Pečená cizrna je ideální jako zdravé zobání večer k televizi, ale dá se použít i pro zpestření salátů nebo do polévky místo krutonů. V našem receptu jsme zvolili hodně vychvalovanou variantu s uzenou paprikou, ale s přísadami můžete experimentovat.
Brambůrky si dá čas od času asi každý z nás, přestože víme, že obsahují hodně soli a oleje. Co takhle zkusit neméně chutnou (spíš naopak!), ale o něco zdravější alternativu? Cizrna neboli římský hrách má mírně oříškovou chuť a jako luštěnina je výborným zdrojem rostlinných proteinů (bílkovin), zinku, mědi, selenu, fosfátů a vitamínů B, C nebo K.
Příprava pečené cizrny s uzenou paprikou vám zabere jen cca 35 minut.
Mrkvové chipsy jsou zdravější variantou klasických brambůrků, zkuste je proto připravit svým dětem jako alternativu. Jistě si je oblíbí. Navíc je tento recept velmi rychlý a jednoduchý, vaše děti se tedy mohou zapojit do přípravy také.
Salát z grilované zeleniny s cizrnou, rukolou, cherry rajčátky a ovčím sýrem si zajisté zamilujete. Je lehký, svěží a obsahuje spoustu vitamínů. Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale můžete si ho dopřát i jen tak samotný, například s opečenou bagetkou.
Tato pochoutka obsahuje jen málo ingrediencí, které nejspíš budete mít doma. Základem je samozřejmě dostatek cizrny – nejrychlejší je použít cizrnu z plechovky, ale klidně si můžete dát tu práci a namočit a uvařit čerstvou podobně jako fazole.
Suroviny:
Z výbavy doporučujeme použít:
Postup přípravy je až směšně jednoduchý na to, jak skvělá dobrota vás ve výsledku čeká. Sami posuďte, že to zvládne úplně každý.
Přejeme vám dobrou chuť! Nezapomeňte nám do diskuse napsat, jak jste si pochutnali nebo jaké další příchutě máte v plánu vyzkoušet.
Kromě rostlinného proteinu a dalších v úvodu zmíněných složek obsahuje cizrna další tělu prospěšné látky. Například vysoké množství vlákniny, což přispívá k dobrému trávení a snižování hladiny cholesterolu. Díky svému nízkému glykemickému indexu je vhodná i pro diabetiky, protože pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
Navíc podporuje zdraví srdce a cév, včetně antioxidantů, které chrání tělo před škodlivými volnými radikály. Obsah železa a kyseliny listové zase napomáhá při prevenci anémie a podporuje tvorbu červených krvinek. Buďte kreativní a objevujte nové způsoby, jak tuto výbornou luštěninu zařadit do svého jídelníčku.
Zdroje: Kupi, Healthline, Aleš Lamka