Někteří lidé stárnou rychleji než jiní, je to i váš případ? Příznaky předčasného stárnutí a tipy, jak mu předcházet

Starší žena se nešťastně dívá do zrcátka Prostock-studio /Shutterstock.com

Přibývající vrásky, nepříjemné bolesti i časté záněty. To vše a ještě víc představuje předčasné stárnutí, které s sebou nenese nic příjemného. Lidem tak nezbývá nic jiného než doufat, že se jim poštěstí a nic z toho nezažijí. Co ale dělat, pokud na sobě podobné příznaky zaznamenáte?

Přečtěte si také

Vyrobte si domací prací prášek i aviváž! Jsou levnější, bez zbytečné chemie a pro člověka zdravější

Nikdo nechce zestárnout příliš brzy, a to ani na svém zevnějšku. Občas se ale příznaky dostaví už kolem třicítky, což je skutečně věk, kdy na stárnutí máme ještě poměrně dost času. Jak předčasné stárnutí poznat a co s tím dělat?

Vrásčitá a suchá pokožka

Pokožka s přibývajícím věkem slábne a ztrácí svou pružnost, což se může projevovat formou vrásek na pleti, ale i na krku nebo na rukou. Kromě vrásek se mohou objevovat pigmentové skvrny, hyperpigmentace a suchá místa.

Muž se drží za loket PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Za předčasné stárnutí pokožky může nejčastěji ultrafialové záření, tedy pobyt na slunci. UV záření způsobuje v těle rovnou několik negativních změn – narušuje tvorbu kolagenu a elastinu, které udržují pleť a pokožku pružnou a mladistvou. Kromě ultrafialového záření pokožce škodí také kouření, špatná strava, alkohol a stres. Také nekvalitní spánek nebo jeho nedostatek přispívá k předčasnému stárnutí. Nejvhodnějším řešením je tedy se zmíněným aktivitám vyhýbat a denně používat opalovací krém, a to i v zimním období.

Výraznější stárnutí pokožky většinou zaznamenáváme po čtyřicítce a později, pokud se změny na pleti objeví dříve, dá se to již nazvat předčasným stárnutím.

Bolesti a ztuhlost kloubů

Nepříjemné bolesti a ztuhlost kloubů jsou bohužel spojovány s vyšším věkem, mohou však potkat i mnohem mladší ročníky. Mezi klouby se nachází pomocníci známí jako chrupavka, blána a tekutina, která tato místa odpružuje. S přibývajícím věkem však tito pomocníci ubývají a klouby tak začínají bolet, jsou slabé, lidem se hůř chodí a udržuje rovnováha. Někdy se ale tyto bolesti dostaví už před 40. rokem věku, což značí, že je něco špatně a měli byste to brát jako jasný varovný signál.

Co s tím? Pokud vás bolí klouby i v nižším věku, měli byste navštívit svého lékaře. Nezapomeňte užívat vhodné doplňky stravy, mezi které patří například kolagen, vitamín D a vápník.

Žena drží v dlani chumáč vlasů a znepokojeně si ho prohlíží Prostock-studio / Shutterstock.com

Vypadávání nebo šedivění vlasů

Šedivění vlasů si lze bez potíží vyložit jako příznak předčasného stárnutí, u vypadávání či řídnutí vlasů ale většinou hledáme jinou příčinu. Běžně tušíme, že se jedná o nedostatek vitamínů, špatné stravování nebo třeba jen nesprávné produkty na vlasy. Jenže se může skutečně jednat o předčasné stárnutí.

Vypadávání, řídnutí i šedivění vlasů se můžete pokusit zabránit tím, že se budete vyhýbat sluníčku (je vhodné nosit šátky a klobouky), vyhýbáním se stresu a případně úpravou jídelníčku.

Zdroj: WebMD, National Institute of Health, Kupi