Pěstování hortenzií: Co dělat, aby krásně kvetly celé léto i příští rok?

Žena s keřem modrých a růžových hortensií Marina April / Shutterstock.com

Hortenzie patří mezi nejoblíbenější okrasné rostliny, které mohou vaši zahradu proměnit v ráj plný nádherných květů. Pro dosažení bohatého kvetení a zdravého růstu těchto rostlin je však nutné dodržovat několik klíčových zásad. Připravili jsme pro vás přehled nejdůležitějších bodů, na něž byste neměli zapomínat, pokud chcete mít hortenzie krásné nejen celé léto, ale i v příštím roce.

Přečtěte si také

Vadí vám papírová brčka? Nápoj Capri-Sun založil petici proti EU a požaduje zpět plastová

1. Správný substrát

Substrát je základem pro zdravý růst vašich hortenzií. Tyto rostliny upřednostňují kyselou půdu s pH mezi 4,5 a 5,5. Pokud máte na zahradě neutrální nebo zásaditou půdu, můžete ji zakyselit přidáním rašeliny. Pravidelné doplňování rašeliny na povrch půdy pomůže udržet požadovanou kyselost.

2. Výživa a hnojení

Pro bohaté květenství je nezbytné hortenziím dopřát dostatečné množství živin. Používejte hnojiva určená pro kyselomilné rostliny, která obsahují potřebné živiny ve správném poměru. Hnojte pravidelně, ideálně na jaře a znovu na začátku léta, aby rostliny měly dostatek energie pro tvorbu květů.

Substrát Uni Hobby

3. Kontrola porostu

Pravidelná kontrola vašich hortenzií je nezbytná pro včasné odhalení potenciálních problémů, jako jsou škůdci nebo choroby. Pečlivě prohlížejte listy a stonky a při zjištění problémů okamžitě zasáhněte. Včasné řešení problémů může zachránit vaši rostlinu před vážnými komplikacemi.

4. Zálivka a vláha

Hortenzie potřebují pravidelnou a dostatečnou zálivku, zejména během letních měsíců. Zavlažujte je odstátou vodou přímo ke kořenům, aby se minimalizovalo riziko plísní a houbových onemocnění. Ranní rosení listů může rostlinám také prospět, zejména v horkých letních dnech.

5. Střih a údržba

Řezání hortenzií je klíčové pro podporu nového růstu a bohatého kvetení. Nejlepší období pro řezání je brzy na jaře, kdy jsou rostliny ještě v klidovém stavu. Odstraňte staré, poškozené nebo příliš dlouhé větve a vždy řezejte nad pupeny.

Podle floristky Jany Hovorkové jsou hortenzie oblíbenou volbou pro své bohaté květy a širokou škálu barev. „Hortenzie je ideální jak pro čerstvé kytice, věnce, tak pro sušené dekorace, které mohou zdobit interiér i několik měsíců.“ Dále dodává, že hortenzie se velmi často používají jako svatební dekorace a kytice „Díky svým bohatým květům a široké škále barev dodávají svatebním aranžmá elegantní a romantický vzhled. Jsou také velmi odolné, což z nich dělá ideální volbu pro celý svatební den.“

6. Zimní ochrana

Některé druhy hortenzií jsou citlivé na mrazy. V oblastech s chladnějším klimatem, jako je Česká republika, je důležité rostliny před zimou chránit. Použijte mulčování a nebo zakryjte záhony speciálními materiály, jež rostliny ochrání před mrazem.

7. Výběr správného stanoviště

Hortenzie upřednostňují polostinná stanoviště. Vyberte místo, které dostává dopolední slunce a je stíněno během odpoledne. Přímé slunce může způsobit spálení listů a snížit kvetení. Pokud nemáte vhodné místo, můžete hortenzie pěstovat i v prostorných vegetačních nádobách, jež lze přemístit podle potřeby.

8. Rozmnožování

Pokud chcete mít více hortenzií, můžete je rozmnožovat pomocí řízků. Vyberte zdravé větvičky, odstraňte spodní listy a zasaďte je do vlhké půdy. Ujistěte se, že řízky dostávají dostatek světla, ale vyhněte se přímému slunci.

Žena klečí u záhonu s hortenziemi, v ruce drží květináč s růžovými hortenziemi Ground Picture / Shutterstock.com

Pěstování hortenzií vyžaduje pravidelnou péči a dodržování klíčových zásad. S těmito tipy a triky se vaše hortenzie budou těšit zdravému růstu a bohatému kvetení po celé léto i v nadcházejících letech. Nezapomeňte, že trpělivost a pečlivost jsou klíčem k úspěchu v pěstování těchto nádherných rostlin.

Zdroje: Kupi, 365 dní na zahradě