10 věcí, které vám doma překážejí: Jak se zbavit nepořádku a získat prostor

Kuchyňská linka zaplněná množstvím předmětů Simol1407 / Shutterstock.com

Znáte ten pocit, kdy se doma sotva pohnete, protože vás všude obklopuje nepořádek? Místo toho, abyste se cítili ve svém domově pohodlně a uvolněně, máte neustále pocit, že vám něco překáží. Mnoho z nás má tendenci hromadit věci, které ve skutečnosti nepotřebujeme. Podívejme se na 10 věcí, které vám doma zbytečně zavazí a kterých byste se měli co nejdřív zbavit.

Přečtěte si také

Jsou umělá sladidla škodlivá a způsobuje sladké zubní kaz? Mýty o cukru a sladidlech vysvětleny

1. Staré časopisy a noviny

Staré časopisy a noviny se často hromadí na konferenčních stolcích, v koutcích místností nebo na policích. Pokud je nesbíráte kvůli jejich historické hodnotě, je načase je vyhodit do tříděného odpadu.

2. Nepotřebné papíry a dokumenty

Mnoho lidí má tendenci uchovávat staré účty, smlouvy a další papíry. Udělejte si v nich pořádek a nechte si jen ty, které skutečně potřebujete. Ostatní papíry můžete bezpečně skartovat nebo odnést do sběru.

3. Nepoužívané kuchyňské nádobí

Reklamní hrnečky, staré talíře nebo nepoužívané kuchyňské náčiní – všechny tyto věci vám jen zbytečně zabírají místo v kuchyni. Vyhoďte je nebo je darujte někomu, kdo je využije.

4. Nepotřebné knihy

Knihy, které vás nebavily nebo které už nikdy neplánujete číst, můžete darovat do knihovniček na ulicích nebo je prodat v antikvariátu. Uvolníte si tak místo pro nové knižní poklady.

Prádelník přeplněný oblečením, které je poházené i všude okolo něj. smirart / Shutterstock.com

5. Staré oblečení a boty

Oblečení, které jste na sobě neměli už několik let, a boty, které jsou opotřebované, zbytečně zabírají místo ve vaší skříni. Darujte je charitě nebo je zrecyklujte.

6. Plastové věci

Plastové nádoby, nekvalitní lampičky nebo plastové krabičky, které už nemají víčko, můžete vyhodit. Plastové věci často nevydrží dlouho a jejich hodnota je minimální.

„Už více než deset let se věnujeme úklidu domácností a při každé návštěvě nového klienta narážíme na stejný problém v kuchyni – plastové krabičky. Většina z nich je bez víček nebo poškozená, ale stále se hromadí. Při úklidu se vždy domluvíme s paní domu, že tyto nepotřebné věci můžeme vyřadit. A právě krabičky jsou nejčastějšími kandidáty na vyřazení. Když je dáme pryč, najednou se objeví spousta volného úložného prostoru,“ popisuje majitelka úklidové firmy Monika Sitowská.

7. Nepotřebné hračky

Děti rychle rostou a jejich zájmy se mění. Proberte jejich hračky a vyhoďte nebo darujte ty, které už je nezajímají. Uvolníte tak místo pro nové a oblíbené hračky.

8. Opotřebovaný textil

Staré povlečení, opotřebované ručníky nebo seprané deky – tyto věci nikdy nevypadají dobře. Vyměňte je za nové a moderní kousky, které váš domov oživí.

9. Lapače prachu

Suvenýry z cest, dekorace nebo staré vázičky – pokud k nim nemáte žádný citový vztah, zbavte se jich. Zbytečně jen lapají prach a zabírají místo.

10. Nepotřebné věci z komory a spíže

Prošlé potraviny, staré konzervy nebo nepoužívané spotřebiče – proberte svou komoru a spíž a zbavte se všeho, co už nepotřebujete. Uvolníte si tak místo a váš domov bude přehlednější.

Zdroj: Kupi