Češi, pozor na to, co si povezete z dovolené, varují celníci

Hromádka mušlí v dlaních AYDO8 / Shutterstock.com

Přivézt si suvenýr z dovolené se může pořádně prodražit. To platí zejména tehdy, pokud si nasbíráte mušle, kamínky nebo dokonce korály. V některých zemích je totiž vývoz podobných suvenýrů přísně zakázán.

Přečtěte si také

Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst cukr? Připravte se na abstinenční příznaky

Je zcela běžné, že si lidé chtějí ze své letní dovolené dovézt nějaký pěkný suvenýr, který jim bude připomínat krásné zážitky z cest. Jenže některé suvenýry si přivézt nelze, a to ani v případě, že si je nasbíráte sami. 

Nejčastěji si lidé vozí přírodní suvenýry z Egypta a Turecka

Lidé si nevědomky přiváží mušle, písek, kamínky a nebo chráněné korály nejčastěji z Egypta, odkud je vývoz zakázán. Podobně je to také v Turecku, odkud si nelze dovézt mušle, písek, ohrožené rostliny, kůži a kožešiny ani starožitnosti. Pokud si například koupíte v Turecku nově vyrobený koberec, musíte si ponechat doklad, kterým na letišti prokážete, že se jedná o nový výrobek.

Kousky korálů a mušlí rozložené na písku YRABOTA / Shutterstock.com

Za vývoz hrozí pokuta i vězení

Nicnetušící cestovatele pak na letišti čeká velmi nepříjemné překvapení v podobě zabavení těchto věcí spolu s pokutou, která se může vyšplhat až na 1,5 milionu korun s tím, že některé případy mohou být natolik závažné, že se může dokonce jednat o trestný čin. Celní správa případy předává České inspekci životního prostředí, která vše důkladně prozkoumá.

Například na letišti Leoše Janáčka v Ostravě bylo v roce 2018 zabaveno jednomu turistovi 42 kusů mořských korálů, v dalším zavazadle našli 32 kusů neživých korálů a u dalšího turisty zabavili 27 kusů mořských mušlí.

Pozor si dejte i na dovoz

Myslete na to, že kromě vývozu je v určitých případech zakázán i dovoz. Například do Egypta si nesmíte přivézt alkohol (v této zemi je jeho konzumace zakázaná), přísně kontrolovány jsou i léky ve větším množství. Nesmíte si přivézt ani dron, který je v zemi považován za vojenské vybavení.

V Turecku je pak omezen i dovoz potravin – můžete si přivézt maximálně 1 kg kávy či čaje, 1 kg čokolády či cukrovinek, 1 litr alkoholického nápoje s obsahem alkoholu více než 22 % a maximálně 5 balení parfému po maximálně 120 ml.

Zdroje: Celní správa ČR, Ministerstvo zahraničních věcí ČR