Osvěžení a tonizace pokožky v létě? Vyzkoušejte termální vodu na obličej i tělo

Žena v klobouku si stříká na obličej osvěžující vodu ze spreje. RossHelen / Shutterstock.com

Hledáte praktické osvěžení, které navíc dodá vaší pokožce potřebnou výživu a nevysuší ji? Co takhle zkusit termální vodu, která obsahuje spoustu minerálů a stopových prvků, a navíc pleť dokonale hydratuje, posiluje a zklidňuje. Je skvělá i v horkých dnech, protože pokožku osvěží a zklidní. Jakou funkci má termální voda v kosmetice a jaké jsou výhody jejího používání?

Přečtěte si také

Automatické parkovací hodiny do auta: Jak se na tuto (ne)legální vychytávku dívá policie?

Termální voda – co to je?

Termální vody se získávají z velmi hlubokých vrstev hornin, které fungují jako přírodní filtr. Extrahovaná voda je proto křišťálově čistá, bez biologických nečistot a obohacená o řadu minerálů. Každý typ termální vody má jedinečné složení, včetně poměru vzácných prvků. Termální vody z center jako je La Roche-Posay v Nové Akvitánii nebo Vichy v Auvergne se prodávají nejen ve formě chladivých aerosolů, ale jsou součástí kosmetiky na obličej i tělo. Termální voda ve spreji je multifunkčním kosmetickým přípravkem, který se vyplatí mít ve své sbírce.

Žena si stříká na obličej osvěžující mlhu. triocean / Shutterstock.com

Jak správně používat termální vodu?

Několik let jsem pracovala v kosmetickém a masérském salonu a s používáním termální vody mám bohaté zkušenosti. Prozradím vám postup, který nás učili certifikovaní školitelé z Francie:

  • Na vyčištěnou a vysušenou pokožku nastříkejte termální vodu. V případě, že nejsou vhodné podmínky, například při cestování nebo na pláži, použijete přípravek přirozeně bez čištění a sušení.
  • Po několika desítkách sekund osušte pokožku hadříkem, papírovým kapesníčkem nebo vatovým tamponem. Pokožku netřete, pouze se jí jemně dotýkejte. Pokud necháte termální vodu zaschnout na obličeji, bude to mít opačný efekt, než je žádoucí – místo hydratace vám rychle se odpařující přípravek pokožku vysuší. Zbylou kosmetiku můžete do pokožky vklepat konečky prstů.
  • Používáte-li termální vodu nebo mlhu s UV filtrem, pro zajištění maximální ochrany ji na pokožku naneste znovu po cca 2 hodinách a v přípradě delšího kontaktu s vodou ihned po vylezení z vody a osušení pokožky.

Termální voda přináší vynikající výsledky v péči o citlivou a alergickou pokožku, po spálení sluncem, dokáže pečovat o kojeneckou pokožku s podrážděním plenkové vyrážky. Je také vhodná po dermatologických a laserových ošetřeních či na mužskou pokožku po holení.

Nejlepší termální vody

  • Jedinou dermakosmetickou značkou, která se může pochlubit používáním sopečné vody, je Vichy, výrobce Pureté Eau Thermale Minéralisante. Voda z Vichy má vysokou koncentraci minerálů a pro jejich působení je rozhodujících 15 pokožce prospěšných prvků. Už po týdnu používání můžete pocítit výrazné snížení suchosti pokožky.
  • Avène se nachází v Okcitánii a je známa svými vodami s velmi vysokým obsahem oxidu křemičitého, který je zodpovědný za hydrataci, změkčení, okysličení a zlepšení vypnutí pokožky. Avène Eau Thermale je nízkomineralizovaná voda, kterou oceníte obzvlášť pokud máte extrémně jemnou pokožku.
Záběr na bílou lahvičku spreje s termální vodou Avène GiselleA / Shutterstock.com
  • V La Roche-Posay vzniklo první evropské centrum termoterapie specializované na dermatologické problémy. Zklidňující a antioxidační účinky vody La Roche-Posay způsobuje obsah železa, sodíku, selenu, lithia, křemíku, draslíku a hořčíku. Přesné složení je však tajemstvím.
Pohled na prodejní pult s vystavenými výrobky značky La Roche-Posay Sorbis / Shutterstock.com

Termální voda nebo mlha, jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Možná jste se setkali s pojmem termální mlha a myslíte si, že je to totéž, co termální voda. Malý rozdíl v nich přeci jen najdete. Receptura mlh je založena na čištěné vodě obohacené o aktivní složky, zatímco termální vody jsou vyrobeny z cenných minerálních vod. Oproti termálním vodám jsou mlhy bohatší o funkci péče o pokožku, nejen ve zklidnění a osvěžení. Obsahují výtažky z květin, ovoce a bylin a při správné kombinaci nejen osvěží, ale také hydratují, zklidňují a zlepšují tón pleti. 

TIP! Pokud je vaše pokožka citlivá a náchylná k podráždění, sáhněte po termální vodě, která dodá pokožce pocit úlevy, ale také zmírní zarudnutí a zlepší její hydrataci. Mlhu vyzkoušejte, pokud chcete pokožku nejen ihned osvěžit a hydratovat, ale chcete ji také vyživit a obnovit její správné pH, posílit ji nebo dodat složky proti stárnutí. 

Světle zelený průhledný sprej Tender Blossom dm drogerie

Termální voda je skvělou volbou pro každého, protože každá pleť potřebuje hydrataci a ochranu. Vybrat si ji můžete ve spreji, abyste ji měli vždy připravenou po ruce pro okamžitou úlevu, nebo jako pečující kosmetiku s obsahem termální vody, která vaší pokožce poskytne hydratační a ochranný obklad.

Zdroje: Osobní zkušenost autorky, Kupi, Healthline, Well+Good, La Roche-Posay, Avène