Česká letní klasika: Smažená cuketa je evergreen. Poradíme, jak si ji udělat ještě lepší

Smažená cuketa s novými bramborami a tatarkou, servírovaná na bílém talíři Kupi.cz

Smažená cuketa v trojobalu společně s vařenými brambory a tatarskou omáčkou je snad už letní klasika ve většině českých domácností. Tento velmi jednoduchý recept chutná dětem i dospělým a zároveň je odpovědí na věčnou otázku, kam s cuketou, pokud se jí na zahradě zrovna urodilo víc, než jste čekali. Pojďte si cuketu „na řízek“ udělat s námi!

Obalená smažená cuketa na bílém talíři Kupi.cz

Smažený cuketa je letní hit

Cokoliv usmažené v trojobale je skoro 100% sázka na jistotu. Platí to i pro smaženou cuketu. Je to velká dobrota a sníst ji můžete i bez přílohy. Když si budete chtít smaženou cuketu připravit v trochu odlehčené verzi, křupavá je i z horkovzdušné fritézy. Uděláte ji itroubě, v tomto případě ji doporučujeme postříkat olejem.

Nezapomeňte cuketu před obalením v trojobale nechat „vypotit“. Osolte ji a nechte alespoň 15 minut stát. Poté cuketu vysušte papírovým ubrouskem. Kromě soli můžete cuketu ochutit i prolisovaným česnekem, takhle kombinace se k sobě náramně hodí. 

Klasický trojobal můžete i vylepšit. Zkuste do strouhanky přidat nasekané bylinky, například pažitku, petržel nebo libeček, a přisypte i strouhaný parmazán. Je to pecka. Pokud chcete mít cukety extra křupavé, obalte je v panco strouhance. Je hrubší než klasická a při smažení nenasaje ani tolik oleje.  

Cuketa v pivním těstíčku
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Cuketa v pivním těstíčku

Recept na cuketové plátky v pivním těstíčku si rozhodně zamilujete. Jejich příprava je naprosto jednoduchá a podávat je můžete jen tak samotné k pivu jako pohoštění pro návštěvu nebo s vařenými bramborami.

Cuketa v pivním těstíčku
Cuketová pizza
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Cuketová pizza

Cuketová pizza z listového těsta s mozzarellou a rajčaty je lehké a svěží jídlo, které budete mít hotové během chvilky. Ideální tedy jako rychlý oběd nebo večeře. Navíc jde o super tip, jak zpracovat cuketu, pokud se vám jí během krátké doby urodilo více.

Cuketová pizza

Recept na smaženou cuketu s novými brambory

Ingredience na 4 porce:

  • 700 g střední cukety
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • sůl
  • řepkový olej
  • 800 g brambor
  • 50 g másla
  • snítka čerstvé pažitky na ozdobu
  • 100 ml tatarské omáčky

Postup:

  1. Středně velkou cuketu omyjeme a nakrájíme na kolečka tlustá asi centimetr. Posolíme a necháme odpočinout. Po několika minutách ubrouskem z cuket odstraníme přebytečnou vodu.
  2. Rané brambory omyjeme a dáme ve slupce do hrnce se studenou vodou, osolíme a vaříme doměkka. Uvařené potom slijeme.
  3. Do 3 misek si připravíme suroviny na trojobal – zvlášť hladkou mouku, rozšlehaná osolená vejce a strouhanku.
  4. Každou cuketu pak obalíme postupně v mouce, v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance. 
  5. Na pánvi si ve vyšší vrstvě (cca 1 cm) rozpálíme olej a cukety na něm osmažíme z obou stran dozlatova. Osmažené cukety dáme na ubrousek a odsajeme z nich přebytečný olej.
  6. Smažené cukety podáváme s vařeným bramborem omaštěným kouskem másla, ozdobeným pažitkou a také s tatarskou omáčkou.

Zdroj: Kupi