Ačkoli meruňky považujeme za samozřejmost, „osídlily“ západní Evropu až někdy ve 14. století. Své příznivce si však našly velmi rychle. Tyto oranžové plody totiž nejsou jen chutné, jsou i extrémně prospěšné našemu tělu. Co všechno dokážou a jak nejlépe uchovat sílu z nich?
Co obsahují meruňky?
Meruňky obsahují řadu látek a vitamínů, které mají na náš organismus velmi povzbudivý vliv. Nejdůležitější je pravděpodobně provitamín A (betakaroten), díky kterému mají meruňky i svou typickou oranžovou barvu. Dále obsahují například vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík či kyselinu listovou. Co všechno dokážou tyto látky udělat pro naše tělo?
Kalorie
Meruňky mají velmi nízký obsah kalorií. Na 100 gramů meruněk připadá přibližně 55 kalorií.
Nezmeškejte meruňky v akci
Účinky na zdraví
- Prodlužují opálení a omlazují naši kůži (regenerují buňky a zvláčňují pokožku).
- Zklidňují nervový systém, pomáhají s nespavostí, snižují dopady stresu.
- Zvyšují fyzickou výkonnost.
- Posilují imunitní systém.
- Regulují krevní tlak i množství „špatného“ cholesterolu.
- Podporují trávení a jsou prevencí zácpy.
- Zlepšují soustředění.
- Některé studie je považují za prevenci rakoviny.
YARUNIV Studio / Shutterstock.com
Jak zpracovat meruňky?
Vysoký obsah zdraví prospěšných látek naleznete nejen v čerstvých meruňkách, ale také v sušených, naložených či ve zmrazených. Sušené meruňky navíc obsahují železo, proto jsou vhodné při anémii. Z meruněk můžete vytvořit i chutné knedlíky, které lze zmrazit na pozdější dobu.
Recept na sušené meruňky
Jak sušit meruňky?
- Pečlivě meruňky omyjte, překrojte je na polovinu (ne víc) a odstraňte pecku.
- Před sušením je namočte do citronové lázně (zůstanou oranžové a nezhnědnou).
- Nechte je okapat na mřížce.
- Pokud nemáte sušičku ovoce, lze využít horkovzdušnou troubu – předehřejte ji na 40 °C a nechte zde meruňky cca dvě hodiny.
- Poté zvyšte teplotu na 70 °C a nechte dle velikosti plodů cca 7–9 hodin sušit (hodinu před koncem snižte opět na 40 °C).
Recept na meruňkovou marmeládu
- Omyjte 1 kg meruněk, vypeckujte je, nakrájejte na kousky a smíchejte s cca 300 g třtinového cukru.
- Nechte přes noc odstát.
- Druhý den vše rozmixujte, přidejte 7–10 g citrusového pektinu, případně želírovací látku (už bez cukru anebo se stévií) a povařte.
- Lze přidat malý panák rumu, který dodá šmrnc.
- Horkou směs nalijte do zavařovacích sklenic a na chvilku otočte dnem vzhůru.
Pixel-Shot / Shutterstock.com
Tipy na rychlé svačiny z meruněk
Nechce se vám sušit ani zavařovat? Vyzkoušejte recepty na rychlé a zdravé svačinky z meruněk. Nejen vy, ale i vaše děti si pochutnáte.
Recept na meruňky se zakysanou smetanou
- Omyjte čerstvé meruňky nebo použijte kompot.
- Vypeckujte je a rozkrájejte na kostičky.
- Smíchejte meruňky se zakysanou smetanou.
- Kápněte trochu medu, případně javorového sirupu.
Kupte si lahodnou a zdravou svačinku v akci
Recepty na meruňky s mátou a rybízem
- Meruňky také skvěle chutnají s mátou a rybízem.
- Nakrájejte meruňky na plátky, lehce je pokapejte citronem (zvýrazní chuť).
- Přidejte mátu a rybíz.
- Pokud si chcete dopřát sladké mlsání, rozpusťte v hrnci tabulku hořké čokolády, do které přimícháte trošku medu.
- Pak touto směsí meruňky s rybízem pokapejte.