Nářadí Parkside z Lidlu jedni milují, druzí nenávidí. Ale kde se ve skutečnosti vyrábí?

Arnold Schwarzenegger drží šroubovák Parkside Lidl

Používá ho dokonce Arnold Schwarzenegger. Tedy aspoň v reklamách Lidlu, jestli i v soukromí, to se asi nedovíme. Každopádně nářadí privátní značky německého řetězce Lidl u zákazníků boduje nízkou cenou, širokým sortimentem a převážně pozitivními recenzemi. Věděli jste, kdo stojí za jeho výrobou? Napište nám do diskuze, jaké máte s Parkside zkušenosti.

Přečtěte si také

Lahodné brokolicovo-sýrové placičky, které sní i ti největší odpůrci brokolice

Nářadí pro hobby kutily

Sortiment značky Parkside [parksajd] z Lidlu zahrnuje vše od akumulátorového a elektrického nářadí po benzínové a ruční nástroje, včetně příslušenství a spotřebního materiálu. Parkside se zaměřuje především na domácí kutily, kteří ocení cenově dostupné nářadí s přiměřenou kvalitou.

Nejoblíbenější nářadí Parkside zahrnuje například:

  • elektrické šroubováky, utahováky a vrtačky
  • okružní pily (mafly), motorové pily a pilky
  • excentrické a pásové brusky, hoblíky
  • sekačky, robotické sekačky a zastřihovače
  • techniku pro zalévání zahrady
  • sady nářadí a příslušenství k nářadí
  • ostatní výbavu

„Často kupuji vrtáky Parkside a různé další příslušenství, protože cena je opravdu nízká a kvalita se mi zdá dobrá. Samotné nářadí už méně. Když jdeme se ženou do Lidlu, baví mě procházet regály s nářadím a dívat se, co mají nového,“ říká pro Kupi senior Pavel s tím, že přístroje jako takové preferuje od profi značek.

„Třeba excentrická bruska Parkside mi funguje výborně už několik let, ale nedávno jsem si koupil velkou flexu (úhlová bruska, pozn. aut.) a ta přestala fungovat snad po deseti minutách. Nechal jsem ji spravit, ale podobným způsobem se porouchala asi ještě třikrát. Příště si radši připlatím za Bosch,“ popisuje své zkušenosti Tomáš.

Produkty Parkside byly dlouhou dobu k dostání pouze v Lidlu, ať už v kamenných prodejnách nebo na e-shopu, ale relativně nově je sortiment dostupný i v řetězci Kaufland (patří pod jednu společnost Schwarz-Gruppe).

Historie a kde se Parkside vyrábí

Historie Parkside je úzce spjatá s historií řetězce Lidl, který otevřel svou první moderní pobočku v roce 1973 v německém Ludwigshafenu. Během následujících desetiletí se Lidl rozrostl po celé Evropě i do USA.

Značka Parkside byla představena na přelomu let 2004 a 2005 a od té doby se sortiment neustále rozšiřoval. Zpočátku se zaměřovala na elektrické a ruční nářadí, později přidala také akumulátorové nářadí a zahradní techniku. Nářadí Parkside je vyráběno pod dohledem několika renomovaných německých společností, z nichž nejčastěji zastoupené jsou tyto:

  • Grizzly Tools
  • Kompernass
  • Einhell
  • Scheppach Fabrikation
  • CFH CFH Löt- und Gasgeräte
  • OWIM

Výroba probíhá převážně v Číně, kde jsou produkty vyráběny podle návrhů a pod kontrolou evropských firem. Takzvaný obchodní model OEM (Original Equipment Manufacturer) umožňuje nabídnout zákazníkům kvalitní nářadí za nízké ceny.

Jedni ho milují, druzí nenávidí

Lidl obvykle už na předních stranách manuálu upozorňuje na to, že se nejedná o profesionální nástroje. Dokonce i u své high-endové řady „professional“, která by měla být odolnější a mít větší výkon – jako třeba řada Professional od Bosch. Většina zákazníků je spokojená, ale v hodnocení produktů a v diskusích se objevují i kritické komentáře.

„Mám výrobků Parkside plnou dílnu a jsem spokojen. Pro domácí použití plně vyhovují. Navíc je možné si vybrat lepší řadu Performance. Výborné jsou teleskopické Aku nástroje,“ pochvaluje si v jedné z diskusí Miroslav.

„Horní ruční fréza je od Parkside takový malý trestný čin – tohle nemělo spatřit světlo světa. Tak jsem se na ní těšil… teď pláču,“ popisuje negativní zkušenost uživatel renba2.

„Jsem řemeslník,v práci používám různé značkové el. nářadí včetně aku. Potřeba byla i nářadí na doma. Začal jsem nakupovat vercajk Parkside (černý) a s úsměvem a radostí v tom pokračuji. Na domácí práce je to skvělé nářadí. Za tu cenu a výkon který odvedou je to skvělá volba. Sem tam se něco pokazí, ale to je v normě,“ píše Olda.

Aku šroubovák Parkside Karolis Kavolelis / Shutterstock.com

„Koupil jsem uhlovou brusku-flexu Parkside v Lidlu a při prvním zapnutí na prázdno létaly jiskry s vycházejícím dýmem a nedala se hned udržet v ruce kvůli velkému zahřátí. Je to další výhodný nákup. U vrtačky se mi rozletělo ložisko, nebo spíše se mi rozkutálely kuličky u sklíčidla, ale jako dekorace zboží Parkside hezké,“ píše Josef.

„Mám snad komplet AKU řadu a až na přímočarku od Performance jsem maximálně spokojenej už několik let. Jsem sice hobík, ale se dřevem dělám snad každý den,“ komentuje Viktor.

Přestože Parkside není určen pro profesionální použití, uživatelé si jej veskrze oblíbili pro jeho spolehlivost a výkon. Výhodou je také zákaznický servis Lidlu, prodloužená záruka a možnost nákupu za akční ceny. Těm nářadí od renomovaných značek Bosch, Makita nebo DeWalt nemůžou konkurovat.

Současná situace a budoucnost Parkside

Lidl dnes působí ve 32 zemích světa a zaměstnává více než 341 000 lidí. Parkside nářadí je dostupné na prodejnách i na e-shopu a tvoří významnou část nabídky privátních značek Lidlu, které pokrývají přibližně 80 % produktů v jejich sortimentu.

Značka Parkside se neustále vyvíjí a přináší nové produkty, které odpovídají aktuálním potřebám a trendům na trhu. Díky tomu si udržuje své místo mezi nejoblíbenějšími značkami hobby nářadí.

Zdroje: Kupi, Lidl, Parkside