Aloe vera: Existuje mnoho druhů, ale jen 3 jsou léčivé. Gely, které se u nás prodávají, jsou často ošizené!

Žena drží aloe vera Maridav / Shutterstock.com

Aloe vera je léčivá rostlina, která ve svých listech ukrývá mnohem víc, než se na první pohled může zdát. Prospěšné jsou ale jen některé druhy, proto je třeba rostlinu vybírat pečlivě. Poradíme vám také, jak poznat opravdu kvalitní aloe vera gel.

Přečtěte si také

Hrozny s příchutí cukrové vaty jsou hitem internetu. Víme, kde je koupíte a zda za to stojí

Aloe vera je po staletí známá jako užitečná rostlina, která zklidní spálenou a podrážděnou pokožku, kromě léčby kožních potíží se ale také konzumuje. Obsahuje totiž spoustu cenných látek, které by byla škoda využít jen pro zevnějšek.

Které druhy aloe vera mají léčivé účinky?

Existuje velká spousta druhů aloe vera, jenže zdaleka ne všechny jsou léčivé. Ať už tedy chcete aloe pěstovat doma, anebo si chcete pořídit nějaký výrobek, zaměřte se na tyto druhy:

  • Aloe Barbadensis Miller – Gel v listech rostliny obsahuje více než 200 bioaktivních látek, které podporují zdraví, proto se jedná o úplně nejlepší odrůdu aloe vera. Tento druh se využívá hlavně pro výrobky určené pro pokožku, nejčastěji ve formě gelů a krémů. Vyznačuje se hojivými a hydratačními účinky, za což vděčí obsaženým polysacharidům, flavonoidům, aminokyselinám a fenolovým kyselinám.
  • Aloe arborescens – Tato odrůda má antioxidační účinky a obsahuje vyšší koncentraci mastných kyselin, zejména esenciální tuky, jako je kyselina linolová a kyselina linolenová, které si naše tělo samo neumí vyrobit.
  • Aloe Ferox – Druh, který je využíván nejčastěji. Aloe Ferox obsahuje látky, které přirozeně detoxikují tělo a navíc podporují pohyb střev. Má pozitivní vliv na snižování hmotnosti, hladiny cholesterolu i hladiny glukózy v krvi nalačno.
Aloe vera v květináči Pj Aun / Shutterstock.com

Jak rozeznat kvalitní a nekvalitní výrobky z aloe vera?

Aloe vera obsahuje přibližně 95 % vody a ve zbylých cca 5 % se ukrývají veškeré cenné látky. Ve složení kosmetiky a jiných výrobků tedy nesmí být na prvním místě voda, protože její přidání do výrobků s aloe vera je bezvýznamné – pokud tam je, narazili jste na nekvalitní výrobek, který nebude mít žádný účinek.

Na prvním místě ve složení vždy musí být aloe vera. Kvalitní výrobky se vyznačují vyšším obsahem aloe vera, a to alespoň 15 %. Pokud je obsah aloe vera nižší, tak jednoduše není kvalitní a příznivé účinky na zdraví se nedostaví. Zpozornět byste měli také v případě, pokud výrobce obsah aloe vera na výrobku neuvádí – pak se určitě také nebude jednat o kvalitní přípravek.

Bohužel se často objevují výrobky s obsahem aloe vera kolem 5–10 %, což není dostatečné množství. Výrobky jsou často ošizené a kvůli tomu mohou mít velmi nízké účinky.

Jak pěstovat aloe vera?

Aloe vera je nenáročná na pěstování, má však své požadavky, které jí musíte dopřát. Nejdůležitější je typ půdy – rostlině se nebude dařit v klasickém zahradnickém substrátu, nejvíce se jí bude líbit ve směsi smíchané z dílu písku, rašelinového mechu a perlitu. Aloe vera se nemusí hnojit, ocení ale teplejší prostředí.

Rostlinu zasaďte do květináče s drenážním otvorem, aby nehrozil zvýšený kontakt kořenů s vodou. Aloe vera zalévejte jednou týdně, ale před zalitím se ujistěte, že je půda zcela suchá. Pokud můžete rostlině věnovat denně trochu času, můžete namísto zalévání každý večer stříkat rozprašovačem vodu na její listy.

Bílá lahvička s gelem atlantialoe.cz

Tipy na nejlepší výrobky z aloe vera

  1. Atlantia prémiový 100% čistý Aloe vera gel (prodává Atlantia za 399 Kč)
  2. Ekomedica Aloe Vera 99,8% gel (prodává Dr. Max za 255 Kč)
  3. Purity Vision Bio zklidňující aloe vera gel (prodává Purity Vision za 349 Kč)
  4. Naturalis Organic Aloe vera pure gel (prodává Brain Market za 499 Kč)
  5. Fytofontana aloe vera gel (prodává Benu za 229 Kč)

Zdroj: Health, dTest, Architectural Digest, Hogrefe eContent, BMC, Medicine