Od kočárů po Dreamlinery: Čedok slaví 104 let od založení. Jak se cestovní ruch za ta léta změnil?

Pohled na starou prodejnu Čedok Čedok

Nejstarší česká cestovní kancelář Čedok právě slaví své 104. výročí. Od svého založení v roce 1920 byla svědkem mnoha historických událostí a hrála klíčovou roli v tom, jak Češi a Slováci objevovali svět. Jak se cestovní ruch za ta léta změnil a jaké fascinující příběhy skrývá historie Čedoku?

Přečtěte si také

Ochucený okurkový salát z TikToku: Delikatesa, kvůli které končí lidé v nemocnicích

Záchrana židovských uprchlíků přes Dunaj

Krátce po vytvoření Protektorátu Čechy a Morava v roce 1939 se Čedok zapojil do záchrany židovských uprchlíků. Mnozí měli československé pasy s povolením k vycestování, ale chyběla jim tranzitní víza. Čedok našel řešení: pronajímal lodě v Bělehradě a přepravoval uprchlíky po neutrálním Dunaji až k Černému moři. Odtud pokračovali do přístavu Haifa v dnešním Izraeli. Tento chytrý manévr zachránil tisíce životů.

Seznamovací zájezdy v 60. letech

V 60. letech, po politickém uvolnění, Čedok přišel s novým konceptem seznamovacích zájezdů. Ve spolupráci s časopisem „100+1 zahraniční zajímavost“ organizoval akce nazvané Rendez-vous s Čedokem. Zájemci vyplňovali dotazníky, na jejichž základě počítač sestavoval skupiny mužů a žen, kteří se měli k sobě nejvíce hodit. Po počátečních problémech s účastí mužů se tyto zájezdy staly velmi populárními.

Žena plave ve vodě a čte si Čedok katalog z roku 1997 Čedok

Od „paštikářů“ k luxusním hotelům

Na konci 60. let Čedok zavedl polopenzi pro zájezdy do Jugoslávie. Kvůli nízkému kapesnému si mnoho turistů vozilo jídlo s sebou, což vedlo k přezdívce “paštikáři“. Tento trend se však změnil a dnes většina turistů volí all-inclusive pobyty v luxusních hotelech. Změnila se také doprava – z dřívějších vlaků “Myší expres” se přešlo na pohodlné letecké zájezdy.

Automobil s logem Čedok Čedok

Skrývání valut v době socialismu

Během socialismu bylo kapesné pro cesty do zahraničí velmi nízké. Turisté tak hledali různé způsoby, jak pašovat peníze – skrývali je v zubních pastách, knížkách nebo dokonce v autobusech. Když tyto peníze celníci objevili, nikdo se k nim ze strachu nehlásil a nikoho tak nemohli ani postihnout. A co se našlo, to se také odevzdalo – Československé státní bance

Exotika z regionálních letišť

Čedok vždy stál u zrodu novinek v cestovním ruchu. Zaváděl nové dopravní prostředky a dnes se zaměřuje na rozvoj regionálních letišť. Jako první na trhu začal provozovat dálkové lety z nově otevřeného letiště v Českých Budějovicích. Dnes mohou čeští turisté cestovat do exotických destinací nejen z Prahy, ale také z Brna či Ostravy.

Konkurence v Česku 

Přestože Čedok patří mezi nejstarší a nejdůležitější hráče na českém trhu cestovního ruchu, čelí značné konkurenci. Hlavními rivaly Čedoku jsou cestovní kanceláře jako Fischer, Exim Tours, Blue Style a Invia. Každá z těchto společností se snaží přilákat klienty svou jedinečnou nabídkou – Fischer se specializuje na širokou škálu rodinných dovolených, Exim Tours se zaměřuje na exotické destinace, Blue Style nabízí cenově dostupné zájezdy a Invia vyniká v online prodeji. Tato silná konkurence nutí Čedok neustále inovovat a rozšiřovat svou nabídku, aby si udržel své postavení na trhu a přitáhl nové zákazníky. 

Zdroj: Čedok, Kupi