Nejkrásnější půdopokryvné rostliny, které ochrání vaši zahradu před plevelem

Skalka pokrytá různými druhy rostlin a trvalek speakingtomato / Shutterstock.com

Plevel je nepřítelem každé krásné zahrady a boj s ním se zdá být nekonečný. Ať se snažíte jak chcete, zelené stonky mají sílu vyrašit téměř všude. Vyřešit vám to pomohou půdopokryvné rostliny, které vaši zahradu před plevelem spolehlivě ochrání a ještě budou vypadat hezky.

Přečtěte si také

Jsou všechna másla v obchodech stejně kvalitní? Nenaleťte na triky výrobců

Každý zahradník ví, že i tu nejkrásnější zahradu sužuje všudypřítomný plevel, který se dostane do všech koutů zahrady. Vám pak nezbývá nic jiného, než jej vytrhat a doufat, že se za chvíli neobjeví znovu. Dobrou zprávou je, že si můžete pořídit tzv. půdopokryvné rostliny, jež nedají plevelu žádný prostor. Pojďte se podívat na ty nejoblíbenější.

Zběhovec

Zběhovec je rychle rostoucí rostlina vytvářející hustý půdní pokryv. Roste bezproblémově a během chvilky pokryje celé místo na zahradě, které chcete mít bez plevelu. Je potřeba ho pravidelně každé dva roky prořezávat, jinak by mohl začít růst invazivně. Zběhovec se totiž množí pomocí kořenových výběžků, které se rozlézají různě kolem celé rostliny, díky čemuž se velmi rychle šíří. Rostlina pro dobrý růst ocení vlhkou půdu a plné slunce až polostín. 

Zběhovec plazivý s fialovými květy decoplus / Shutterstock.com

Rozchodník

Rozchodník si vypěstujete velice snadno. Tato rostlina je odolná proti suchu a má ráda plné slunce, zvládne ale i odpolední stín. Rostlina ocení spíš chudší půdu, v příliš bohaté půdě může dokonce chřadnout. Nedoporučuje se ani hnojení.

Rozchodník je ideální rostlinkou pro každou zahradu i pro zahrádkáře začátečníky. Zvládne bez problému velká horka i mrazy. V prvních mrazících dokonce ještě kvete. Na zimu opadají všechny její listy, ale nemusíte se bát, protože na jaře se můžete opět těšit na nové.

Liriope

Odolná rostlina jménem Liriope (též podzimní modřenec) vytváří husté rohože, přes které žádný plevel nepronikne. Má ráda sucho a dostatek slunečního záření, zálivku ocení přibližně jednou týdně. Liriope vás bude od léta do podzimu zásobit krásnými květy, které rostou směrem do výšky.

Škornice

Škornice má listy ve tvaru srdce, které se v sezóně zbarvují jemně do červena. Rostlina snese málo vody, ale při jejím zasazení dbejte na pravidelnou zálivku. Doporučuje se sadit asi 30 cm od sebe, protože potřebuje prostor, aby se mohla rozrůstat. Škornici uděláte radost kyselou a dobře propustnou půdu s dostatkem živin. 

Škornice červená mizy / Shutterstock.com

Rozrazil nitkovitý

Rozrazil nitkovitý je jemná rostlinka s drobnými modrými květy, které kvetou na jaře a v létě. Mohou se objevovat i v  růžové a fialové barvě. Velmi rychle se šíří a vytváří rohože velké až 80 cm. Kvůli tomu někdy bývá považován za invazivní plevel. Rostlina není příliš vysoká, její výška dosahuje přibližně 15 cm.

Zdroj: Kupi, Martha Stewart