Vitamínové vody ovládly trh. Opravdu jsou dobré pro zdraví, nebo jde o marketingový tah?

Muž pije venku vodu All kind of people / Shutterstock.com

Funkční a vitamínové vody se v poslední době stávají rychle rostoucím segmentem na trhu. Slibují chutné osvěžení plné vitamínů a minerálů a značky je doporučují jako skvělé doplnění pitného režimu bez výčitek. Tak to alespoň uvádí jejich marketingové kampaně. Opravdu jsou ale vitamínové vody takovým zázrakem? Nebo bychom se jim měli obloukem vyhýbat?

Přečtěte si také

Zdravé a bohaté na vápník? Odhalujeme pravdu o tavených sýrech z českých supermarketů

Proč jsou vitamínové vody tak populární?

Mohou být jedním z dalších snadných způsobů, jak doplňovat během dne potřebné látky a zároveň uspokojit chuť na sladké pití. Na trhu se objevují v různých variantách, nedávno je dokonce do svého portfolia přidaly i minerální vody jako Mattoni, Korunní či Magnesia. Funkční vody obvykle slouží jako zdroj vitamínů skupiny B (včetně niacinu), zinku, železa, hořčíku nebo kolagenu, dále také antioxidantů, kofeinu, ženšenu apod.

Funkční vody s přidanými vitamíny a minerálními látkami mohou mít celou řadu příznivých efektů na naše zdraví a duševní pohodu. Látky rozpuštěné ve vodě jsou pro organismus lehce vstřebatelné. V rámci pitného režimu většina zvolí spíše lehce ochucený nápoj, což činí z ochucených funkčních vod ideální produkt pro zpestření pravidelného pitného režimu,“ vysvětlila pro značku Korunní MUDr. Marie Skalská, sportovní lékařka.

Kostky cukru zedspider / Shutterstock.com

Pozor na skryté cukry a sladidla

Na druhou stranu je nutné mít se na pozoru před zbytečným obsahem cukru či sladidel. Zatímco některé vody jsou doslazené cukrem nebo ovocnými šťávami, jiné se pyšní nálepkou „bez cukrů“. Jako vždy to ale má háček. A tím jsou v tomto případě umělá sladidla, která mohou při nadměrné a pravidelné (denní) konzumaci škodit více než „obyčejné“ cukry.

Vždy je rovněž nutné mít na paměti, že výživové údaje uvedené na etiketě se obvykle vztahují na 100 ml nápoje, a je tedy nutné je násobit skutečným objemem produktu. Pokud výrobek například uvádí 4 g cukru na porci (100 ml), ale vy vypijete celou lahev (750 ml), pak najednou v „prázdných kaloriích“ přijmete 30 g přidaných cukrů. Což je více než polovina doporučovaného denního přijmu na dospělou osobu.

Kolik cukru obsahují vitamínové vody?

Mezi výrobky na trhu jsou značné rozdíly.

  • Například vitamínové vody Korunní v plechovce mají jeden z nejnižších obsahů cukru (2 g na 100 ml, tedy 6,6 g cukru na balení 330 ml), podobně jsou na tom i vody Magnesia Plus (2,4 g cukru na 100 ml) nebo Ivorell z dm drogerie (2,7 g cukru na 100 ml).
  • O něco více mají vody Magnesia Imuno (3,8 g cukru na 100 ml, celé balení 500 ml má tedy již 19 g cukru).
  • Podobný obsah (3,7 g cukru na 100 ml) mají i známé vody značky Dr. Witt, u těch je nicméně nutné upozornit, že vzhledem k velikosti balení ho v jedné lahvi přijmete necelých 28 g, což odpovídá téměř 6 kostkám cukru. Ve složení navíc dále najdete glukozofo-fruktózový sirup, koktejl sladidel a u některých variant i barviva a aromata. O tom, nakolik je potom takový nápoj zdravý a prospěšný, si můžete udělat obrázek sami.
  • Velmi vysokým obsahem cukru se potom „pyšní“ například vody OSHEE (až 4,9 g na 100 ml) – s jednou lahví můžete přijmout tolik cukrů, kolik má třeba jeden věneček v cukrárně.
  • Pozor si dávejte i na novinku na trhu, vody VitaminWater od Coca-Coly, s jejichž nadměrnou konzumací to rovněž nepřehánějte. S jedním balením vypijete až 20 g cukru.
Ledová káva Espresso tonic
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Ledová káva Espresso tonic

Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Pokud máte rádi ledové nápoje s kávou, může se Espresso tonic snadno stát vaším oblíbencem. Tato kombinace se stala letním hitem mnoha kaváren, příprava je velmi jednoduchá, pojďte ji tedy s námi zkusit.

Ledová káva Espresso tonic
Cold Brew
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Cold Brew

Cold Brew je variantou kávy, která je připravována za studena. Během přípravy tedy nedochází vůbec k působení tepla. Jedná se o osvěžující letní nápoj, který vyniká svými ovocnými tóny, bez typické hořkosti a kyselosti klasické kávy. Cold Brew by mohl zaujmout i ty, kteří si na kávu až dosud moc nepotrpěli.

Cold Brew

Kolik vitamínů funkční vody doplní?

Jejich obsah (včetně procentuálního podílu na doporučeném denním příjmu dospělé osoby) najdete vždy na obalu. Obvykle se porce vitamínů a minerálů v jednom balení pohybuje kolem 50 až 100 % denní dávky. Je přitom zbytečné (a vzhledem k cukrům či sladidlům i nevhodné) pít více takových vod denně.

Konzumace nadměrného množství těchto vitamínů neposkytuje žádné zdravotní výhody. Vaše tělo je neukládá, ale jednoduše vylučuje močí. Pro zdravé doplnění těchto živin je kontraproduktivní je získávat ze slazených nápojů. Při nedostatku daných vitamínů a minerálů je důležité myslet i na konzumaci potravin nebo užívání doplňků stravy,“ upozorňují odborníci z portálu Healthline.com.

Pokud totiž přijímáme důležité látky z ovoce a zeleniny, obilovin, ořechů, masa, mléčných výrobků apod., pak spolu s vitamíny a minerály získáme i prospěšné bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu. Sáhneme-li naopak po doplňcích stravy, nemusíme řešit žádné kalorie (a cukry) navíc.

Zdroje: Healthline, Kofola (Korunní), Coca-Cola, Mattoni, Magnesia