Famózní pečená cizrna s uzenou paprikou je lepší než chipsy!

Pečená cizrna v misce i okolo ní Rangeecha / Shutterstock.com

Pečená cizrna je ideální jako zdravé zobání večer k televizi, ale dá se použít i pro zpestření salátů nebo do polévky místo krutonů. V našem receptu jsme zvolili hodně vychvalovanou variantu s uzenou paprikou, ale s přísadami můžete experimentovat.

Přečtěte si také

Automatické parkovací hodiny do auta: Jak se na tuto (ne)legální vychytávku dívá policie?

Brambůrky si dá čas od času asi každý z nás, přestože víme, že obsahují hodně soli a oleje. Co takhle zkusit neméně chutnou (spíš naopak!), ale o něco zdravější alternativu? Cizrna neboli římský hrách má mírně oříškovou chuť a jako luštěnina je výborným zdrojem rostlinných proteinů (bílkovin), zinku, mědi, selenu, fosfátů a vitamínů B, C nebo K.

Příprava pečené cizrny s uzenou paprikou vám zabere jen cca 35 minut.

Mrkvové chipsy
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Mrkvové chipsy

Mrkvové chipsy jsou zdravější variantou klasických brambůrků, zkuste je proto připravit svým dětem jako alternativu. Jistě si je oblíbí. Navíc je tento recept velmi rychlý a jednoduchý, vaše děti se tedy mohou zapojit do přípravy také.

Mrkvové chipsy
Salát z cizrny a grilované zeleniny
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Salát z cizrny a grilované zeleniny

Salát z grilované zeleniny s cizrnou, rukolou, cherry rajčátky a ovčím sýrem si zajisté zamilujete. Je lehký, svěží a obsahuje spoustu vitamínů. Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale můžete si ho dopřát i jen tak samotný, například s opečenou bagetkou.

Salát z cizrny a grilované zeleniny

Co budete potřebovat

Tato pochoutka obsahuje jen málo ingrediencí, které nejspíš budete mít doma. Základem je samozřejmě dostatek cizrny – nejrychlejší je použít cizrnu z plechovky, ale klidně si můžete dát tu práci a namočit a uvařit čerstvou podobně jako fazole. 

Suroviny:

  • 300–400 g cizrny v plechovce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce uzené papriky
  • sůl
  • pepř

Z výbavy doporučujeme použít:

  • mísu
  • plech
  • pečicí papír
Salát s pečenou cizrnou Anna Shepulova / Shutterstock.com

Jak na to?

Postup přípravy je až směšně jednoduchý na to, jak skvělá dobrota vás ve výsledku čeká. Sami posuďte, že to zvládne úplně každý.

  1. Zapněte troubu na 200 °C s topením zdola i shora a s ventilátorem.
  2. Otevřete plechovku cizrny a nálev opatrně slejte nebo použijte cedník. Cizrnu nasypte do mísy.
  3. Teď přichází na řadu koření. Děláme cizrnu s uzenou paprikou, takže do mísy přidejte vrchovatou polévkovou lžíci uzené papriky. Dále celou lžíci olivového oleje a přiměřenou dávku soli a pepře, cca po jedné čajové lžičce. Kdo má rád pikantní pamlsky, může pepř nahradit pořádnou dávkou drceného chilli.
  4. V míse vše promíchejte, aby každá kulička cizrny byla ochucená.
  5. Na plech si dejte pečicí papír. Šlo by to i bez něj, ale výrazně si tím ušetříte práci při mytí.
  6. Cizrnu nasypte na plech a rozprostřete ji tak, aby se co nejméně dotýkala. Díky tomu se bude lépe péct.
  7. Plech vložte do trouby rozpálené na 200 °C na 30 minut (15 minut, promíchat, dalších 15 minut).
  8. Přibližně po půl hodině, nebo až začne cizrna tmavnout a praskat, musíte ji kontrolovat, je dílo hotové.

Přejeme vám dobrou chuť! Nezapomeňte nám do diskuse napsat, jak jste si pochutnali nebo jaké další příchutě máte v plánu vyzkoušet.

Proč je cizrna zdravá?

Kromě rostlinného proteinu a dalších v úvodu zmíněných složek obsahuje cizrna další tělu prospěšné látky. Například vysoké množství vlákniny, což přispívá k dobrému trávení a snižování hladiny cholesterolu. Díky svému nízkému glykemickému indexu je vhodná i pro diabetiky, protože pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Navíc podporuje zdraví srdce a cév, včetně antioxidantů, které chrání tělo před škodlivými volnými radikály. Obsah železa a kyseliny listové zase napomáhá při prevenci anémie a podporuje tvorbu červených krvinek. Buďte kreativní a objevujte nové způsoby, jak tuto výbornou luštěninu zařadit do svého jídelníčku.

Zdroje: Kupi, Healthline, Aleš Lamka