Výrobce baterií Varta v problémech: Akcie propadly, firmě hrozí odchod z burzy

Nápis Varta MDart10 / Shutterstock.com

Německá společnost Varta existuje už od roku 1887, nyní se však topí v mnoha problémech. Během několika dní se dramaticky propadly akcie a navíc hrozí úplný krach firmy. Může za to letošní kybernetický útok a také potíže s dodavateli, které vedly k poklesu prodejů.

Přečtěte si také

Novinka z IKEA, kterou musíte mít! Pomůcka za 249 korun vám může zachránit domov a velké množství peněz

Společnost oslabil kybernetický útok

Známého výrobce baterií Varta zná pravděpodobně každý. Firma, která měla dlouhá léta velice silnou pozici na trhu, má nyní bohužel vážné potíže. Letos v únoru musela čelit kybernetickému útoku, kvůli kterému bylo pět továren vyřazeno na celý měsíc z provozu. Čemu musí nyní společnost čelit?

Baterie Varta za sebou Jeppe Gustafsson / Shutterstock.com

Problémy s dodavateli

Kromě kybernetického útoku firma už nějakou dobu bojovala s dodávkami materiálů od dodavatelů, což vedlo k celkovému poklesu příjmů. Firma se tedy potýkala s několika problémy naráz, takže musela hledat východisko. Varta se nakonec rozhodla pro dvě možnosti záchrany své společnosti.

Akcie propadly, firmě hrozí odchod z burzy

Varta má připravené dva záchranné plány, které pravděpodobně v obou případech povedou k odchodu z burzy. „Oba návrhy počítají se zjednodušeným snížením základního kapitálu společnosti na nula eur, po němž bude následovat navýšení kapitálu s vyloučením práva na úpis a vydáním nových akcií,“ oznámila společnost.

To pochopitelně vylekalo akcionáře, kteří začali své akcie hromadně prodávat, jelikož Varta očekává odchod z burzy. Společnosti tak během chvilky klesly akcie o přibližně 85 % na pouhé 2,30 eura za akcii (stav k 30. 7. 2024).

Společný projekt s Porsche, nebo investoři

Společnost stará více než 130 let má aktuálně dvě možnosti: Investice od výrobce luxusních automobilů Porsche, se kterými by Varta společně vytvořila podnik na výrobu baterií pro elektromobily. Díky tomu by měla společnost možnost se podílet na projektu, který má budoucnost. Další možností je finanční injekce od investorů, kteří by společnosti poskytli potřebné prostředky pro zlepšení její situace. Hlavním investorem by byl rakouský podnikatel Michael Tojner.

Zdroj: Newstream, Financial Times, Bloomberg