíte, jestli se vás zákaz týká. To lze zjistit poměrně jednoduše, jelikož by kotel měl být opatřen výrobním štítkem, kde bude tato informace uvedena. Pokud štítek nenajdete, pravděpodobně se jedná o kotel, který je třeba vyměnit. Zákaz platí také pro kotle vyrobené před rokem 2000, případně pro ty, které byly vyrobeny podomácku.

Co hrozí za porušení zákazu?

Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete starý kotel nevyměnit, riskujete tučnou pokutu. Na dodržování zákazu budou dohlížet obecní úřady, které se budou řídit již vypracovanou metodikou Ministerstva životního prostředí. „Úředníci mají nejprve vyzvat k nápravě a až při nevyslyšení výzvy přistoupit k uložení pokuty ve výši až 50 tisíc korun. Úřady mají také přihlížet k tomu, že občané již podnikli kroky k výměně problematického kotle, například tím, že již požádali o dotaci či učinili závaznou objednávku na nové zařízení, ačkoliv k samotné výměně dosud nedošlo,“ vysvětluje ředitelka dTestu Eduarda Hekšová.

Lidé si mohou požádat o dotaci

Kdo tak ještě neučinil, ten má stále možnost požádat stát o dotaci na nový kotel, který splňuje emisní podmínky. Čas je do konce srpna a pokud splníte podmínky, bude vaší žádosti vyhověno.

Nízkopříjmové domácnosti tak za nový kotel zaplatí pouze 5 % z ceny, ostatní mají nárok na příspěvek ve výši 50 %. Nárok na dotaci budou mít lidé i v září, bude však mnohem nižší, takže se vyplatí o ni požádat co možná nejdříve, abyste to do konce srpna bez potíží stihli.

Zdroj: dTest, Kupi