Váš odpadkový koš zapáchá a přitahuje hmyz? Poradíme, co s tím

Ruka v růžové gumové rukavici drží roli odpadkových pytlů. Avocado_studio / Shutterstock.com

Odpadkový koš ve vaší domácnosti je semeništěm bakterií, nečistot a bohužel i nepříjemného zápachu, což rozhodně není nic příjemného. Vysoké teploty a vlhkost vzduchu v letních měsících pak mohou tento problém ještě prohlubovat. Tím nejjednodušším způsobem, jak se zápachu vyhnout, je častěji odpad vynášet. Pokud to však není ve vašich silách, poradíme vám, jak se se zápachem poprat.

Přečtěte si také

Mrkvové housky, které vás dostanou na první křupnutí

Domácí odpad je nejhorší

Pokud jde o zápach z odpadu, ten kuchyňský je jedním z nejčastějších původců. Zdrojem jsou většinou nejrůznější potraviny, čím aromatičtější, tím horší. Mezi nejzávažnější viníky patří maso, mořské plody, ale také ovoce a zelenina, zejména brambory.

Všechny tyto potraviny je proto lepší házet do odpadkového koše ve zvláštním sáčku. Pamatujte, že prevence je základ, takže se vyplatí pořídit raději menší koš, který budete častěji vynášet.

Žena sype do odpadkového koše zbytky zeleniny a ovoce. Pormezz / Shutterstock.com

Se zápachem pomůže esenciální olej

Pokud se však s nepříjemným zápachem potýkáte natolik často, že tak časté vynášení nepřichází v úvahu, nezbývá vám nic jiného, než se spolehnout na některý z našich tipů. Jedním z nich je vhodit na dno odpadkového koše vatový tamponek pokapaný esenciálním olejem.

Nejlepší službu udělá levandule, máta, eukalyptus, čajovník, citronela, rozmarýn nebo pomeranč. Se zápachem mohou pomoci také noviny, kávová sedlina, suché listí, slupky z citrusů či kočičí stelivo položené na dno koše.

Koš pravidelně dezinfikujte

Čím špinavější koš, tím nepříjemnější zápach. Proto koš pokaždé po vynesení důkladně umyjte a eventuálně vydezinfikujte. Pro eliminaci nepříjemných pachů nasypejte na dno koše jedlou sodu, která přirozeně pohlcuje pachy. Po deseti minutách působení koš důkladně vydrbejte teplou vodou s přípravkem na nádobí a vypláchněte.

Jednou za čas koši dopřejte intenzivnější dezinfekční kúru. Naplňte jej horkou vodou a přidejte několik odměrek Sava či jiné dezinfekce a nechte několik hodin působit. Když obsah vylijete, nezapomeňte na tamponek s esenciálním olejem.

Muž s dětmi třídí odpad. LightField Studios / Shutterstock.com

Kvalitní pytle na odpad jsou základ

Možná vás to překvapí, ale na výběru odpadkových pytlů záleží. Cena by přitom neměla být hlavním rozhodujícím faktorem. Silnější pytel nejen lépe udrží nálož odpadu, kterou vaše domácnost vyprodukuje, ale pomůže také omezit nepříjemný zápach.

Některé sáčky jsou dnes navíc parfemované. Zvolit také můžete odpadkové pytle pohlcující zápach, které koupíte běžně v drogeriích, například v dm nebo drogerii Teta.

Třídění odpadu rozhodně pomůže

Jedním z nejlepších způsobů, jak eliminovat zápach z odpadu, je vytvářet ho co nejméně. I proto vám doporučujeme důkladně třídit odpad. Obaly od masa a mořských plodů před vyhozením do plastů vypláchněte vodou s přípravkem na nádobí, obaly od silně aromatických potravin balte do zvláštních sáčků a také třiďte bioodpad.

Pokud jde o zápach z odpadů, ve většině případů je na vině hniloba organického odpadu. Pokud tento odpad vytřídíte jinak, například rovnou do biopopelnice, eliminujete jeho dopad na stav směsného odpadu ve vaší domácnosti.

Zdroj: Kupi