Blokují opalovací krémy příjem vitamínu D? Nové výzkumy zjistily, jestli se máte obávat

Žena si vybírá opalovací krém v obchodu M-Production / Shutterstock.com

Odborníci v nových výzkumech zjistili, jak funguje vstřebávání vitamínu D ze slunce do lidského těla v případě, když se před sluncem chráníme opalovacím krémem. Jeho vstřebávání je skutečně ohroženo, většina lidí ale o vitamín D nepřijde. Záleží totiž na způsobu aplikace krému.

Přečtěte si také

Hrozny s příchutí cukrové vaty jsou hitem internetu. Víme, kde je koupíte a zda za to stojí

Možná už jste párkrát slyšeli, že byste měli každý den strávit nějaký čas na slunci, abyste přirozeně načerpali vitamín D. Ten naše tělo potřebuje pro podporu kostí a zubůimunity. Umí ale také zlepšit náladu a snižovat riziko deprese.

Vitamín D a opalovací krémy

Není pochyb o tom, že pouhý pobyt na slunci má značné pozitivní účinky na naše tělo, které se mohou projevit jak psychicky, tak i fyzicky. Studie se v tomto ohledu mohou lišit, podle některých z nich by pravidelné používání opalovacích krémů na vstřebávání vitamínu D nemělo mít vliv.

Jenže opalovací krém pomáhá blokovat ultrafialové záření (UVB), které nejenže může způsobovat rakovinu, ale také blokuje přirozené vstřebávání vitamínu D.  Nedávné výzkumy potvrdily, že opalovací krém nanesený na pokožce skutečně z části vstřebávání vitamínu D blokuje. Má to ale háček. 

Dlaň ruky, na třech prstech je nanesený opalovací krém Anna Gawlik / Shutterstock.com

Lidé nepoužívají opalovacího krému dostatek 

Na jaře a v létě je potřeba pro načerpání dostatku vitamínu D pobývat na slunci (ideálně v ranních hodinách) 10–20 minut, v zimě jsou to přibližně 2 hodiny. Lidé však nepoužívají doporučené množství opalovacího krému, které se pro mnohé může jevit jako příliš vysoké, tudíž o vstřebávání vitamínu D zcela nepřichází.

Jen dávka opalovacího krému pro dostatečnou ochranu obličeje a krku se rovná dávce, kterou si nanesete na tři prsty. Pro celé tělo je pak potřeba přibližně 36 gramů opalovacího krému – tato dávka by se měla během dne ještě několikrát znovu nanést pro ideální ochranu.

Na řadu přichází strava a doplňky stravy

Pokud dodržujete doporučenou dávku opalovacího krému nebo se domníváte, že máte vitamínu D nedostatek, můžete jej doplňovat formou doplňků stravy i správně zvoleným jídelníčkem. Vitamín D najdete například v rybách, jako je sleď nebo losos, vaječném žloutku či v nasbíraných houbách.

Oblíbené doplňky stravy s vitamínem D

  • Vilgain Vitamin D3 (prodává Aktin za 239 Kč)
  • Viridian tekutý Vitamin D3 (prodává Benu za 289 Kč)
  • Dr. Max Vitamin D (prodává Dr. Max za 159 Kč)
  • Venira Vitamin D3 (prodává Venira za 279 Kč)
  • Jíme zdravě Vitamin D3 (prodává Jíme zdravě za 139 Kč)

Zdroj: National Library of Medicine, Very Well Health, MedicalNewsToday, ScienceDirect, Healthline, NZIP