Vyhněte se jako svatebčan pořádnému faux pas. Co na sebe a čemu se vyhnout?

Novomanželé prochází mezi svatebními hosty, kteří hází lístky růží PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Svatby jsou velmi speciální událostí, na kterou byste si měli rozhodně připravit odpovídající outfit. Bohužel, mnozí hosté přicházejí nevhodně oblečení. Nejen, že si tím způsobí pořádný trapas, špatným výběrem šatů mohou také vyvolat nechtěné konflikty s novomanžely. Na co vsadit a na co rozhodně při výběru zapomenout?

Přečtěte si také

Jsou umělá sladidla škodlivá a způsobuje sladké zubní kaz? Mýty o cukru a sladidlech vysvětleny

Bílá patří pouze nevěstě

Pokud dress code není dán jinak, bílá barva by v tento den měla zůstat privilegiem samotné nevěsty. Častokrát se přihodí, že si zejména ženy na svatbu vezmou bílé šaty, ať už s potiskem, nebo bez a vznikají z toho následně zbytečné konflikty.

Nevěsta většinou chce zůstat jedinou osobou v bílém a je vhodné pozornost přenechat pouze jí. Mnohdy se pak stává, že nevěsta trvá na tom, aby se další osoby v bílém oblečení převlékly, nebo je dokonce nechá ze svatby vykázat. Ušetřete ji nervů a bílou barvu tentokrát opravdu nechte doma. 

Jedinou výjimkou je specifický dress code, v rámci něhož je bílá povolena. A pokud si nejste jisti, oslovte nevěstu a přímo se jí zeptejte, jaké barvy jsou povoleny a zda si bílou můžete, nebo naopak nemůžete obléknout.

Dodržte předepsaný dress code

Většina dnešních svateb má již předepsanou barevnou paletu, kterou by hosté měli v ideálním případě dodržet. Jedná se obvykle o 4–5 barev, z nichž si svatebčané mohou vybrat. Barvy bývají na pozvánkách, svatebním webu nebo vám to nevěsta s ženichem sdělí osobně. Dodržení barevné palety je přinejmenším úcta k dané svatbě i k novomanželům. Není vhodné přijít v křiklavě zelené, pokud je svatba do růžovo-fialové barvy.

Svatebčané a novomanželé si připíjejí šampaňským, jedna z hostek má bílé šaty KOTOIMAGES / Shutterstock.com

Pozornost patří hlavním aktérům

Ve skříni nechte veškeré kousky, které přitahují přespříliš pozornosti. Jedná se o odhalující oblečení, flitrované a třpytivé šaty, křiklavé a výrazné barvy nebo moc krátké oblečení. Hlavními hvězdami by měl zůstat ženich s nevěstou a nehodí se, aby je kdokoliv nebo cokoliv zastřelo.

Sportovní oblečení nechte doma

Není nic horšího, než když se na svatbě objeví hosté, kteří přijdou v ošoupaných pohorkách, krátkých kraťasech, tílku a s batohem na zádech k tomu. Takové oblečení se rozhodně nehodí na svatbu, stejně jako cyklistické nebo jiné sportovní oblečení, legíny apod. Nejedná se o seriózní kousky, jež by se na svatbu hodily, a jediné, co způsobí, je poprask a pomluvy ostatních. Hosté tím vyjadřují neúctu a netoleranci.

Co když si nechci vzít šaty?

Šaty nejsou jedinou vhodnou alternativou. Klidně si můžete i jako žena vzít kalhotový kostým, overal, sukni nebo elegantní kraťasy. Vždy ale dbejte na eleganci a dodržení barev. 

Tentokrát vynechte holá břicha, džíny, vykukující podprsenky, vulgární krajky nebo viditelné spodní prádlo. Vyjmenované kousky patří k těm, které se na svatbu nenosí, a pokud si je i přesto vezmete, znamená to pořádné faux pas.

Na obuvi záleží

Stejně jako outfitu byste měli věnovat pozornost botám. Nemusí nutně jít o lodičky, vybírat můžete i z pánského stylu, sandálek na nízkém podpatku nebo balerínek. Co je ale důležité, aby boty byly čisté a ne příliš okopané. Zkazili byste si tím dojem. Diskutované bývají bílé tenisky, které se hodí na večerní zábavu, kdy je atmosféra uvolněnější a hosté, včetně nevěsty s ženichem, se převlékají do méně formálního oblečení.

Zdroj: Vogue, Brides, Kupi