Fialové fleky na oloupaných bramborách: Co znamenají a mohou se jíst?

Žena dává oloupané brambory do hrnce s vodou Pixel-Shot / Shutterstock.com

Brambory jsou jednou ze základních potravin a oblíbenou přílohou. Obsahují minimální množství tuku a jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerály. Při jejich loupání se však někdy můžete setkat s tím, že narazíte na fialové skvrny. Co tyto skvrny znamenají a mohou se jíst? Čtěte dál!

Přečtěte si také

Neztrácejte čas na zahradě: Zářijové a říjnové práce, které nesmíte zameškat

Proč se na bramborách tvoří fialové skvrny?

Fialovočerné skvrny na bramborách vznikají nejčastěji v důsledku mechanického poškození. Daniela Krehlová, odbornice na výživu z bavorské Verbraucherzentrale, pro německý Öko Test vysvětluje, že ke vzniku těchto skvrn dochází, když jsou brambory nešetrně přemisťovány nebo mačkány.

Další příčinou může být nesprávné skladování. „Zejména při skladování brambor při teplotách nad šest stupňů dochází k jejich rychlému vysychání. Tím se zvyšuje jejich náchylnost k skvrnitosti. Navíc čím déle jsou brambory skladovány, tím větší je pravděpodobnost, že se u nich objeví černé skvrny,“ doplňuje Krehlová.

Z poloviny nakrájená brambora na dřevěném prkénku, položený nůž a v pozadí hrnec s bramborami Avocado_studio / Shutterstock.com

Jsou fialové skvrny na bramborách nebezpečné?

Jistě jste na fialové skvrny již nejednou narazili a asi jste uvažovali nad tím, co s nimi. Vyříznout? Vyhodit celou bramboru? Nebo si jich prostě nevšímat a bramboru sníst? Jaké je tedy to nejlepší řešení?

Můžete být v klidu – ačkoli skvrny na bramborách nevypadají zrovna lákavě, jsou nezávadné a dají se bez obav konzumovat. Daniela Krehlová to potvrzuje: „Skvrny sice vypadají nevábně, ale jsou zdravotně nezávadné.“ Pokud by vám ale vadily jen z estetického důvodu, jednoduše je vykrojte nožem.

Jak správně skladovat brambory?

Pro minimalizaci rizika vzniku nevzhledných skvrn je důležité brambory správně skladovat. Doporučuje se je uchovávat na chladném, tmavém a suchém místě. Přesouvání brambor by mělo být prováděno šetrně, aby nedošlo k jejich poškození.

Můžou se jíst zelené a klíčící brambory?

Na rozdíl od fialových skvrn, které jsou neškodné, mohou být některé změny na bramborách nebezpečné. Pokud brambory mají dlouhé klíčky či zelené skvrny, měli byste tyto části pečlivě odstranit. Zelené a klíčící brambory obsahují toxické alkaloidy, jako je solanin, který může při konzumaci většího množství způsobit nevolnost a zvracení.

Zdroj: Öko Test, U. S. Department of Agriculture