Dovolená se psem: Jak bezpečně cestovat se svým mazlíčkem v autě?

Pes na sedačkách v autě Kamil Zajaczkowski / Shutterstock.com

Jedete na dovolenou a berete s sebou svého čtyřnohého kamaráda? Aby bylo cestování se psem v autě bezpečné a pohodlné, stojí za to se pořádně připravit. Jak přepravovat bezpečně psa autem, co říká zákon a na co si dát při cestování pozor? Seznamte se s předpisy a užitečnými tipy pro společné cestování se psem.

Přečtěte si také

Víte, které brambory jsou nejlepší na kaši, bramboráky nebo salát? Ujasněte si varné typy

Jaká je pokuta za přepravu psa v autě bez připoutání?

Dle zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb. má řidič povinnost zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a bezpečnou přepravu nákladu, dále pak zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby. Za přepravu psa v autě v rozporu s předpisy vám může být udělena pokuta na místě až do výše 2 000 Kč,“ sdělil redakci Kupi policista nadpraporčík Martin Šesták. 

Pokuta je to nejmenší, co se může stát. Bez bezpečnostního pásu může pes způsobit nehodu nebo vyskočit z okna a způsobit si vážné zranění. „Konkrétní podmínky a požadavky na přepravu psů zákon v České republice neuvádí,“ doplňuje policista.

Jedete-li na dovolenou do Rakouska, dejte si obzvlášť záležet na bezpečnost posádky a vozidla. Máme vlastní zkušenost s tamními policisty, kteří velice pečlivě kontrolovali, zda byl pes ve vozidle zajištěn. Za nezajištěného psa vám může u našich sousedů hrozit pokuta až 2 000 euro.

Co zařídit před cestou do zahraničí?

Očkování proti vzteklině – ode dne očkování musí uplynout nejméně 3 týdny, až po této době má pes imunitu.

  • Čip
  • Mezinárodní pas

Za zmínku stojí, že na dovolenou po EU můžete se psem, který je starší 12 týdnů. Jeden člověk pak s sebou může mít maximálně 5 psů.

Jak přepravovat psa v autě?

Než se vydáte na vaši vysněnou dovolenou se svým pejskem, myslete na jeho i vaši bezpečnost. Pes by měl cestovat odděleně od ostatních pasažérů, buď v zavazadlovém prostoru nebo na zadních sedačkách. Možností, jak přepravovat bezpečně v autě vaše čtyřnohého kamaráda, je hned několik:

Černobílý pes Andrey_Popov / Shutterstock.com
  • Bezpečnostní pás

Nejdůležitější prvek pro bezpečnou cestu se psem na zadní sedačce. Bezpečnostní pás připnete na obojek nebo postroj a následně zacvaknete do klasické úchytky pro pás. Při prudkém zabrzdění zůstane váš pes v bezpečí.

  • Přepravní box pro malá psí plemena

V nabídce jsou různé plastové nebo látkové přepravní boxy, včetně polyesteru či materiálu s imitací kůže. Důležité je, aby transportér měl odvětrávání a byl dostatečně prostorný pro otáčení a volné stání psa. Přepravní box nestačí pouze položit na sedačku, musíte ho připoutat, aby se nehýbal.

  • Transportní klec do kufru

Pokud máte velké psí plemeno, pak zvažte možnost kovové kufrové klece. Funguje pouze ve vozech typu kombi nebo SUV. Klec musí být vyrobena z odolného materiálu a vybavena bezpečnostními zámky, aby jej pes nemohl sám otevřít. 

  • Mříže do auta pro psy

Díky mříži můžete oddělit psovi jeho prostor v autě a vy se budete moci nerušeně věnovat řížení.

  • Ochranné potahy do auta 

Potahy jsou užitečné zejména na zadním sedadle a v kufrové části auta. Ochranný potah chrání vaše auto nejen před chlupy, ale dalšími nečistotami, jako je bahno či písek.

  • Oblíbená hračka

Cestování pro některé psy nemusí být jednoduché. Pomoci může, když jim dáte do přepravního boxu či klece jejich oblíbenou hračku, kousátko nebo deku se známou vůní.

Pes v kleci v kufru Anna Averianova / Shutterstock.com

Užitečné tipy pro cestování se psem v autě

Aby cestování bylo příjemné nejen pro vašeho psa, ale celou posádku v autě, vyplatí se připravovat svého mazlíčka na jízdy autem od útlého věku. Chvíli bude trvat, než si na novou situaci zvykne, proto se obrňte trpělivostí. Jaké další doplňky a tipy pro bezpečné cestování se psem pro vás mohou být užitečné?

  • Nekrmte psa minimálně dvě hodiny před jízdou v autě. Snížíte riziko nepříjemných nehod v autě s nervozitou psa či žaludečními potížemi.
  • Hodit se bude láhev s miskou, abyste mohli svému miláčkovi dát kdykoliv vodu a granule.
  • Snažte se nebrzdit příliš prudce a vyvarujte se příliš rychlého zrychlování. Pes se na tyto situace nedokáže připravit a bude více ve stresu.
  • Nezapomeňte na pravidelné přestávky, díky nim se stane i dlouhá cesta klidnou a příjemnou pro obě strany. Navíc dopřejete pejskovi vodu, čas na fyziologické potřeby a také chvilku na krátkou procházku a protažení psích tlapek. Na zastávkách se vám bude hodit vodítko a náhubek.
  • Při přepravě psa sledujte jeho chování při zapnuté klimatizaci a případně ji nastavte tak, abyste byli všichni spokojeni.
  • Psi mají citlivější uši než lidé, proto se vyvarujte hlasité hudbě. To platí i o jejich čenichu a vůních do auta, které jsou příliš intenzivní.
Pes pije z lahve s vodou LightField Studios / Shutterstock.com

Nenechávejte psa zavřeného v autě

Na závěr je třeba připomenout, že psa nikdy nenechávejte v autě zavřeného! Vnitřní teplota v letních horkých dnech stoupá až na dvojnásobek venkovní teploty, což by mohlo být pro vašeho chlupáče velmi nebezpečné. V horkých dnech můžete použít speciální chladící podložky, které se při kontaktu se zvířetem zaktivují a zpříjemní pejskovi každou krátkou i dlouhou cestu v autě.

Zdroje: Kupi, Státní veterinární správa, Cestování se psem, Martin Šesták