Švestkový koláč s mákem a drobenkou na plech: Sladká tečka našich babiček, která zmizí v cuku letu

Několik kousků švestkového koláče na bílém talíři Kupi.cz

Dnes si připravíme klasiku našich babiček, švestkový koláč s mákem a drobenkou. Připravíte ho během chvilky a upečený bude do půl hodiny. Kombinace máku a švestek se k sobě skvěle hodí a je přímo návyková. Pojďte si ho upéct s námi, třeba i na oběd!

Přečtěte si také

Domácí zázvorový likér: Rychlý a snadný recept na elixír jako prevence proti všem chřipkám, nachlazením a virózám

Litou buchtu zvládne upéct každý

Buchty s čerstvým ovocem jsou prostě nejlepší. Doporučujeme si litou buchtu udělat i jako sladký oběd, určitě s ním potěšíte i děti. My jsme na náš litý koláč zvolili léty prověřenou kombinaci švestek, máku a drobenky.

Proč k sobě švestky s mákem tak ladí? Textura a chuť máku skvěle kontrastuje se šťavnatostí švestek. Věděly to už naše babičky, které na tuto kombinaci nedaly dopustit. Mák a švestky se navíc skvěle doplňují i z nutričního hlediska. 

Když tuto kombinaci doplníte ještě o křupavou drobenku, po koláči se jen zapráší. Díky drobence si švestky zachovají svou šťavnatost, takže moučník bude i hezky vláčný. Je to velká dobrota a my se ke švestkovému koláči s mákem moc rádi vracíme.

Švestkový koláč
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Švestkový koláč

Tento švestkový koláč je tak jednoduchý, že jej můžete upéct společně s dětmi, ty starší jej určitě zvládnou připravit i samy. Jeho příprava vám nezabere víc než pět minut. Do koláče můžete také využít jakékoliv ovoce, které doma najdete. Tuto sladkou dobrotu děti doslova milují a věřte, že se po něm doma jen zapráší.

Švestkový koláč
Švestkový crumble
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Švestkový crumble

Švestkový crumble je sladká dobrota s drobenkou, kterou si zamilujete. Tento velmi rychlý a snadný dezert kombinuje sladkou chuť ovoce a křupavé drobenky a rozhodně stojí za vyzkoušení. Podávejte ideálně ještě teplý.

Švestkový crumble

Recept na švestkový koláč s mákem a drobenkou

Ingredience na 12 porcí:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 1 balení kypřicího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml vody
  • 200 ml oleje
  • švestky
  • 100 g mletého máku
  • 1 balení skořicového cukru
  • 2 lžíce cukru moučka

Drobenka

  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 50 g  másla

Postup:

  1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte vajíčka, cukr, vodu, olej a vše pečlivě rozmíchejte.
  2. Troubu rozehřejte na 170 °C a těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem, případně vymazaný olejem a vysypaný hrubou moukou.
  3. Mák smíchejte s moučkovým cukrem a rovnoměrně rozložte na těsto na plechu.
  4. Švestky vypeckujte, nakrájejte na měsíčky a rovnoměrně poklaďte na plech. Posypejte skořicovým cukrem (případně mletou skořicí).
  5. Připravte si drobenku. Máslo si nechte lehce rozpustit a poté smíchejte s moukou a cukrem, vypracujte drobenku. Vzniklou drobenkou posypejte koláč a dejte péct do trouby na 30 minut.

Zdroj: Kupi