Supermarketové vychytávky ze zahraničí, které by se hodily i v našich obchodech

Zelenina v obchodě Kupi

Moderní doba přináší neustále nové technologie a inovace, které zlepšují naše každodenní životy. Supermarkety nejsou výjimkou. V zahraničí se můžeme setkat s mnoha zajímavými a užitečnými vychytávkami, které by určitě stály za zavedení i v českých obchodech. Pojďme se podívat na několik z těchto inovací, které by mohly zlepšit náš nákupní zážitek a přinést větší pohodlí i efektivitu.

Přečtěte si také

Lahodné chia lívance s citronovou polevou: Zdravá pochoutka nejen ke snídani

1. Mlžicí systémy

Čerstvost a kvalita potravin jsou pro zákazníky v supermarketech klíčové. Proto se ve spoustě z nich začaly instalovat inovativní mlžicí systémy, díky nimž potraviny zůstanou déle čerstvé. Především ovoce a zelenina navíc vypadají díky orosení lépe a zákazníky lákají ke koupi.

Systém pomocí trysek rosí vystavené produkty v pravidelných intervalech. Kromě delší čerstvosti a lepšího vzhledu je velká výhoda i v omezení odpadu – potraviny totiž mohou být nabízeny déle. S touto inovací se můžete setkat například ve Španělsku nebo USA, výjimečně i v Česku, ale rozhodně to není pravidlem.

2. Robotická asistence

V zemi vycházejícího slunce nejsou roboti ničím neobvyklým a nahrazují stále více profesí. Také řetězec FamilyMart v posledních letech představil roboty, kteří mají ulehčit práci zaměstnancům supermarketu. Fungují jako doplňovači nápojů v lahvích a plechovkách. Japonský řetězec tímto krokem nejen zvyšuje efektivitu svého provozu, ale také ukazuje, jak moderní technologie mohou transformovat maloobchodní prostředí.

3. Čerstvý pomerančový džus

Pokud jezdíte na nákupy do Německa či dalších evropských zemí, možná už jste si všimli strojů na vymačkání pomerančového džusu. Jednoduše si vyberete velikost lahvičky, kterou umístíte pod přístroj. Pak už jen stačí stisknout páku a držet, dokud lahev nenaplníte. Pomeranče k vymačkaní jsou pro vás ve stroji připravené, je to tedy opravdu snadné. Je pravdou, že podobný stroj na čerstvou šťávu máme už i u nás v Česku ve vybraných prodejnách řetězce Globus.

Přístroj na vymačkání pomerančového džusu v obchodě Kupi

4. Vlastní ořechové máslo

Podobně jako pomerančové džusy v Německu fungují i oříškové přístroje ve Spojených státech. V americkém řetězci Whole Foods můžete narazit na sekci s několika automaty plnými oříšků. Najdete v nich klasické arašídy, mandle, ale také ochucené oříšky s medem nebo čokoládou. Po výběru příchutě si jen vezmete nádobu a stisknete tlačítko. Vmžiku máte vyrobené čerstvé oříškové máslo a nabrat si můžete, kolik jen chcete, cena se odvíjí od váhy, ne velikosti nádoby. Máslo je navíc zcela přírodní a zdravější než klasické kupované varianty.

5. Virtuální supermarket

V Jižní Koreji jsou na některých stanicích metra virtuální regály, kde si zákazníci mohou pomocí svého telefonu objednat potraviny, které jim budou následně doručeny domů. Při čekání na metro si lidé skenují kódy a vybírají zboží, jež na ně po práci bude čekat doma. Virtuální regály jsou navrženy tak, aby vypadaly jako skutečné obchody, což zákazníkům umožňuje snadno najít a vybrat si své oblíbené produkty.

Zdroj: Kupi, BBC, InfocomTech, The robot report, The kitchn