Podvodníci si v obchodech našli nový trik. Přelepují na výrobky QR kódy, které po naskenování začnou vysávat váš účet

Člověk drží v ruce chytrý telefon s QR kódem. koonsiri boonnak / Shutterstock.com

V době, kdy se kybernetická bezpečnost stává každodenním tématem, se objevila nová hrozba přímo v regálech obchodů. Podvodníci zneužívají QR kódy k získání vašich osobních údajů a finančních prostředků. Jak tento zákeřný trik funguje a jak se můžete chránit?

Přečtěte si také

Kuřecí prsíčka v aromatické citronové omáčce, která musíte ochutnat

QR kódy pod drobnohledem

QR kódy, ty čtvercové obrázky plné černobílých pixelů, se staly běžnou součástí našich životů. Usnadňují přístup k informacím, online službám a dokonce i platbám. Jejich jednoduchost a rychlost však přilákala i ty, kteří je chtějí zneužít pro vlastní obohacení.

Jak to funguje? 

Představte si, že si v obchodě prohlížíte zboží a na obalu najdete QR kód. Zvědavě ho naskenujete svým chytrým telefonem, ale místo očekávaných informací se objeví podezřelá SMS zpráva. Aniž byste si to uvědomili, potvrzením této zprávy aktivujete drahou předplatitelskou službu, která vám bude pravidelně odčerpávat peníze z účtu.

Tento nový trik spočívá v přelepování původních QR kódů falešnými. Podvodníci tak mohou snadno nachytat důvěřivé zákazníky a připravit je o peníze. Mobilní operátoři, jako například T-Mobile, varují před tímto typem útoku a radí, jak se mu bránit. Klíčem je nereagovat na podezřelé SMS zprávy, které se objeví po naskenování QR kódu.

Žena odlepuje nálepku s QR kódem a chystá se ji nalepit na krabici. olgsera / Shutterstock.com

Varování mobilních operátorů a odborníků

Odborníci na kybernetickou bezpečnost apelují na spotřebitele, aby byli při skenování QR kódů obezřetní, zejména pokud pocházejí z neznámých zdrojů. Před naskenováním je dobré si QR kód prohlédnout, zda nevykazuje známky přelepení nebo poškození.

Dopady těchto podvodů jsou dalekosáhlé. Pro spotřebitele představují nejen finanční ztráty, ale i stres spojený s řešením nečekaných poplatků a odstupováním od nevyžádaných služeb. Obchodníci zase riskují ztrátu důvěry zákazníků a pokles prodejů. Prevence v podobě edukačních kampaní a důsledné kontroly QR kódů na prodávaném zboží jsou proto nezbytné.

Ochrana při používání QR kódů

Jak se chránit před podvody s QR kódy? Několik základních opatření může výrazně snížit riziko:

  1. Kontrolujte vzhled QR kódů – zda nejsou přelepené nebo jinak upravené.
  2. Používejte bezpečné aplikace na čtení QR kódů, které mohou detekovat podezřelé odkazy.
  3. Ignorujte podezřelé SMS zprávy a nikdy neodpovídejte na zprávy, které vám nejsou jasné.
  4. Zkontrolujte URL adresu zobrazenou po naskenování QR kódu, než provedete jakoukoliv akci.

Zdroje: Komerční banka, Kupi