Nejí, ale pijí alkohol. Drunkorexie: moderní nemoc, která postihuje hlavně mladé ženy a je srovnatelná s anorexií

Mladá štíhlá žena ve spodním prádle a turbanu na vlasech drží sklenku červeného vína. Nataliya Dmytrenko / Shutterstock.com

Drunkorexie, moderní a mimořádně nebezpečný fenomén, který stále více zasahuje zejména mladé ženy, kombinuje dva zdravotní problémy, závislost na alkoholu a poruchu příjmu potravy. Tento článek se zaměřuje na to, jak se drunkorexie projevuje, jaká rizika s sebou nese a jak mohou postižení vyhledat pomoc.

Přečtěte si také

12 triků do kuchyně: Ušetří vám peníze i čas a ulehčí život

Co je drunkorexie?

Drunkorexie, kombinace slov „drunkenness“ (opilství) a „anorexia“ (anorexie), je termín popisující chování, kdy jedinec omezí příjem potravy, aby si „ušetřil“ kalorie na konzumaci alkoholu. Jedná se o spojení dvou závažných poruch – zneužívání alkoholu a poruch příjmu potravy. Podle odborníků postihuje drunkorexie především mladé vysokoškolské studentky, ale není výjimkou ani u mužů nebo starších žen.

„Alkorektici/drunkorektici kompenzují období konzumace alkoholu periodami přísné diety či hladovění. Typické je například hladovění přes týden, které slouží jako příprava pro víkendový tah. Častým spouštěčem tohoto problému však také bývají různé diety a hladovky, kdy alkohol slouží jako náhražka potravy nebo prostředek k utlumení pocitu hladu. Je zjevné, že tato forma závislosti má mimořádně devastační dopad nejen na psychiku, ale i na tělesné zdraví závislého,“ vysvětlují k tématu odborníci psychologické a psychiatrické kliniky AdiCare.

Mladá žena sedí na zemi a popíjí červené víno. LinaGainanova / Shutterstock.com

Jak drunkorexie vzniká?

Drunkorexie často začíná jako pokus o kontrolu váhy. Mladé ženy, které jsou pod tlakem společenských standardů krásy, se uchylují k drastickým dietám a omezení příjmu kalorií. Alkohol se pak stává jakousi „náhražkou“ stravy, protože na jednu stranu poskytuje kalorie, ale zároveň potlačuje pocit hladu. Drunkorektici často přes týden hladoví, aby si mohli o víkendu dovolit večírek s přáteli nebo se po konzumaci alkoholu úmyslně vyzvrací.

Rizika a zdravotní důsledky drunkorexie

Drunkorexie má devastující dopad nejen na psychiku, ale i na fyzické zdraví jedince. Spouští celou řadu zdravotních komplikací, mezi které patří:

  • Otravy alkoholem – hladovění zvyšuje riziko rychlého opití a následných otrav.
  • Rozvrat minerální a vodní rovnováhy – nedostatek živin a minerálů vede k dehydrataci a vážným metabolickým poruchám.
  • Poruchy trávicího traktu – krvácení do trávicí trubice, žaludeční vředy a další problémy.
  • Psychické problémy – úzkosti, deprese, riziko vzniku závislosti na alkoholu.

Sociální a psychologické aspekty

Jedním z největších rizik drunkorexie je její neviditelnost. Ve společnosti často panuje názor, že mladé ženy, které pijí alkohol, jsou jednoduše „na párty“. V kombinaci s poruchami příjmu potravy je však drunkorexie mnohem závažnější. Tento fenomén se často vyvíjí v prostředí, kde je konzumace alkoholu společensky přijímaná a dokonce oslavovaná.

Kde hledat pomoc?

Pomoc při drunkorexii vyžaduje komplexní přístup, zahrnující psychologickou a lékařskou péči. Ambulantní léčba je možná pouze u lehčích forem drunkorexie, v těžších případech je nutná hospitalizace. Pomoc lze hledat v těchto zařízeních:

  • Kliniky specializované na léčbu závislostí a poruch příjmu potravy,
  • krizová intervence a linky pomoci, kde je možné získat okamžitou podporu a informace,
  • skupinové terapie a svépomocné organizace, které poskytují podporu nejen postiženým, ale i jejich rodinám.

Zdroje: NCBI, AdiCare, WebMD, ScienceDirect