Jak účinně vyčistit bílé plastové zahradní židle, aby opět vypadaly jako nové?

Bílé plastové židle Pommer Irina / Shutterstock.com

Obyčejné bílé plastové židle mohou být ideálním nábytkem na zahradu – jejich cena je příznivá, jsou lehké, snadno se skladují a navíc i něco vydrží. Jenže nevydrží být bílé věčně! Jak je účinně vyčistit, aby vypadaly zase jako nové a vy jste si mohli užívat zahradního posezení?

Přečtěte si také

Lidl prodával „tajemné balíčky“ za směšnou cenu, někteří zákazníci na nich brutálně vydělali

Plastové židle lze vyčistit poměrně snadno, tedy za předpokladu, že znáte ten nejvhodnější postup. Je doporučeno čistit je pravidelně, jinak mohou rychle zašednout. Pojďte se podívat na ten nejjednodušší postup.

Jak často čistit plastové židle?

Abyste měli židle v co možná nejlepším stavu, je vhodné je čistit před začátkem sezóny a pak ještě na konci před uložením židlí na zimu. Židle vydrží zářit bílou barvou po celé léto, mytí na konci sezóny je vhodné proto, aby špína na židlích nebyla celou zimu – čištění by vám pak mohlo dát pořádně zabrat.

Úklidové prostředky v košíku Anna Puzatykh / Shutterstock.com

Jak účinně vyčistit bílé plastové židle?

  1. Namíchejte si roztok – Můžete použít jakýkoliv čisticí prostředek, ale pokud jsou vaše židle silně znečištěné nebo plesnivé, namíchejte si roztok z 25 % vody a 75 % bílého octa. Aplikujte roztok na židle a nechte působit přibližně 10 minut. Pokud nemáte bílý ocet, smíchejte cca 4 litry vody s polovinou šálku jedlé sody a dobře promíchejte. Poté přidejte ještě čtvrtinu šálku prostředku na mytí nádobí.
  2. Umyjte židle – Na mytí židlí používejte houbu nebo nylonový kartáč s měkkými štětinami. Snažte se židle čistit jemně a na kartáč netlačte, abyste je nepoškodili. Pokud najdete na židlích odolné skvrny, nasypte si na houbu trochu jedlé sody, která pomůže skvrny a nečistoty odstranit. Bílé ani barevné plastové židle nemyjte žádnými abrazivními čisticími prostředky. Mohou plast poškrábat, což umožní usazování nečistot. 
  3. Opláchnutí – Jakmile budete mít židle umyté, odshora dolů je opláchněte zahradní hadicí. Jakmile budou čisté, osušte je hadříkem z mikrovlákna, anebo je nechte uschnout na slunci.

Jak vyčistit silně znečištěné židle?

Může se stát, že i po řádném vyčištění židle stále nebudou vypadat tak, jak si představujete. V takovém případě si můžete namíchat silnější roztok, který obsahuje kyslíkové bělidlo.

Postup: Smíchejte cca 4 litry vody s polovinou až jedním šálkem kyslíkového bělidla v prášku. K čištění můžete opět použít houbu či nylonový kartáč. Nezapomeňte si nasadit gumové rukavice.

Bílé špinavá plastová židle Sila Pinprasert / Shutterstock.com

Aby vydržely čisté co nejdéle

Jakmile židle vyčistíte, udělejte ještě poslední, velmi důležitý krok, který zajistí, že budou židle ještě dlouho zářit. Naneste na ně tenkou vrstvu automobilového vosku, který se roztírá hadříkem. Po nanesení jej ještě rozleštěte suchým hadříkem. Díky této vrstvě nečistoty z povrchu židlí sklouznou a nezachytí se na nich.

Zdroj: Kupi